• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tânărul inginer Rafael Marian propune un nou concept de consultanță gratuită pentru fermieri

    Angelica Lefter -

    Rafael Inginer Agronom este un concept de consultanță aflat la început de drum, în creștere continuă. Mai precis, este un proiect al inginerului agronom Rafael Marian, care a observat că fermierii au nevoie din ce în ce mai mult de specialiști care să-i îndrume. Sfaturile specialistului sunt gratis, în limita timpului care-i rămâne, fiind și angajat al unei companii din piața agribusiness.

    Viziunea inginerului agronom Rafael Marian, din județul Cluj, este simplă și în același timp complexă. Fermierii trebuie să practice o agricultură cât mai ”curată”, iar specialiștii să le fie alături, sfătuindu-i ce fel de inputuri pot folosi, cum este corect să le utilizeze și ce se pretează cel mai bine pentru culturile lor. Din munca vastă de teren, inginerul a observat că oamenii privesc cu reticență noile tehnologii, asta și pentru că de foarte multe ori există lipsă de informare.

    Citiți și: Raport: În România, un consultant agricol deservește 12.000-13.000 de fermieri. În alte țări UE, raportul e de 1 consultant la 65-100 de fermieri

    Inginerul agronom, Rafael Marian, inițiatorul conceptului de consultanță gratuită pentru fermieri – Rafael Inginer Agronom

    Consultanță gratuită oferită de un specialist, în agricultura convențională și ecologică, dar și pe vânzare de inputuri specifice

    Rafael Marian vine cu sfaturi gratuite pentru fermierii care sunt într-adevăr interesați de performanță, după ce aceștia trimit detaliile culturilor lor și vin cu întrebări realiste. Planul inginerului agronom este, însă, unul mai mare, după cum a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Eu sunt absolvent al USAMV Cluj-Napoca, Facultatea de Agricultură, am făcut un master și ulterior un doctorat. Pentru că nu am avut șansa să urmez cariera universitară, am mers în mediul privat. Eu ofer consultanță gratuită în agricultura convențională și ecologică, vânzare de inputuri specifice. Printre altele, am în plan să contribui la un fel de școală de vânzări pentru ingineri, pentru că vânzările în mare parte se fac doar de către vânzători, nu de specialiști în agricultură. Este o perioadă economică grea și tot suntem ușor furați de ideea că dacă folosim ceva mai ieftin o să se întâmple mai bine, dar nu este așa. Interacțiunea cu fermierii decurge câteodată mai ușor, câteodată mai greu”, a menționat specialistul.

    Rafael Marian: Piața de agribusiness are nevoie de specialiști

    Piața de agribusiness are nevoie de profesioniști care să-i îndrume pe fermieri. Deseori cele mai ieftine alegeri nu sunt cele mai bune, iar lucrurile făcute de fermieri afectează un întreg lanț, este de părere inginerul agronom Rafael Marian.

    ”Este nevoie de oameni de profesie, în piața de vânzări suntem din ce în ce mai puțini deoarece trăim și într-o piață de business, piață comercială și atunci firmele care comercializează inputuri sunt interesate profituri rapide, nu mai au răbdarea să creeze un conținut, să participe într-o afacere de ambele părți. Fermierii, în aceeași măsură, sunt foarte restrictivi la cheltuieli, iar piața comercială știe să fructifice foarte bine oportunitatea pentru că ei merg și vând tot felul de produse ieftine, de conjunctura unui preț. De cele mai multe ori, în necunoștință de cauză, fermierul stă în confortul lui crezând că a cumpărat ceva cu un preț bun, dar cum spunem în vânzări, sunt produse de confort, adică dai ceva doar să știi că ai dat, dar nu ai garanția că îți va aduce și profit. Așa a început și conceptul acesta de Inginer Agronom, pentru că am zis: uite, în limita timpului meu am numărul pe pagina de Facebook public, cine dorește poate să mă sune, să îmi spună cu ce se confruntă în câmp, sigur că este util să primim și ceva imagini și ceva istoric despre culturile despre care vorbim și atunci în limita timpului meu și în baza informațiilor pe care le furnizează, pot să-i dau niște recomandări, ca să nu facă niște lucruri greșite care până la urmă mă afectează și pe mine și pe toată lumea, pentru că un pic aici, un pic acolo, făcut prost, sigur că economic se transpune în buzunarul tuturor. Sfaturile mele sunt gratuite”, a mai adăugat specialistul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Preț îngrășăminte 2024. Cât costă tona de uree, nitrocalcar sau azotat de amoniu la început de an

    Inginerul Rafael Marian: ”Anul acesta este un an foarte greu, trebui să fie al inginerilor pentru că în astfel de ani noi putem să fim utili”

    Inginerul Rafael Marian a mai punctat că a simțit nevoia să pună frână acestui curent de vânzare fără niciun fel de informare, un curent supercomercial care nu vine neapărat în sprijinul fermierilor. La rândul lor, fermierii s-au arătat deseori sceptici, tocmai pentru că informația trebuie explicată, disecată și prezentată corect, de către profesioniști, iar cest lucru nu prea se întâmplă.

    ”Am făcut proiectul acesta de consultanță tocmai pentru a pune frână puțin curentului acesta supercomercial. Toată lumea vinde, toată lumea are produse, este normal ca fermier să fii mai reticent. Este valabil în orice domeniu, lumea vrea calitate, însă în agricultură vrem utilaje bune, vrem produse bune de protecția plantelor, vrem genetică bună, vrem sole mari, când este să ajungem la îngrășăminte, este musai să ne întoarcem în anii 1970. Fermierii au reticență la un producător european de îngrășăminte, cu laborator de cercetare în spate și noi spunem că vrem îngrășăminte românești, păi nu mai sunt românești de 25 de ani. În țări precum Germania, Franța, Italia, îngrășămintele azotoase care nu sunt inhibate sunt interzise,  dar noi credem că suntem mai deștepți”, a declarat Rafael Marian.

    Într-un mesaj adresat fermierilor, Rafael Marian le-a cerut acestora să sprijine mai mult oamenii pregătiți în domeniu.

    ”Anul acesta este un an foarte greu, este un an care ar trebui să fie al inginerilor pentru că în astfel de ani noi putem să fim utili să le spunem oamenilor ce să cheltuie și cum, dar ar ajuta mai mult ca și ei să fie de partea noastră, ne-ar ajuta mult, de fapt ne-am ajuta reciproc!”, a concluzionat inginerul Rafael Marian, inițiatorul proiectului Rafael Inginer Agronom, un concept de consultanță dedicat fermierilor.

    Fermierii interesați pot accesa pagina de Facebook – Rafael Inginer Agronom și implicit numărul de telefon: 0743 111 148, la care va răspunde inginerul agronom Rafael Marian.


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    Acordul UE-Mercosur a fost semnat! COPA-COGECA: ”Ne opunem acestui acord învechit și problematic” NHR îi liniștește pe fermieri: Combinele Deutz-Fahr, în stoc. Nu sunt și nu vor fi probleme cu piesele de schimb! Orz de primăvară: fermierii pot alege două soiuri care au dat rezultate în fermele din România