• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Remus Deleanu, Cotnari: ”Sistemul antigrindină este o umbrelă de protecție pentru plantații”

    Angelica Lefter -

    Problema stopării sistemului antigrindină a împărțit opiniile fermierilor, însă specialiștii din agricultură, mai ales în ceea ce privește viticultura, spun că această sistare nu este în avantajul culturilor. Deși există în momentul de față discuții la nivel guvernamental, pentru o analiză mai amplă a efectelor provocate de sistemul antigrindină, în vederea reintrării în funcțiune, rămân încă sceptici în rândul fermierilor.

    Remus Deleanu, președintele Directoratului Cotnari, cel mai mare producător de vinuri din județul Iași și lider de vânzări la nivel național, este de părere că informația la un click distanță ar putea să-i lămurească pe fermierii care consideră că funcționarea sistemului antigrindină poate duce la lipsa ploii și implicit secetei, după cum a declarat pentru Ziarul de Iași.

    Citiți și: Sistemul antigrindină a fost oprit – pierderile economice pot fi de sute de milioane de euro în agricultură

    Remus Deleanu, președintele Directoratului Cotnari (foto: forbes.ro)

    În toată țara, sistemul antigrindină a fost oprit puțin mai devreme, iar județul Iași nu a avut parte de un regim privilegiat. Acest lucru s-a întâmplat din cauza protestelor unor fermieri care au susținut că lansarea rachetelor antigrindină împrăștie inclusiv norii care aduc ploaia. Pentru sectorul viticol, această decizie nu a picat tocmai bine, deși până acum viticultorii nu au avut de suferit din această cauză. Pe de altă parte, autoritățile au spus că sistarea funcționării sistemului antigrindină vine pe fondul lipsei banilor.

    ”Aici este o discuție destul de sensibilă la nivel național pentru că sistemul acesta antigrindină a funcționat de câțiva ani buni, iar la noi, la Cotnari a fost un proiect nu pot să zic neapărat pilot, dar cred că a fost cel mai vechi proiect, cel cu antigrindina. Părerile au fost împărțite aici, până acum a funcționat foarte bine. Hai să înlăturăm un mit, în primul rând, că toată lumea discută despre asta. Nu vine o rachetă, împrăștie norii, nu mai plouă, e secetă din cauza asta, a lui X sau Y că aruncă rachete antigrindină. Nu se întâmplă așa în realitate. La o minimă documentare pe Google, la o căutare, este foarte simplu să înțelegi cum funcționează sistemul acesta, dar pe fondul unor presiuni, momentan a fost suspendat, într-adevăr. Nu ne afectează în acest moment cu nimic, bineînțeles nu este de dorit ce se întâmplă, dar sperăm că în următoarele luni de zile se vor face analize specifice, se vor face comparații și cu alte țări vecine cum funcționează sistemele acestea și atunci se va reveni la ceea ce nu a funcționat cu mai multe luni de zile în urmă pentru că pe noi ne-a ferit în anul acesta de vreo două ori și în fiecare an. Este o umbrelă de protecție care ne ajută să nu ne afecteze plantațiile”, a spus Remus Deleanu, președintele Directoratului Cotnari.

    Citiți și: Florin Barbu: Fără aprobarea ministrului Agriculturii nu se vor mai trage rachete antigrindină

    Remus Deleanu: Miturile pot fi înlăturate printr-0o căutare pe internet

    În momentul de față, se așteaptă decizia Guvernului, care va fi luată în funcție de o expertiză și un raport, dacă se va repune în funcțiune sistemul antigrindină.

    ”Eu sper să aibă înțelepciunea și expertiza necesară să întocmească un raport care să reflecte situația reală și atunci, în urma expertizei și a raportului respectiv să revină asupra suspendării sistemului antigrindină, la nivel național. Știți cum e aici, fă o paranteză, cu miturile astea că nu plouă că dau ăia cu rachete sau vinul se face fin pastile, e foarte simplu, ai: must, glucoză, fructoză, acelea sunt zaharuri. Ce fac? Fermentează cu ajutorul drojdiilor, un gram de alcool, dau un exemplu…(…) E atât de simplu, cauți informațiile acestea, te documentezi, se înlătură toate miturile acestea. Trăim în era informației, a tehnologiei, ai totul la un deget, faci un click, cauți din mai multe surse. Vedeți, așa este și cu antigrindina și cu pastilele astea în vin, se pot înlătura miturile acestea printr-o căutare”, a conchis Remus Deleanu, președintele Directoratului Cotnari.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”