• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Perioada fără amenzi la e-Factura – extinsă cu 2 luni. Contribuabilii vor primi notificări

    Roxana Dobre -

    Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că a luat decizia ca perioada în care nu sunt aplicate sancțiuni pentru nerespectarea obligației de a transmite facturile emise și în sistemul e-Factură să fie extinsă până la 31 mai. În prezent, potrivit legislației în vigoare, sancțiunile erau suspendate până la 31 martie, deci vorbim de o prelungire de 2 luni.

    Perioada în care nu sunt aplicate sancțiuni pentru nerespectarea obligației de a transmite facturile emise și în sistemul e-Factură va fi extinsă de la 31 martie până la 31 mai, a anunțat Marcel Boloș. Ca să devină operabilă decizia anunțată de ministrul Finanțelor, va trebuie să facă obiectul unui proiect care să fie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a-și produce efecte.

    Citiți și: Sistemul e-Factura, funcțional. Ministrul Finanțelor: S-au înregistrat deja 2,78 milioane de facturi

    Perioada fără amenzi la e-Factură va fi extinsă, a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș

    Noul termen de la care se vor aplica sancțiunile pentru e-Factura este 1 iunie

    Cum ultima zi de a perioadei în care nu se aplică sancțiuni este 31 mai, primele sancțiuni pentru neîndeplinirea obligației de a raporta și în e-Factură, în termen de 5 zile lucrătoare, facturile emise ar urma să fie aplicate de la 1 iunie.

    ”Am decis. (Extindem, n.r.) până în 31 mai, ca urmare a faptului că încă sunt 74.000 de plătitori de TVA care nu folosesc e-Factura. Vor primi notificări. Contribuabilii trebuie, însă, să fie atenți – cu data de 1 iulie amenda este de 15% din valoarea facturii”, a spus ministrul pentru Profit.ro.

    Până la 1 iulie sunt valide în continuare facturile utilizate și în anii trecuți, care trebuie doar raportate (încărcate) și în sistemul eFactură. De la 1 iulie, însă, nu se vor mai putea emite facturi decât prin sistemul eFactură. În perioada 1 ianuarie-30 iunie este obligatorie raportarea facturilor și în e-Factură, în termen de 5 zile, nerespectarea obligației urmând să fie sancționată cu amendă. Termenul actual până la care sunt suspendate aceste sancțiuni este 31 martie, urmând să fie extins acum până la 31 mai.

    Nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în e-Factura constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.

    Citiți și: Ghid e-Factura. Cum se emite și se verifică o factură electronică

    Categoriile de utilizatori care vor primi notificări

    Potrivit ministrului Finanțelor, sunt trei categorii de utilizatori ai modulului e-Factură care vor primi acum notificări: care au sume în decont TVA, dar nu folosesc e-Factură, care au TVA colectat în decont mai mic decât în modulul e-Factura și care au TVA deductibil în decont mai mare decât în modulul e-Factura.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till