• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Barbu: Fermierii nu vor mai putea fi executați de către furnizorii de inputuri și bănci

    Oana Timar -

    Exploatațiile agricole nu vor mai putea fi executate silit până la 1 noiembrie anul viitor. Măsura a fost anunțată de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, care a avut astăzi, luni – 19 august, o întâlnire cu fermierii din județul Olt. În cadrul discuțiilor avute cu producătorii agricoli, șeful de la Agricultură a arătat că pachetul de măsuri care va proteja fermierii va fi depus la Guvern.

    La întâlnirea cu fermierii din județul Olt, ministrul Agriculturii a prezentat măsurile care vor fi supuse aprobării Guvernului la începutul lunii viitoare, în septembrie.

    ”Pachetul pe care vreau să mi -l asum ca ministru al Agriculturii este următorul, și sunt în discuții cu băncile cu firmele de asigurări, cu toți cei implicați în procesul de agricultură. Primul punct pe care vreau să l fac este să creez un mecanism, începând cu anul acest, prin care toate cele 7 milioane de hectare de primăvară și toamnă să fie asigurate de către statul român. Atunci când veți primi decizia de plată pe subvenție, veți primi și o decizie cu o primă de asigurare la secetă pe care statul român o face de minimum 3.000 de lei pe hectar. Prin această asigurare pe care statul român o face, deblocăm și creditarea. (…) Aceasta este prima măsură și primul program, începând cu 1 septembrie”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, citat de publicația Eveniment de Olt.

    Citiți și: Ești producător de fructe și legume? Ia-ți finanțarea de care ai nevoie în doar câteva zile, cu ajutorul LANDE!

    Fermier român

    Șeful de la Agricultură a arătat că este în discuție cu băncile pentru suspendarea ratelor. ”A doua măsură pe care o luăm este aceea, și sunt în discuțiile avansate cu băncile, ca toate ratele, ce este peste 2% marjă fixă plus Robor, să fie suspendate până la 1 noiembrie 2025. A treia măsură pe care o luăm este aceea de a schimba Creditul fermierului, avem un credit dat cu 1,95% dobândă fixă, Robor achitat de Ministerul Agriculturii, este singurul credit în ultimii 30 de ani prin care statul subvenționează partea de Robor, schimbăm acest mecanism ca dumneavoastră să puteți achita ratele aferente anilor 2024 – 2025, chiar dacă ați avut zile de întârziere nu intră în rambursarea acestor rate cu o dobândă fixă de 1.95%. Încercăm să dăm tot o creditare de 2 la sută plus Robor pentru cheltuielile curente să fie pe 10 ani, astfel încât să aveți o perioadă mai lungă de rambursare a acestor credite. Sunt sigur că vom trece peste această perioadă grea. În momentul de față, Agricultura în România are nevoie de scheme economice, de scheme de finanțare”, a mai spus Barbu.

    Fermierii, puși la adăpost de executările silite

    Ministrul Agriculturii i-a liniștit pe fermieri, asigurându-i că vor fi puși la adăpost de executările silite. ”Până la 1 noiembrie 2025 va fi suspendată executarea silită a fermelor vegetale. Mai mult de atât, nici cei care v-au livrat inputuri n-au voie să vă execute biletele la ordin, pentru că voi suspenda toate instrumentele financiare. Cu acest pachet mă voi prezenta Guvernului României, începând cu 1 septembrie. (…). Îmi asum acest pachet, cu care voi merge, în septembrie, inclusiv cu mandatul pe masă. Mă voi lupta ca acest pachet de patru puncte esențiale să iasă în Guvernul României”, a mai spus ministrul Barbu.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”