• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Brazilia, cel mai mare exportator de carne de vită din lume, a oprit livrările către UE. Cauza: hormonii!

    Violina Gorcinschi -

    Brazilia a decis să suspende exportul de carne de vită în UE, în urma unui audit european care a descoperit nereguli ale autorităților braziliene în controlul calității și trasabilității unor hormoni, a relatat AFP. Conform auditorilor europeni, care au efectuat procedura în primăvară, măsurile implementate pentru a garanta că animalele a căror carne este destinată piețelor UE nu au fost tratate niciodată cu estradiol 17 în scopuri zootehnice sau terapeutice nu au funcționat.

    „Autoritatea (braziliană) competentă nu poate să garanteze fiabilitatea declarațiilor pe proprie răspundere a operatorilor”, s-a arătat în raportul final dezvăluit de cotidianul francez Le Parisien.

    Acest audit a fost realizat cu scopul de a „evalua controalele asupra reziduurilor de substanțe active din punct de vedere farmacologic, pesticide și contaminanți din animale și produse de origine animală” în Brazilia.

    Brazilia a blocat exporturile de carne de vită în UE. Pericol pentru acordul Mercosur

    Publicarea raportului vine să pună și mai mult paie pe foc în cazul fermierilor deja revoltați în privința încheierii, în curând, a unui acord de liber schimb între UE și cele cinci țări membre ale Mercosur, din care face parte și Brazilia.

    Potrivit unei surse de la Comisia Europeană, reprezentanți ai Direcției de Sănătate a UE au mers în Brazilia și ”au găsit anumite nereguli în sistemul de control al autorităților braziliene în privința vițelelor, ceva care privește în mod specific femelele”.

    ”Așa cum se întâmplă întotdeauna în astfel de cazuri, adresăm o cerere de acțiune a țării respective, pentru ca neregulile să fie rezolvate, iar în acest caz autoritățile braziliene au oprit în mod direct ele însele exporturile către UE a acestui tip de vită. După ce planul de acțiune este confirmat și considerat bun, vom verifica în ceea ce ne privește că totul este acceptabil, iar exporturile se vor putea relua”, a mai relatat sursa.

    Potrivit acestui funcționar european, cantitatea vizată ”nu este uriașă, pentru că vorbim despre vite foarte specifice”. Totodată, nu precizează volumul – și nici de câți ani durează problema.

    „Dar ceea ce îmi amintesc este că există controale care funcționează (…) și când găsim nereguli luăm măsuri”, a mai spus funcționarul european.

    Citește și: Piața laptelui, sub presiune. Cum poate schimba acordul cu Mercosur prețul la poarta fermelor de vaci

    Directoarea organizației nonguvernamentale (ONG) Foodwatch, Karine Jacquemart, a afirmat că ”acest raport de audit arată că am consumat carne braziliană de vită cu hormoni, intrată în mod fraudulos în Europa de ani de zile”.

    ”Standardele braziliene îi expun pe consumatorii europeni unui risc de sănătate. Este un triplu scandal: risc pentru sănătate, fraudă alimentară și riscuri legate de acordul UE-Mercosur”, a declarat aceasta.

    În UE, este interzisă folosirea hormonilor, printre care și estradiolul, meniți să stimuleze creșterea animalelor în ferme atât în statele membre, cât și în importurile provenind din țări terțe.

    Animale crescute cu hormoni în Brazilia (foto: climatepolicyinitiative.org)

    Exporturile de carne de vită din Brazilia – blocate. Fermierii europeni se opun acordului cu Mercosur

    Rezultatele auditului, care au arătat incapacitatea autorităților braziliene de a depista prezența hormonilor în vitele de export destinate UE, în special a estradiolului 17β, prezintă motiv de îngrijorare pentru asociațiile europene ale fermierilor.

    „În ciuda acestor constatări, Comisia UE a permis autorităților braziliene să pună în aplicare o „auto-interdicție” până când vor putea garanta exporturile de carne de vită fără hormoni către Europa. Această decizie a stârnit îngrijorări serioase cu privire la adecvarea supravegherii și la fiabilitatea autoreglementării Braziliei, în special având în vedere recentul scandal „Carne Fraca”, care a scos la iveală grave eșecuri de reglementare în industria cărnii braziliană”, au transmis asociațiile de fermieri.

    Fermierii europeni sunt îngrijorați de riscurile potențiale în privința creșterii de importuri din Brazilia sub acordul UE-Mercosur, din moment ce acest ar putea submina standardele stricte UE privind bunăstarea animalelor, protecția mediului și sănătatea consumatorilor.

    Citește și: Legea care interzice exportul de tăurași și de miei a fost depusă în Parlament

    „Facilitând accesul pe piața europeană a produselor care nu reușesc să atingă standardele impuse ar prezenta un deserviciu adus producătorilor europeni și, de asemenea, consumatorilor. Cerem factorilor de decizie din cadrul UE să respingă această înțelegere în forma sa curentă și să stimuleze o politică comercială care să susțină standardele riguroase ale sectorului nostru agricol și care reflecte valorile europene, așa cum s-a subliniat în Dialogul strategic privind viitorul agriculturii”, s-a arătat în scrisoarea organizațiilor europene a fermierilor către conducerea UE.


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”