• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Profit obținut la un hectar de usturoi românesc. Calculele unui fermier la recoltat

    Roxana Dobre -

    Profit de pe un hectar cultivat cu usturoi. Un cunoscut fermier din județul Buzău și-a calculat, la momentul recoltatului, cât va câștiga dintr-o cultură înființată cu un soi românesc de usturoi.

    Cel mai mare cultivator de usturoi din județul Buzău, Valentin Jecu susține că, în condițiile unui an agricol bun, și a unei producții medii obținute la hectar, un fermier poate avea un profit de 50.000 de lei, echivalentul a circa 10.000 de euro la hectar.

    Prin programul Usturoiul, fermierii beneficiază de o subvenție de 3.000 euro pe hectar, o sumă ce susține înființarea culturii și a stimulat mult creșterea suprafețelor.

    În campania 2023 suprafața cultivată cu usturoi a atins 600 de hectare în județul Buzău, o suprafață dublă față de anul trecut. Cei care aleg să facă legumicultură sunt în principal tineri care s-au întors din străinătate sau alți fermieri care doresc să schimbe culturile în care investesc. O mare parte dintre cei care s-au îndreptat spre usturoi au înființat și culturi de ceapă.

    Citiți și: S-a făcut usturoiul românesc! Fermierii au intrat la recoltat – prețul la poarta fermei, așa și-așa!

    Valentin Jecu din localitatea buzoiană Râmnicelu cultivă usturoi pe o suprafață de 20 de hectare și spune că este o cultură profitabilă, în condițiile unui an agricol bun. De exemplu, buzoianul care împreună cu Costel Vînătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice și Vegetale, a omologat soiul de usturoi Benone spune că profitul de pe un hectar poate ajunge la 50.000 de lei.

    ”În condițiile unui an agricol bun, și a unei producții medii obținute la hectar, un cultivator poate avea un profit de 50.000 de euro. În primul rând cei 3.000 de euro primiți de la stat sunt suficienți pentru înființarea unui hectar de usturoi, banii fiind cheltuiți pe sămânță și lucrările agricole. Apoi, dacă vremea ține cu agricultorul, producția medie de pe un hectar ar putea fi 5 tone, în condițiile în care pentru ajutorul de minimis se impune o cantitate minimă de 3 tone la hectar. În anii foarte buni și în funcție de soiul de usturoi ales se poate obține și o producție mai bună, însă calculul nostru îl facem la o producție medie de 5 tone la hectar. Dacă cele 5.000 de kilograme se vând cu 10 lei/kilogram atunci ne iese un profit de 50.000 de lei. Suma scade sau crește și în funcție de prețul usturoiului”, a fost calculul făcut de Valentin Jecu, cultivator din Râmnicelu, citat de publicația Șansa News.

    Valentin Jecu a mai dezvăluit că de când a fost omologat soiul Benone, un usturoi cu aroma deosebită și care poate scoate o producție de circa 7-8 tone la hectar foarte mulți români, din toate colțurile țării, i-au cerut sămânță. ”Cererea pentru sămânță s-a dublat, în ultimul an”,a spus Valentin Jecu.

    Diamant, un nou soi de usturoi care va fi lansat pe piață

    Cultivatorul din Râmnicelu pregătește un soi și mai productiv. Este vorba despre soiul de usturoi Diamant. Acesta are o productivitate  de până la 10 tone la hectar, adică peste soiul Benone. La fel ca și acesta, și Diamant este un soi creat de cercetătorul Costel Vînătoru.

    ”Împreună cu domnul Vînătoru așteptăm omologarea unui soi nou de usturoi. Noi l-am numit Diamant. Păstrează aroma și calitățile soiului Benone însă este mai mare decât acesta. Asta îl va face mai ușor de curățat de gospodine. În același timp dă o producție mai mare la hectar, adică va aduce mai mult profit cultivatorilor. Anul acesta este primul an când l-am cultivat pe 5 hectare și după ce vom obține omologarea lui îl vom putea comercializa”, a spus Valentin Jecu.

    Potrivit lui Costel Vînătoru, soiul de usturoi Diamant prezintă un potențial mare de producție la unitatea de suprafață și se păstrează foarte bine peste iarnă.

    ”Soiul a fost obținut dintr-o populație provenită din zona Buzăului, ce păstrează gustul și aroma caracteristica usturoiului tradițional românesc. Bulbii au o greutate de între 30 -50 de grame, format din 8-10 căței de usturoii. Bulbii sunt de dimensiuni mari și fără colorație roșiatică pe tunicile exterioare. Soi mediu rezistent la principalii agenți patogeni”, a spus Costel Vânătoru, director la Banca de Resurse Genetice și Vegetale pentru sursa citată.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români