O țară UE avertizează populația să nu consume ouă de țară, din cauza substanțelor chimice periculoase


Populația olandeză, avertizată să nu consume ouă de țară. Guvernul din Olanda și-a anunțat cetățenii că nu ar trebui să consume ouă produse în gospodărie, din cauza prezenței PFAS (un grup de substanțe periculoase durabile) în acestea. Cercetătorii presupun că râmele consumate de găini sunt cauza pentru care PFAS au ajuns în ouă, însă studiile continuă.
Cuprinzând peste 4.700 de substanțe chimice, grupa substanțelor perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) este o grupă de substanțe chimice sintetice utilizate pe scară largă care, cu timpul, se acumulează în organismul uman și în mediu. Se mai numesc și „substanțe eterne”, fiind extrem de persistente în mediu și în corpul uman, și pot cauza probleme de sănătate precum tulburări hepatice, boli tiroidiene, obezitate, probleme de fertilitate și cancer.

Europenii, sfătuiți să nu consume ouă de țară
PFAS prezente în ouă. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică olandez (RIVM), râmele ar fi cauza pentru pătrunderea substanțelor PFAS în interiorul ouălor. Populația olandeză este sfătuită să stopeze consumul de ouă crescute în gospodărie din cauza contaminării cu PFAS, a avertizat guvernul olandez ieri, marți – 15 aprilie, relatează Politico.
RIVM a avertizat că ouăle care nu provin din comerț, adică cele produse în gospodăriile în care se cresc găini, ar putea conține niveluri ridicate de PFAS, potrivit unor noi cercetări efectuate la 60 de locații diferite.
Citește și: Inovație în agricultură: Erbicidarea cu ulei vegetal încălzit, fără substanțe chimice
PFAS sunt un grup de substanțe chimice folosite frecvent, care au fost asociate cu o gamă largă de probleme de sănătate, inclusiv cancer. Sunt cunoscute sub denumirea de substanțe eterne deoarece nu se descompun în mod natural.
Potrivit instituției menționate mai sus, care este parte integrantă a Ministerului Sănătății, Bunăstării Sociale și Sportului din Țările de Jos, populația olandez a ingerat deja o cantitate mare de PFAS prin alte tipuri de alimente și parțial prin consumul de apă. Potrivit comunicatului emis ieri, oprind consumul de ouă de casă, se poate preveni ingerarea unei doze mari de PFAS. Ouăle care se găsesc în supermarketuri, însă, pot fi consumate.
RIVM efectuează în continuare studii cu privire la modul în care substanțele periculoase au putut infesta ouăle. Rezultatele de până acum arată că râmele ar putea fi cauza, din moment ce sunt mâncate de găini.
Citește și: 10 pesticide periculoase, interzise în UE, dar pe care fermierii din Ucraina le folosesc pe scară largă
Agenția Europeană pentru Produse Chimice lucrează, în prezent, la o propunere (inițial în frunte cu Olanda, Germania, Danemarca, Suedia și Norvegia) pentru a elimina mii de PFAS, utilizate în toate domeniile, de la materialele în contact cu alimentele și textilele până la produse electronice și pentru construcții.