• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Achiziție record de pădure. Romsilva a cumpărat 4.000 de hectare în județul Neamț

    Roxana Dobre -

    Statul român a făcut cea mai mare achiziție de pădure realizată până în acest moment în România. Documentele oficiale au fost semnate vineri de către directorul general al Romsilva, Marius – Dan Sîiulescu, împreună cu reprezentanți ai proprietarului terenului forestier iar suprafața este situată în județul Neamț, în zonele administrative ale comunelor Grințeș, Ceahlău

    Ministerul Mediului a informat că începând de astăzi, vineri – 11 aprilie, statul român deține o pădure cu o suprafață de 4.063,25 hectare, situată în județul Neamț, în zonele administrative ale comunelor Grințeș, Ceahlău, prin finalizarea achiziției acesteia de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Valoarea tranzacției a fost de 111,83 milioane lei, tranzacția fiind aprobată, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 5/2025.

    Achiziție istorică de pădure a Romsilva semnată de Marius – Dan Sîiulescu, directorul general (centru) al companiei

    Citiți și: Premieră: Șase sute de mici proprietari de teren împăduresc 300 ha cu bani din PNRR. Vor primi subvenție 646 euro/ha

    Ministrul Mediului: Este cea mai mare achiziție de pădure realizată până în acest moment în numele statului român

    Aceasta reprezintă cea mai mare achiziție de pădure realizată până în acest moment în numele statului român, iar suprafața de peste patru mii de hectare va intra în patrimoniul public al statului. Terenul forestier achiziționat este administrat de Ocolul Silvic Poiana Teiului, din cadrul Direcției Silvice Neamț.

    „Prin achiziția acestei suprafețe importante de pădure contribuim direct la creșterea fondului forestier din țara noastră. Pădurile sunt cele mai reziliente în combaterea schimbărilor climatice, ale căror efecte devastatoare le resimțim cu toții. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, avem bugete consistente pentru împăduriri și reîmpduriri și trebuie să profităm de aceste apeluri care sunt deschise până în ianuarie anul viitor. De asemenea, săptămâna aceasta a fost adoptată o Ordonanță de Urgență care a crescut valoarea primei de sechestrare forestieră cu peste 40% la hectar, anual. Această majorare a subvenției sunt convins că va veni în sprijinul activității noastre de a crește suprafețele de pădure din România și în sprijinul proprietarilor de terenuri agricole devenite neproductive din punct de vedere agricol”, a subliniat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.

    Citiți și: Romsilva a plantat circa 22 milioane de puieți forestieri în ultima campanie de împăduriri

    Documentele oficiale au fost semnate astăzi

    Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a anunțat la rândul său printr-un comunicat că a finalizat astăzi, vineri – 11 aprilie, achiziția a 4.063,25 hectare de pădure situate în județul Neamț, în zonele administrative ale comunelor Grințeș, Ceahlău și Poiana Teiului, în numele statului român.

    Documentele oficiale au fost semnate vineri de către directorul general al Romsilva, Marius – Dan Sîiulescu, împreună cu reprezentanți ai proprietarului terenului forestier. Terenul forestier achiziționat este administrat de Ocolul Silvic Poiana Teiului, din cadrul Direcției Silvice Neamț.

    De la înființarea sa, în 1991, până în 2024, Romsilva a achiziționat, în numele statului, de la proprietari privați, un total de 10.322,76 hectare de fond forestier, precum și 1.923,67 hectare de terenuri inapte pentru agricultură, care au fost ulterior împădurite. Aceste achiziții au contribuit la extinderea fondului forestier al statului cu 12.246,42 hectare.

    „Această achiziție reprezintă o realizare semnificativă pentru statul român, iar prin sprijinul Guvernului României și al colegilor noștri de la Direcția Silvică Neamț, am reușit să introducem în patrimoniul statului o vastă zonă de pădure. Vom continua să facem astfel de achiziții atunci când apar astfel de oportunități. De asemenea, ne propunem să preluăm terenuri agricole degradate pentru a le împăduri, contribuind astfel la creșterea suprafeței pădurilor de stat. Acesta este un patrimoniu vital pentru mediu, economie și comunitățile locale”, a declarat Marius – Dan Sîiulescu, directorul general al Romsilva, după semnarea contractului de achiziție.

    Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează aproximativ 4,2 milioane de hectare de păduri, aflate în proprietatea publică a statului sau în alte forme de proprietate, pe bază de contracte. Toate pădurile aflate în proprietatea publică a statului beneficiază de certificarea managementului forestier conform standardelor internaționale.


    Te-ar mai putea interesa

    Soiul de cireșe care a trecut cu bine de îngheț și va avea producție normală în livada lui Gelu Bogdan Oierul Ioan Suciu anunță că vinde 200 de litri de lapte de oaie pe zi: ”Prețul de criză, ca peste tot! 10 lei litrul!” O țară UE avertizează populația să nu consume ouă de țară, din cauza substanțelor chimice periculoase

    Ultimele știri

    Arătură, minim-till sau no-till? Rezultate obținute după 5 ani în ferma sa de sătmăreanul Bekes Arnold Agro Kar, un distribuitor de utilaje agricole din Ucraina, își va lansa propria linie de tractoare Comisia Europeană promite sprijin financiar pentru fermierii afectați de febra aftoasă