• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tăieri la gutui în funcție vârsta pomilor și tip de coroană

    Oana Timar -

    Tăieri la gutui în funcție de vârsta pomilor și după forma coroanei. Specie de semințoase, gutuii au nevoie de tăieri mai ales în primii ani, acestea fiind tăieri de formare. Ulterior, după formarea coroanei, anual se fac tăieri de întreținere, de curățare și de rodire.

    Tăieri la gutui

    Există mai multe surse cu privire la tăierile la gutui în primii ani. Unul dintre specialiștii care au acordat o atenție deosebit gutuilor este Roberto Marius Popa. Acesta a publicat pe grupul de Facebook Pomi fructiferi între Hobby și Artă un material despre tăierile la gutui, cu accent pe tăierile de formare din primii ani după plantare.

    De menționat că în primii ani după plantare, tăierile la gutui sunt foarte importante pentru că specia are în acest interval o creştere intensă, potrivit lucrării ”Conducerea și tăierea pomilor și arbuștilor fructiferi”, publicată în 2015 la Chișinău de către Vasile Babuc, Ananie Peșteanu și Eugeniu Gudumac.

    Muguri la gutui

    Mugurii de rod la gutui – cum îi recunoaștem

    Tăierile la gutui nu se fac până când nu se identifică în mod corect formațiunile de rod. Dacă la măr și păr, mugurii de rod se recunosc mai ușor, la gutui sunt mai puțin evidenți pentru un observator neantrenat.

    Mugurii de rod la gutui ei se găsesc la capătul unor formațiuni cu capătul îngroșat numite măciulii și sunt la fel ca și la măr, adică muguri micști. Două maciulii formează așa numitele coarne de melc echivalentul vetrelor de rod de la măr.

    Pe parcursul primilor 3-4 ani după plantare, lungimea ramurilor anuale de prelungire ale şarpantelor adesea atinge 1 m şi mai mult.

    Muguri de rodire la gutui (grafică Roberto Marius Popa)

    Ulterior, în anii 4-6 de la plantare, fructele se formează din din mugurii laterali, amplasaţi pe porţiunile superioare ale ramurilor anuale lungi. Mai uniform sunt amplasaţi muguri generativi – vegetativi pe ramurile anuale cu lungimea de circa 40 cm. Pe măsura sporirii productivităţii şi a slăbirii intensităţii de creştere a lăstarilor fructele se formează, în fond, din mugurii terminali ai ramurilor de garnisire scurte (măciulii, coarne de melc). Cu trecerea anilor ele formează ramificări, situate pe ramurile semischelet, şi devin predominante în coroană, datorită cărui fapt pomii sunt predispuşi către supraîncărcarea cu fructe.

    Formaţiunile de rod cele mai bine dezvoltate se află pe ramuri semischelet groase cu vârsta de 3-4 ani. Semischeletul subţire este garnisit cu formaţiuni de rod slabe. Pentru o fructificare echilibrată în coroană sunt necesare ramuri semischelet de 3-4 ani bine dezvoltate şi ramuri anuale cu lungimea de circa 35-40 cm.

    Citiți și: Tăieri la gutui – reguli pentru tăieri de rodire și formare

    Tăieri la gutui în funcție de vârsta pomului

    Tăieri la gutui în funcție de vâsta pomilor

    Principiul tăierilor la gutui este descris de Robertă Marius Popa care arată că important este că căutăm să avem în pom cât mai multe măciulii dar în același timp să și întinerim coarnele de melc îmbătrânite, de altfel după câteva sezoane acestea se usucă și trebuie înlăturate.

    Ca și schelet se folosesc forme deschise , unde să pătrundă ușor lumina, cu trei, patru sau chiar mai multe șarpante, semischeletul va fi scurt din cauza greutății fructelor și a fragilității lemnului, existând pericolul de frângere. De asemenea, trebuie să ținem cont și de faptul că rădăcinile sunt la suprafață și pomii nu se ancorează foarte bine în sol.

    Așadar, tăierile nu vor fi foarte agresive, în primii ani se fac tăieri de formare cam la 50 cm, cu transfer spre exterior și conducem pomul pe un trunchi scurt și pe o formă de vas sau tufă. După definitivarea scheletului se fac intervenții prin scurtarea ramurilor de semischelet, înlocuirea la inel a ramurilor uscate, reducerea coarnelor de melc.

    Se vor păstra ramurile anuale aflate în poziție orizontală și vor îndepărta lăstarii lacomi verticali. Acolo unde nu avem alte creșteri se pot lăsă și creșteți verticale care anul următor se pot tăia în cepi de 10 cm.

    Tăierile la pomii tineri de gutui, care fac fructe mai ales pe ramuri anuale bine dezvoltate, fiecare a treia ramură anuală lungă se scurtează la 1/3-1/4 din lungime, pentru a norma încărcătura cu rod şi obţinerea ramurilor semischelet bine dezvoltate, garnisite cu formaţiuni de rod puternice. Circa 1/3 din numărul ramurilor anuale lungi se scurtează la 3-4 muguri pentru a fi transformate în ramuri de semischelet puternice. Ramurile anuale cu lungimea de 35-40 cm rămân pentru fructificare, normându-le prin scurtări încărcătura adecvată cu muguri de rod. Ramurile slabe şi cele ce supraîndesesc coroana se suprimă.

    Tăierile la gutuii maturi, aflați pe producție, în plină producție chiar, în scopul menţinerii echilibrului între creştere şi fructificare, ramurile semischelet, principala sursă de rod, periodic se reîntineresc la lemn de 3-4 ani şi li se normează încărcătura adecvată cu muguri de rod. Semischeletul slab, subţire se regenerează prin scurtări la lemn de 2-3 ani, sau se elimină complet. Prin tăieri de regenerare se asigură prezenţa în coroană a ramurilor anuale cu lungimea de 35-40 cm. Anual se aplică tăieri de întreţinere a coroanei.

    Citiți și: Cultura de gutui în România. Cele mai profitabile soiuri cu care poți înființa o plantație de gutui

    Tăieri la gutui în funcție de forma coroanei

    Tăieri la gutui în funcție de tipul de coroană

    Forma de coroană la gutui influențează mult tăierile la acești pomi. În condițiile de cultură obișnuite, includiv în sistem ecologic, se recomandă două tipuri de coroană la gutui: coroana de tip piramidă mixtă și coroana de tip cupă întârziată.

    Coroana piramidă mixtă la gutui – caracteristici, tăieri

    Coroana de tip piramidă mixtă la gutui are ca bază un ax central vertical şi 6-8 şarpante. Primele 3-4 şarpante sunt poziționate mai sus de trunchi în formă de etaj rărit, iar celelalte 3-4 sunt dispuse mai sus cu circa 50 cm de la etaj, solitar, în spirală la distanţe de 25-30 cm una de alta. La aceleaşi intervale pe porţiunile inferioare ale şarpantelor, începând cu 40 cm de la ax, sunt amplasate bilateral-altern-exterior câte 2-3 subşarpante.

    Pe axul central, şarpante şi subşarpante sunt dispuse uniform ramurile de garnisire, având un raport echilibrat dintre cele multianuale şi anuale, de creştere şi de rod, care se menţine prin tăiere şi alte procedee tehnologice. Înălţimea trunchiului 50-60 cm, iar a pomilor până la 3,5-4,0 m de la sol. Diametrul coroanei 2,5-3,0 m.

    Principiile şi tehnica formării piramidei mixte cu dimensiuni mici la pomii de gutui, în mare măsură sunt similare ce cele aplicate la pomii de măr sau păr, conduşi în această formă de coroană. Unele modificări sunt coordonate cu particularităţile creşterii şi fructificării pomilor soiurilor de gutui.

    Citiți și: Livada de gutui – investiție, tehnologie, recoltă, preț și profit. De ce se tem fermierii de această cultură de pomi fructiferi?

    Tăieri la gutui – coroană piramidă mixtă în primii 5 ani de la plantare

    Tăieri de formare la gutui pentru coroana piramidă mixtă

    Tăierile la gutui în piramidă mixtă se fac primăvara, dar se pot începe foarte devreme, chiar de la mijlocul lunii ianuarie.

    Iată de tăieri de formare și rodire se fac la gutui cu coroana piramidă mixtă, în funcție de vârsta pomilor:

    Tăieri la gutui piramidă mixtă în primul an după plantare

    Dacă pomii s-au pus în pământ toamna, primăvara devreme, pomii fără ramificări în zona proiectării coroanei, se scurtează la 85-90 cm de la sol. După desfacerea mugurilor se degajează trunchiul cu
    înălțimea de 50-60 cm.

    Concurenţii lăstarului de prelungire a axului central se suprimă când ating lungimea de 20-25 cm și se delimitează lăstarul de prelungire. Pentru formarea coroanei se aleg 3-4 lăstari cu unghiuri largi de inserţie şi 90-1200 de divergenţă, distanţaţi la 8-12 cm unul de altul – ca viitoare şarpante. Ceilalţi lăstari se suprimă la inel.

    Tăieri la gutui piramidă mixtă anul 2 după plantare

    Aceste tăieri se încep din nou primăvara și se fac în urcat, când se elimină concurenţii rămaşi şi ramurile de prisos din zona etajului.

    Viitoarele şarpante cu creştere normală (50-60 cm) se scurtează la 1/4-1/3 din lungimea lor, iar cele mai viguroase – până la 1/2, astfel ca să fie eliminaţi toţi mugurii floriferi pe porţiunile superioare, iar vârfurile să fie la acelaşi nivel. Ramura de prelungire a axului central se scurtează la cel puţin 1/3 din lungime, respectându-se subordonarea faţă de şarpante. O astfel de scurtare, relativ severă, este necesară pentru a preveni fructificarea înainte de vreme în partea superioară a coroanei, a evita arcuirea ramurilor, a asigura creşterea normală şi garnisirea uniformă a lor.

    În timpul operaţiilor în verde se suprimă concurenţii axului central, lăstarii verticali, situaţi pe laturile superioare ale şarpantelor şi alţii, care cresc în interiorul coroanei. Se corectează unghiurile de înclinare ale şarpantelor prin transfer la un lăstar exterior cu poziţia necesară.

    Dacă după prima vegetaţie în livadă pomii au creştere slabă ramurile din zona proiectării coroanei se scurtează la 2-3 muguri, iar axul central la 90 cm de la sol. Ulterior lucrările de formare a coroanei se efectuează după aceleaşi principii ca şi în anul întâi.

    Tăieri la gutui piramidă mixtă anul 3 după plantare

    Primăvara se elimină concurenţii prezenţi ai axului, iar ramura de prelungire a lui se scurtează cu 25-30 cm mai sus de vârful ultimei şarpante.

    Cu circa 50 cm mai sus de ultima şarpantă din etajul bazal se aleg două ramuri ca fiind viitoarele şarpante solitare, prima şi a doua. Acestea trebuie să aibă unghiuri largi de inserţie, distanţate la 25-30 cm una de alta, situate diametral opus, orientate spre mijlocul unghiurilor de divergență ale şarpantelor din etajul bazal. Viitoarele şarpante, bine dezvoltate, se scurtează la 1/4 -1/3 din lungimea lor.

    În partea inferioară a şarpantelor din etajul bazal la 30-40 cm de la ax se proiectează câte două subşarpante, situate bilateral-altern, distanţate la 25-30 cm una de alta. Având lungimea supra 50-60 cm, ele se scurtează la 1/4 -1/3 din lungimea lor. Identic se scurtează şi ramurile de prelungire ale şarpantelor din etajul bazal.

    Până la 1/3 din numărul ramurilor de garnisire, rămase în coroană, în primul rând, cele mai lungi de 50-60 cm orientate spre verticală, se scurtează la 3-4 muguri pentru a le transforma în ramuri semischelet. Prin aceasta se reglează şi încărcătura pomilor cu rod.

    Ramurile de garnisire cu lungimea de 50-60 cm se scurtează la 1/4-1/3 pentru normarea încărcăturii adecvate cu muguri de rod. Celelalte ramuri normale de garnisire rămân intacte pentru fructificare, iar cele subţiri şi care supraîndesesc coroana se suprimă.

    Operaţiile în verde de formare a coroanei se efectuează după aceleaşi principii ca şi în anul precedent.

    Citiți și: Altoirea pomilor primăvara: calendar și metode

    Pom de gutui condus după Piramida mixtă: stânga – până la tăiere; dreapta – după tăiere.

    Tăieri la gutui piramidă mixtă în anul 4 după plantare

    Se respectă principiile de la tăierile din anul al treilea, pe ax, se proiectează următoarele două şarpante, trei şi patru solitare, distanţate la 25-30 cm una de alta şi situate deasupra spaţiului liber dintre cele inferioare. Se elimină concurenţii şi se scurtează ramura de prelungire a axului.

    Pe şarpantele solitare inferioare (unu şi doi) se proiectează câte două ramuri semi-schelet în devenire, distanţate la 20-25 cm una de alta, iar a treia se scurtează la cep cu 3-4 muguri pentru a fi transformată ulterior în ramuri semischelet cu ramificări de 1-2 şi 3 ani.

    Ramurile de prelungire ale şarpantelor solitare se scurtează la 1/4 -1/3 din lungimea lor. Se scurtează şi ramificările semischelet in devenire dacă sunt supraalungite.

    La şarpantele de la baza coroanei, pe porţiunea de lemn de doi ani, la necesitate, se proiectează a treia subşarpantă, orientată spre exterior, iar mai sus un cep cu 3-4 muguri şi o ramură semischelet în devenire care se scurtează slab.

    Pe subşarpantele situate in partea inferioară a şarpantelor din etajul bazal, se proiectează câte o ramură semischelet în devenire şi un cep cu 3-4 muguri. Ramurile de prelungire ale subşarpantelor se scurtează slab.

    Pe cepurile scurte, lăsate în anul precedent, se iniţiază formarea ramurilor semischelet cu ramificări de 1-2 şi 3 ani. Pentru aceasta o ramificare cu orientare spre orizontală rămâne intactă, iar în partea opusă ei – un cep cu 3-4 muguri. Celelalte ramificări se suprimă.

    Pe ax, şarpante şi subşarpante, uniform, se formează noi ramuri de garnisire, respectându-se principiul bazitonic în vigoarea de creştere a lor.

    Ca şi în anul al treilea, circa 1/3 din numărul total al ramurilor anuale de garnisire, care au lungimea mai mare de 50-60 cm, se scurtează la 3-4 muguri, cele rămase cu lungimea de 50-60 cm se scurtează la 1/4-1/3, iar cele mai scurte rămân intacte. Ramurile de garnisire subţiri, slabe, precum şi cele care supraîndesesc coroana se suprimă. Astfel se normează încărcătura cu rod şi se menţine raportul favorabil în structura ramurilor de garnisire, care asigură recolte normale de fructe la pomii cu vârsta respectivă.

    Operaţiunile în verde se efectuează după aceleaşi principii ca şi în anii precedenţ

    Tăieri la gutui piramidă mixtă în anul 5 după plantare

    Anul al cincilea este cel în care se încheie formarea coroanei de tip piramidă mixtă la gutui. Acum axul se transferă la o ramificare laterală cu unghi larg de inserţie. Se corectează unghiurile de înclinare ale şarpantelor prin transfer la o ramificare exterioară cu poziţia necesară. Se suprimă ramurile verticale de pe laturile superioare ale şarpantelor şi din sectoarele supraîndesite ale coroanei.

    Pe şarpante şi subşarpante, după aceleași principii ca şi în anul precedent, se prelungeşte formarea şi repartizarea uniformă a ramurilor noi de garnisire, inclusiv de semischelet şi, în special de semischelet cu ramificări de 1, 2 şi 3 ani.

    Se atrage atenţie deosebită la structurarea bazitonică a coroanei şi în cadrul fiecărei şarpante, menţinerea raportului favorabil dintre ramurile anuale şi multianuale, normalizarea încărcăturii cu muguri floriferi, adecvate potenţialului de producţie a fiecărei ramuri şi integral a pomului.

    Aceste principii se respectă şi în perioada de plină rodire a pomilor. Concomitent cu tăierile de fructificare, în această perioadă se efectuează tăieri de igienizare, menţinere a structurii şi parametrilor proiectaţi ai coroanei.

    Gutui cu coroana cupa întârziată

    Coroana cupă întârziată la gutui – caracteristici, tăieri

    Coroana de tip cupă întârziată la gutui se obține tot prin tăieri de formare în primii cinci ani de la plantare. La acest tip de coroană, baza este reprezentată de axul central scurt pe care sunt amplasate 6 şarpante. Primele 4 şarpante sunt amplasate mai sus de trunchi în formă de etaj rărit cu intervale de 8-12 cm. Unghiurile de divergenţă 90°, iar cele de abatere de la direcţia rândului de 45°. Mai sus de circa 50 cm de la ultima şarpantă din etajul bazal sunt dispuse 2 şarpante solitare, distanţate la 25-30 cm una de alta, orientate pe direcţia rândului deasupra mijlocului unghiului de divergenţă a şarpantelor din etajul bazal.

    Pe porţiunile inferioare ale şarpantelor de la baza coroanei, începând cu circa 40 cm de la ax, sunt amplasate bilateral altern-exterior câte 2-3 subşarpante, distanţate la 25-30 cm una de alta. Pe şarpante şi subşarpante sunt dispuse uniform ramurile de garnisire, având un raport favorabil dintre cele anuale şi multianuale, de creştere şi rod, care se menţine prin tăieri şi alte procedee tehnologice.

    Înălţimea trunchiului 50-60 cm, iar a pomilor pînă la 3,0-3,5 m de la sol. Diametrul coroanei pînă la 3 m.

    Principiile şi tehnica formării etajului rărit de la baza coroanei şi a celor 2 şarpante solitare, în fond, sunt similare cu cele aplicate la piramida mixtă.

    Tăieri la gutui pentru coroana cupa întârziată în primii 5 ani de la plantare

    Tăieri de formare la gutui pentru coroana cupa întârziată

    Tăieri la gutui cupa întârziată în primul an după plantare

    Pentru coroana de tip cupa întârziată la gutui, specialiștii recomandă plantarea pomilor altoiţi de un an, fără ramificări și zona proiectării coroanei (vergi). Primăvara devreme acestea se scurtează la 85-90 cm de la sol. După desfacerea mugurilor se degajează trunchiul cu înălţimea de 50-60 cm.

    La tăieriloe în verde în verde, când lăstarii ating lungime de 20-25 cm , se elimină concurenţii lăstarului de prelungire al axului. În zona de formare a bazei coroanei se aleg 4 lăstari cu unghiuri largi de inserţie şi 90 de divergentă, distanţaţi la intervale de 8-12cm, orientaţi sub unghi de 45° faţă de direcţia rândului. Ceilalţi lăstari, inutili pentru formarea bazei coroanei, se elimină.

    Tăieri la gutui cupa întârziată în 2 după plantare

    Tăierile în uscat la gutui în al doilea an de la plantare se concentrează pe eliminarea concurenților axului şi a ramurile inutile între viitoarele şarpante ale etajului bazal. Viitoarele şarpante cu creştere mai mare de 50-60 cm se scurtează la 1/4 – 1/3 din lungimea lor, iar cele mai viguroase, până la 1/2, astfel ca să fie eliminaţi toţi mugurii floriferi situaţi pe porțiunile superioare, iar vârfurile, după scurtare, să fie la acelaşi nivel. După acest principiu se scurtează la cel puţin 1/3 şi ramura de prelungire a axului. Scurtarea relativ severă este necesară pentru a evita fructificarea în partea superioară a ramurilor şi arcuirea lor, a asigura creşterea normală a ramurilor şi garnisirea uniformă a lor.

    Tăierile în verde în al doilea an de plantare a gutuiului se concentrează pe pe suprimarea concurenților lăstarului de prelungire al axului. Se completează unghiurile de înclinare ale şarpantelor prin transfer la un lăstar exterior cu poziţia necesară. Pe laturile superioare ale şarpantelor şi în alte locuri se suprimă lăstarii verticali, hulpavi şi alţii care supraîndesesc coroana. Dacă după prima vegetaţie în livadă pomii au creştere insuficientă, ramificările din zona proiectării bazei coroanei se scurtează la 2-3 muguri, iar axul la circa 90 cm de la sol. Ulterior lucrările de formare ale coroanei se efectuează similar cu anul întâi.

    Tăieri la gutui cupa întârziată în anul 3 după plantare

    În al treilea an de plantare, la gutuii cu corma coroanei cupa întârziată, tăierile se fac primăvara devreme în partea inferioară a şarpantelor din etajul bazal la 30-40 cm de la ax, se proiectează două subşarpante situate bilateral-altern, fiind distanţate la 25-3 cm una de alta.

    Ramurile de prelungire ale subşarpantelor, cu lungimea mai mare de 50-60 cm, se scurtează la 1/4 -1/3 din lungimea lor. Identic se scurtează şi ramurile de prelungire ale şarpantelor, respectându-se subordonarea axială bazitonică faţă de subşarpante.

    Pe ax cu circa 40-50 cm mai sus de ultima şarpantă din etajul bazal se proiectează două subşarpante solitare în devenire cu unghiuri largi de inserţie, orientate diametral opu pe direcţia rândului, fiind distanţate la 25-30 cm. Dacă sunt suficient dezvoltate, atunci viitoarele şarpante solitare se scurtează la 1/4 -1/3 din lungimea lor.

    Ramura de prelungire a axului se scurtează cu 25-30 cm mai sus decât vârful ultimei şarpante. Ramurile de garnisire inutile pentru formarea şarpantelor şi subşarpantelor, rămase în coroană, se taie diferenţiat în funcţie de vigoarea lor de creştere: pînă la 1/3 din numărul ramurilor de garnisire, în primul rând, cele mai lungi de 50-60 cm, orientate spre verticală, se scurtează la 3-4 muguri pentru a le transforma, ulterior, în ramuri de semischelet, ramificate; ramurile de garnisire cu lungimea de 50-60 cm se scurtează la 1/4 -1/3 din lungimea lor pentru normarea adecvată a încărcăturii cu muguri floriferi; celelalte ramuri suficient dezvoltate rămân intacte pentru fructificare, iar cele subţiri şi care supraîndesesc coroana, se suprimă. Prin astfel de tăieri se reglează încărcătura pomilor cu muguri floriferi şi, respectiv, cu fructe.

    Tăierile în verde se efectuează după aceleaşi principii ca şi în anul precedent. Plus la aceasta, ramura de prelungire a axului se scurtează prin transfer la un lăstar lateral cu unghi larg de inserţie pentru a-i atenua vigoarea de creştere.

    Tăieri la gutui cupa întârziată în anul 4 după plantare

    La coroana tip cupa întârziată la gutui, tăierile de formare se fac primăvara, în urcat, până la pornirea pomilor în vegetație. Axul se suprimă deasupra ultimei şarpante. Pe şarpantele solitare superioare se proiectează câte două ramuri semischelet în devenire, situate bilateral-altern, distanţate la 20-25 cm una de alta. Una din acestea cu lungimea mai mare de 50-60 cm se scurtează la 1/4 -1/3 din lungimea ei. A doua, fiind mai slab dezvoltată, rămâne intactă. A treia ramificare, situată, de regulă, mai jos, se scurtează la cep cu 3-4 muguri, pentru a fi transformată ulterior în ramură semischelet cu ramificări de 1 an, 2 ani şi 3 ani.

    Pe porţiunile de lemn de doi ani ale şarpantelor de la baza coroanei, identic ca şi pe şarpantele solitare superioare, se formează câte două ramuri semischelet în devenire, iar a treia se scurtează la 3-4 muguri, pentru a fi transformată ulterior în ramură semischelet cu ramificări.

    Pe subşarpantele situate în partea superioară a şarpantelor bazale, se proiectează câte o ramură semischelet în devenire şi un cep cu 3-4 muguri.

    Ramurile de prelungire ale subşarpantelor şi şarpantelor, având lungimea mai mare de 50-60 cm, se scurtează la 1/4 -1/3 din lungimea lor.

    Ca şi în anul al treilea, circa 1/3 din numărul total al ramurilor anuale de garnisire rămase în coroană după proiectarea şarpantelor, subşarpantelor şi a ramurilor semischelet în devenire, de regulă, cele mai viguroase şi orientate spre poziţie verticală, se scurtează la cep cu 3-4 muguri pentru a fi transformate, ulterior, în ramuri semischelet cu ramificări, verigi de rod. Ramurile anuale de garnisire cu lungimea mai mare de 50-60 cm se scurtează la 1/4 -1/3 din lungimea lor pentru a norma încărcătura adecvată cu muguri floriferi.

    Ramurile de garnisire subţiri, slabe şi cele care supraîndesesc coroana, se suprimă. Prin tăieturile indicate a ramurilor de garnisire, se reglează încărcătura pomilor cu muguri floriferi, cu rod.

    Tăieri la gutui cupa întârziată în anul 5 după plantare

    În al cincilea an de la plantarea gutuiului se finalizează formarea coroanei de tip cupa întâîrziată. Acum, primăvara, la şarpante se corectează unghiul de înclinare prin transfer la o ramificare exterioară cu poziţia necesară. Se suprimă ramurile verticale, hulpave de pe laturile superioare ale şarpantelor şi subşarpantelor.

    Pe şarpante şi subşarpante se prelungeşte formarea şi amplasarea relativ uniformă a ramurilor de garnisire, în special de semischelet cu ramificări de 1, 2 şi 3 ani. Pentru aceasta, pe şarpante şi subşarpante circa fiecare a treia ramură anuală se scurtează la cep cu 3-4 muguri. Pe cepurile lăsate în anul precedent una din ramificările suficient dezvoltate, orientate către orizontală, rămâne intactă pentru fructificare. O ramificare din partea opusă a acesteia se scurtează la cep cu 3-4 muguri. Celelalte ramificări se suprimă. Astfel se iniţiază formarea ramurilor semischelet cu ramificări de 1, 2 şi 3 ani, verigi de rod.

    Identic, ca şi în anul precedent, circa 1/3 din numărul total al ramurilor anuale de garnisire, rămase în coroană, care au lungimea mai mare de 50-60 cm, se scurtează la cep cu 3-4 muguri pentru a fi transformate ulterior în ramuri semischelet cu ramificări de 1, 2 şi 3 ani. Cele cu lungimea de 50-60 cm se scurtează la 1/4 -1/3 din lungimea lor, normându-le încărcătura adecvată cu muguri floriferi, iar cele mai scurte de 50-60 cm rămân a fi intacte.

    Ramurile de garnisire subţiri, slabe precum şi cele care supraîndesesc coroana, se suprimă. Prin astfel de tăieri a ramurilor de garnisire se normează, în anumită măsură, încărcarea pomilor cu muguri floriferi şi, respectiv, cu fructe.

    Aceste principii de tăiere a ramurilor de garnisire se respectă şi în perioada de plină fructificare a pomilor. La ele se mai adaugă şi reîntinerirea periodică la lemn de 3-4 ani a ramurilor semischelet, care au fructificat şi sunt în curs de epuizare. Concomitent, se efectuează tăieri de igienizare, menținere a structurii şi a parametrilor proiectaţi ai coroanei.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere Plugul cu vibrații – inovația românească pentru o arătură mai eficientă și cu consum redus de motorină

    Ultimele știri

    O familie de fermieri și-a găsit culturile din solar arse cu erbicid Banca Mondială recomandă reducerea ajutoarelor financiare pentru crescătorii de animale Prune roșii în formă de inimă. Lovita – noul soi de prune face furori