Aproximativ 650 ha de livezi, afectate de îngheț. Pagubele sunt în curs de evaluare


Vremea rece din luna aprilie a făcut prăpăd în livezi. Aproximativ 650 de hectare de culturi pomicole au fost lovite de îngheț, iar autoritățile din județul Bistrița-Năsăud lucrează la evaluarea pagubelor și la măsurile de sprijin pentru fermierii afectați.
Înghețul din luna aprilie a afectat mai multe livezi de cireș, măr, cais și piersic, din județul Bistrița-Năsăud. Instituția Prefectului a primit sesizări din partea unor fermieri care au raportat o suprafață mare de livezi distruse.
Citiți și: Rezistența pomilor la îngheț – temperaturile minime la care speciile pomicole încep să aibă probleme

Aproape 650 de hectare de livezi, afectate de îngheț
O comisie de constatare a fost formată în județ pentru a stabili gradul de afectare a pomilor. Rezultatele vor fi analizate, iar în urma acestora vor fi stabilite măsurile de sprijin pentru fermieri, se arată într-un comunicat al Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud, citat de mesagerulbn.ro.
”Din cauza fenomenelor meteo nefavorabile înregsitrate în perioada 7-10 aprilie 2025, caracterizate de temperaturi scăzute și îngheț, au fost constatate pagube semnificative pe suprafețe extinse din județ, în special în sectorul pomicol, afectând culturile de cireș, prun, măr, cais și piersic.
Ca urmare a acestor evenimente, Instituția Prefectului – Județul Bistrița-Năsăud a primit rapoarte din partea mai multor operatori economici din domeniul agricol, care au raportat o suprafață totală afectată de 648 de hectare, în special în sectorul pomicol, afectând culturile de cireș, prun, măr, cais și piersic”, potrivit Prefecturii.
Citiți și: Îngheţurile de primăvară pot afecta culturile pomicole și de câmp. Măsuri de prevenire

O comisie evaluează pagubele făcute de ger livezilor din județ
Totodată, Instituția Prefectului a anunșat că rămâne în contact cu autoritățile și producătorii locali asigurând sprijinul pentru gestionarea eficientă a situației.
”Pentru evaluarea exactă a pagubelor, o comisie de constatare și evaluare – formată din reprezentanți ai Instituției Prefectului, Direcției Județene pentru Agricultură Bistrița-Năsăud, Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Bistrița” – desfășoară acțiuni de verificare în teren. Scopul acestor acțiuni este de a stabili cu precizie gradul de afectare a livezilor și de a centraliza datele cu privire la suptrafețele afectate.
Rezultatele evaluărilor vor fi analizate în cadrul unei ședințe extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud și vor fi transmise Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în vederea centralizării la nivel național și a stabilirii măsurilor de sprijin pentru fermierii afectați.
Instituția Prefectului rămâne în contact permanent cu autoritățile competente și cu producătorii locali, urmărind atent evoluția situației și asigurând întreg sprijinul necesar pentru gestionarea eficientă a efectelor acestui fenomen extrem”, a transmis Prefectura Bistrița-Năsăud.