• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Jaf cosmic în Insula Mare a Brăilei

    agrointeligenta.ro -

    Statul român pierde zeci de milioane de euro din cauza modului păgubos în care Agenţia Domeniului Statului a încheiat noul contract de concesiune a terenului agricol, scrie EVZ.

    Noul contract de concesiune a celor peste 56.000 de hectare de teren agricol din Insula Mare a Brăilei, care a fost încheiat în august 2012, conţine clauze prin care statul român este păgubit cu zeci de milioane de euro.

    Cea mai defavorabilă clauză contractuală se referă la redevenţa pe care firma care a primit terenul urmează s-o plătească. Aceasta este cu 40% mai mică decât cea de pe piaţa liberă. 15,8 milioane de euro n-au mai fost încasaţi la bugetul statului pentru că parafarea contractului de concesiune s-a amânat cu doi ani, perioadă în care Administraţia Domeniului Statului (ADS) n-a încasat redevenţa, care este mai mică decât în privat.

    La toate acestea se adaugă modul suspect în care firma care a primit acum terenul în concesiune a intrat, pe 7 ianuarie 2004, în posesia activelor societăţii care administrează Insula. Şi acum nouă ani, şi în prezent, conducerea ADS a administrat în defavoarea statului unul dintre cele mai bune terenuri agricole din ţară.

    Noul contract de concesiune a Insulei Mari a Brăilei a fost încheiat după o strategie bine pusă la punct. În 2001, Insula a fost dată în concesiune omului de afaceri Culiţă Tărâţă, care o administra împreună cu familia sa prin intermediul firmei SC TCE 3 Brazi SRL. La sfârşitul anului 2003, firma a început să scârţie şi să înregistreze datorii semnificative. Din această cauză, au fost scoase la vânzare principalele active ale IMB. Pe 7 ianuarie 2004, a fost organizată o licitaţie deschisă cu strigare, la care, în mod curios, s-a prezentat o singură firmă, SC Agricost SRL. La această societate, acţionar majoritar şi administrator este Constantin Duluţe, bun prieten cu Culiţă Tărâţă.

    Pentru că nu a avut alţi concureţi, SC Agricost SRL a cumpărat cele mai importante active ale Insulei, la preţul de strigare de 62,54 de miliarde de lei vechi, plus TVA, unul foarte mic în raport cu valoarea reală a activelor. Întreaga licitaţie a durat doar zece minute. După ce a intrat în posesia activelor, firma SC Agricost SRL a cerut în instanţă concesionarea celor 56.000 de hectare, deoarece societatea care administra terenul la acea dată, SC TCE 3 Brazi SRL, se afla în lichidare judiciară. După multe procese, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, pe 20 octombrie 2009, ca ADS să dea terenul în concesiune firmei Agricost. Decizia instanţei nu a fost clarificată de ADS.

    Sursele EVZ susţin că decizia judecătorilor de la ÎCCJ a stabilit doar dreptul beneficiarului de a încheia un contract de concesiune cu ADS, nu şi întinderea suprafeţei care să facă obiectul contractului de concesiune.

    Într-un caz similar, cum este cel al SC Vitifam SRL, ADS a cerut instanţei să precizeze suprafaţa ce urmează a fi concesionată, lucru pe care ADS nu l-a făcut şi în cazul firmei SC Agricost SRL.

    După ce conducerea ADS a uitat să ceară instanţei să precizeze ce suprafaţă de teren are dreptul de a concesiona firma Agricost, redevenţa stabilită pentru cele peste 56.000 de hectare de teren a fost una specială. În timp ce pe piaţa liberă pentru un teren similar cu cel din Insulăse cere o redevenţă în jur de 1.000 de kilograme de grâu la hectar, ADS a cerut doar 607 kilograme de grâu la hectar.
    „Evenimentul zilei” a cerut ADS un punct de vedere cu privire la clauzele acestui contract, dar reprezentanţii instituţiei nu ne-au răspuns.

    Constantin Duluţe (foto), patronul firmei SC Agricost SRL, a fost anchetat de procurorii DNA, în decembrie 2005, într-un dosar în care a fost acuzat că a dat un tun imobiliar de peste 40 de milioane de euro. Potrivit presei locale, el a fost acuzat că a cumpărat 94 de hectare de teren la ieşirea din Bârlad, pe DN 24 Bucureşti-Iaşi, cu doar 375 de milioane de lei vechi, în contextul în care respectiva suprafaţă valora, pe piaţa privată, peste 40 de milioane de euro.

    Pentru a nu fi implicat direct în tranzacţie, Duluţe ar fi trecut- o în hârtiile de vânzare-cumpărare pe mătuşa sa, Anica Nacu, o bătrână de 80 de ani, fostă croitoreasă. Această afacere a fost una dintre cele mai controversate din istoria judeţului Vaslui, din ultimii 23 de ani.

    În acest dosar au fost implicate nume grele precum fostul prefect de Vaslui, Dumitru Bălţatu, şi fostul director al FPS, Florin Anicăi. După ce a fost audiat peste şase ore de către procurorii DNA, Constantin Duluţe a declarat, atunci, presei locale: „E vorba de o colaborare mai veche, în care sunt implicate alte persoane, nu eu”.

    Din documentele obţinute de EVZ reiese clar că Constantin Duluţe, patronul firmei SC Agricost SRL, a semnat contractul de concesiune cu ADS abia după ce a scris cu pixul că are o serie de obiecţii. Una dintre acestea se referea la reducerea redevenţei de la 607 kg/grâu/an, la doar 400 kg/grâu/an. Asta, în contextul în care redevenţa în privat este în jur de 1.000/ kg/grâu/an. Întrebat în legătură cu această obiecţie, Constantin Duluţe nu a negat-o.

    El a explicat, pentru EVZ: „Da, aşa e, am cerut ADS o redevenţă mai mică decât cea care e trecută acum în contract, de 607 kg/grâu/ha. După discuţii lungi cu aceştia, reprezentanţii ADS nu mi-au aprobat-o”. Duluţe a adăugat că, după ce a încheiat contractul de concesiune a terenului din Insula Mare a Brăilei, a respectat toate clauzele stipulate în acesta, incluziv cea cu privire la plata anticipată a redevenţei.

    Deşi a câştigat procesul cu ADS în octombrie 2009, Constantin Duluţe, cel care controlează firma SC Agricost SRL, a semnat contractul de concesiune pentru terenul din Insula Mare a Brăilei abia în august 2012. În mod curios, Duluţe nu a dorit să semneze actele cu ADS pe 26 iulie 2010, când Consiliul de Administraţie i-a aprobat patronului Agricost încheierea contractului.

    Pentru faptul că a parafat contractul abia în august 2012, statul a fost păgubit cu 15,8 milioane de euro, bani pe care nu i-a încasat din grâul pe care SC Agricost SRL trebuia să-l dea anual ADS-ului. Redevenţa de 607 kilograme pe an la hectar, stabilită în noul contract, înmulţită cu doi ani – perioada în care nu a fost semnat documentul, plus plata anticipată a redevenţei pe un an – aşa cum prevede o clauză, conduc la suma de 15,8 milioane de euro, care a fost contabilizată în minus la bugetul statului.
    Duluţe: „Aşa a decis ADS”

    Întrebat de ce a încheiat cu întârziere de doi ani contractul de concesiune, patronul firmei Agricost a declarat, pentru EVZ: „Eu am vrut să închei contractul la timp, dar am avut o serie de obiecţii, pe care le-am transmis conducerii ADS. Până s-au rezolvat aceste obiecţii a durat ceva. Ca probă la ceea ce vă spun, vă pot pune la dispoziţie corespondenţa pe care am purtat-o cu cei de la ADS”.

    Chestionat în legătură cu redevenţa mult mai mică decât cea de pe piaţa liberă pe care trebuie s-o plătească la ADS, Constantin Duluţe ne-a explicat: „O fi pe piaţa privată 1.000 de kiliograme de grâu pe hectar redevenţa, dar eu am concesionat peste 56.000 de hectare. Până la urmă, aşa a decis ADS”. Cu privire la cei 15,8 milioane de euro neîncasaţi de ADS, Duluţe a declarat că nu are nicio vină.

    Situată lângă Dunăre, în judeţul Brăila, Insula Mare are peste 56.000 de hectare de teren agricol. Întreaga suprafaţă este delimitată de Braţul Măcin şi de Braţul Vîlciu. Terenul a fost râvnit de toţi marii oameni de afaceri din agricultură, deoarece este foarte roditor şi beneficiează de sisteme de irigaţii. Grâul, orzul, orzoaica şi rapiţa sunt principalele culturi însămânţate pe acest teren.
    În anul 2001, terenul a fost dat în concesiune, pentru o perioadă de 20 de ani, firmei controlată de Culiţă Tărâţă, SC TCE 3 Brazi SRL. Din cauza acumulării unor datorii semnificative, în ianuarie 2004 activele societăţii au fost vândute către firma SC Agricost SRL. Printr-un proces controversat, care a durat până în 20 octombrie 2009, întregul teren a fost concesionat firmei SC Agricost SRL.

    EVZ


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA 2024 – primii fermieri vor intra la plată. Director: Aceste cereri merg mai departe pe flux! Gheorghe Vlad, OIPA Legume-Fructe: Bulionul din comerț este produs din pastă de China Ferma de vânzare la un preț de 76 de milioane de euro

    Ultimele știri

    Variola la ovine și caprine: semne, transmitere și tratament Șef APIA: După 18 ani de când se dau subvenții, proprietarii de terenuri își mai atribuie încă banii! Urșii crează probleme și la APIA. Ce se întâmplă la controalele pentru subvenții