Aproape 10.000 de porci au fost uciși din cauza unui focar de febră aftoasă


Efectivul de porci dintr-o fermă a fost lichidat din cauză că exploatația se afla localizată prea aproape de ultimul focar de febră aftoasă din Ungaria. Autoritățile sanitare veterinare au luat decizia de omorî și porcii ca măsură suplimentară pentru a stopa răspândirea virusului.
După ce febra aftoasă ( FA ) a izbucnit la o fermă de produse lactate din Rábapordány, Ungaria , pe 17 aprilie , iar 875 de bovine au trebuit să fie sacrificate, o fermă vecină a fost complet evacuată. O fermă cu 9.888 de porci este afectată. Animalele au fost sacrificate deoarece, potrivit autorităților maghiare, se aflau prea aproape de ferma unde a izbucnit focarul pe 17 aprilie.
Febra aftoasă se răspândește din ce în ce mai mult: potrivit Pig Progress, 26.704 animale din Europa Centrală au murit din cauza febrei aftoase sau au trebuit să fie sacrificate. Pe lângă cei aproape 10.000 de porci din Ungaria, un total de 16.802 bovine, în principal în Ungaria și Slovacia, precum și 14 bivoli de apă din Germania sunt efective sacrificate. În ultimele patru luni, douăsprezece ferme din Europa Centrală au fost infectate direct cu virusul febrei aftoase – inclusiv focarul unic izbucnit în ianuarie la bivoli de apă lângă Berlin. Celelalte unsprezece focare au apărut în martie și aprilie la fermele de bovine de la granița dintre Slovacia (6 ferme) și Ungaria (5 ferme).
Conform Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH) și datelor prezentate la reuniunea Comitetului UE, infecțiile directe au dus la sacrificarea a 7.490 de bovine în Slovacia și a 8.466 în Ungaria. În Ungaria, alte două ferme de bovine (539 și 307 vaci) au fost, de asemenea, evacuate preventiv din cauza contactelor.
Ferme infectate și sacrificare preventivă în Europa Centrală
Cea mai mare dintre cele douăsprezece ferme infectate se afla în Slovacia, lângă satul Plavecký Štvrtok. Pe 30 martie, o fermă cu 3.521 de bovine a fost clasificată ca infectată. În Ungaria existau două ferme cu peste 2.500 de bovine. În total, șase din cele douăsprezece ferme infectate dețineau peste 1.000 de animale.
Până la sfârșitul lunii aprilie, 924 de ferme din Slovacia fuseseră testate pentru febra aftoasă și peste 400 de animale sălbatice fuseseră examinate. În Ungaria, au fost testate 1.565 de ferme și 1.016 animale sălbatice. Un plan de testare a febrei aftoase în companii este implementat și în Austria vecină. Cu cât o companie este mai aproape de granița cu Slovacia și Ungaria , cu atât este monitorizată mai intens. Până în prezent, toate fermele din Austria au fost testate negativ pentru febra aftoasă.
Febra aftoasă: Impactul asupra creșterii animalelor și a regiunilor de frontieră
Faptul că, după o lungă perioadă fără infecții cu febră aftoasă, boala virală extrem de contagioasă a reapărut în două locuri diferite din Europa (Germania și Ungaria/Slovacia) pare a fi o coincidență. Focarele nu par a fi legate între ele. Deși febra aftoasă poate apărea la toate ungulatele, virusul nu a fost încă detectat la fermele de ovine, caprine sau porcine. Cu toate acestea, efectele indirecte, sub forma sacrificării preventive, a închiderii frontierelor și a interdicțiilor de transport, au afectat și aceste ferme de creștere a animalelor.