• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier german: ”Fără muncitorii din România, nu am avea ce mânca”. Oferta sa: 3.000 de euro brut, pe lună

    Roxana Dobre -

    Un fermier german oferă un salariu de 3.000 de euro brut pe lună pentru culesul sparanghelului dar spune că nu mai găsește muncitori. Altădată românii erau ”de bază” în ferma sa din Schleswig-Holstein dar acum mai are doar angajați polonezi.

    Harm Schmietendorf, 54 de ani, este un cultivator de sparanghel din Germania care se confruntă cu dificultăți majore în a găsi forță de muncă pentru recoltare, în ciuda salariului atractiv pe care îl oferă. Acesta plătește sezonierilor 14 euro pe oră, adică 2.912 euro brut lunar pentru 48 de ore de muncă săptămânale. Deși în anii trecuți se baza în mare parte pe culegătorii români, acum ferma sa depinde muncitori sezonieri din Polonia. Șomerii germani renunță la muncă după o zi, conform presei străine.

    Citiți și: Cât câștigă un român care pleacă la cules de sparanghel în Germania

    Muncitori la cules de sparanghel

    Sparanghelul lui Harm Schmietendorf rămâne pe câmp

    Fermierul german a declarat că în acest an are la fermă doar muncitori polonezi în timp ce șomerii germani renunță după o zi sau sună să anunțe că sunt bolnavi.

    ”Am renunțat să raportez locurile de muncă la biroul de angajare. Oricum nu vine nimeni. Și dacă o fac, pleacă după o zi sau sună să anunțe că sunt bolnavi. Șomerii germani nu sunt atrași de acest salariu”, a spus fermierul care a relatat că plătește 14 euro pe oră.

    Acesta a completat că românii au câștigat atât de mult încât au strâns suficient înainte de sfârșitul sezonului și s-au întors acasă. Sparanghelul rămâne apoi pe câmp.

    Citiți și: Cultivarea sparanghelului, o provocare! Frații Toma au început cu 3.500 de metri pătrați

    „Fără muncitorii din România, nu am avea ce mânca în Germania”

    Britta Schmietendorf, soția fermierului a subliniat că muncitorii români sunt extrem de importanți pentru fermele din Germania. ”Fără muncitorii din România, nu am avea ce mânca în Germania”, a spus aceasta pentru publicația Bild.

    Munca pe câmpurile de sparanghel este solicitantă fizic, necesitând o poziție aplecată pentru recoltare. Schmietendorf explică că și muncitorii români, și cei polonezi au dureri de spate în primele zile, dar musculatura se obișnuiește cu efortul. ”Lucrătorii polonezi au dureri de spate în primele zile. După aceea, mușchii lor se obișnuiesc cu munca”, a spus Schmietendorf.  Sezonul la ferma lui durează 10 săptămâni.

    ”Eu cresc doar sparanghel. În acest timp, trebuie să câștig destui bani pentru tot anul. Și au rămas din ce în ce mai puțini după costurile mari cu forța de muncă”, a mai punctat fermierul. Acesta trebuie, de asemenea, să ofere containere suplimentare pentru lucrătorii săi. Numai acestea îl costă 5.000 de euro pe lună.


    Te-ar mai putea interesa

    O țară UE avertizează populația să nu consume ouă de țară, din cauza substanțelor chimice periculoase Fermier german: ”Fără muncitorii din România, nu am avea ce mânca”. Oferta sa: 3.000 de euro brut, pe lună Soiul de cireșe care a trecut cu bine de îngheț și va avea producție normală în livada lui Gelu Bogdan

    Ultimele știri

    Arătură, minim-till sau no-till? Rezultate obținute după 5 ani în ferma sa de sătmăreanul Bekes Arnold Agro Kar, un distribuitor de utilaje agricole din Ucraina, își va lansa propria linie de tractoare Comisia Europeană promite sprijin financiar pentru fermierii afectați de febra aftoasă