• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vin banii pentru plata ANT. Marcel Ciolacu, premier: Aprobăm măsuri de sprijin de aproape 1,5 miliarde de lei

    Roxana Dobre -

    Sumele așteptate de fermieri pentru schemele de Ajutor Național Tranzitoriu (ANT) atât pentru sectorul vegetal cât și cel zootehnic sunt aprobate astăzi de Guvern. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că pe masa Executivului se află proiecte ce însumează 1,5 miliarde de lei, bani ce urmează să ajungă la fermierii din sectorul vegetal și cel zootehnic.

    Premierul Marcel Ciolacu a anunțat astăzi, joi – 6 martie, că în ședința de Guvern care se află în derulare vor fi aprobat un plafon de 1,5 miliarde de lei pentru plăți către fermierii. Banii alocați vor ajunge în conturile beneficiarilor care așteaptă plățile atât pentru ANT-uri și ANTZ-uri dar și pentru ajutorul de stat acordat pentru menținerea registrelor genealogice.

    Citiți și: Cuantumuri ANTZ: Bovine – 73,97 euro/cap, Lapte – 21 euro/tonă, Ovine/caprine – 4,53 euro/cap

    Premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern de astăzi

    Premierul Marcel Ciolacu a anunțat la începutul ședinței de Guvern că astăzi se vor aproba bani pentru fermieri, în cuantum de circa 1,5 miliarde de lei. ”Aprobăm măsuri de sprijin de aproape 1,5 miliarde de lei pentru crescătorii de animale și fermierii cultivatori din sectorul vegetal. Peste 600 de milioane ajung la crescătorii de animale și 400 de milioane la agricultori pentru cererile depuse anul trecut. Alte 450 de milioane se vor plăti printr-o alt schemă de ajutor de stat pentru crescătorii de animale”, a spus premierul.

    Sumele care vor fi aprobate astăzi se Guvern vor ajunge la fermierii care au cereri eligibile pentru ajutoarelor naţionale tranzitorii care se acordă în sectorul vegetal și cel zootehnic. Penru sectorul vegetal plafoanele care vor fi aprobate sunt în limita sumei de 405.251,618 lei, echivalentul sumei de 81.452,700 euro, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2025 buget care care se distribuie  pentru ANT 1 – culturile amplasate pe teren arabil, precum şi pentru culturile de: in pentru fibră – ANT 2, cânepă pentru fibră – ANT 3, tutun – ANT 4, hamei – ANT 5 şi sfeclă de zahăr – ANT 6, pentru anul de cerere 2024.

    Pentru crescătorii de animale, se aprobă plafoanele alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, pentru schemele decuplate de producţie, specia bovine, sectoarele lapte şi carne, precum şi pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine şi caprine, care se acordă pentru anul de cerere 2024, în limita sumei de 606.449,02 lei, echivalentul sumei de 121.891,950  euro.

    Plățile vor putea începe după ce HG-urile care urmează să fie aprobate vor fi publicate în Monitorul Oficial. După ce vor intra în vigoare APIA va putea stabili cuantumurile pe hectar și cap de animal și poate demara plățile.

    Citiți și: Anunț pentru micii fermieri: banii au fost virați în conturi!

    Guvernul va aproba și sumele pentru ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor

    Pe masa Guvernului se află și bugetul pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor. Suma alocată, pentru anul 2025, schemei de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor instituită prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 61/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, se asigură de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, potrivit Legii bugetului de stat pe anul 2025 nr.9/2025, și este de maximum:

    a) 210.000.000 de lei credite de angajament, din care:

    b) 237.500.000 lei credite bugetare, din care:


    Te-ar mai putea interesa

    Oierul Ioan Suciu anunță că vinde 200 de litri de lapte de oaie pe zi: ”Prețul de criză, ca peste tot! 10 lei litrul!” Ce pomi fructiferi se taie în luna aprilie Fermier german: ”Fără muncitorii din România, nu am avea ce mânca”. Oferta sa: 3.000 de euro brut, pe lună

    Ultimele știri

    Arătură, minim-till sau no-till? Rezultate obținute după 5 ani în ferma sa de sătmăreanul Bekes Arnold Agro Kar, un distribuitor de utilaje agricole din Ucraina, își va lansa propria linie de tractoare Comisia Europeană promite sprijin financiar pentru fermierii afectați de febra aftoasă