• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pesta oilor și caprelor se extinde: 5 noi focare de boală. Încă 50.000 de animale – sacrificate și îngropate

    Oana Timar -

    Pesta oilor și a caprelor se extinde, potrivit celor mai noi date furnizate oficial de ANSVSA pentru publicația noastră. Cinci noi focare au fost confirmate după primul, cel de la Baia, din județul Tulcea, din ferma cu aproape 50.000 de ovine. Alte trei ferme și două gospodării au, de asemenea, animale la care analizele au dovedit prezența visusului care cauzează boala micilor rumegătoare. În cazul tuturor acestor exploatații, decizia sacrificării este cea menită să lichideze focarul.

    ANSVSA a precizat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că în data de 23 iulie a fost confirmată prezența virusului Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) în mai multe exploatații din județul Tulcea și Constanța. Chiar astăzi, publicația noastră a scris că oierii au cunoștință și de alte focare confirmate.

    Situația epidemiologică se prezintă astfel:

    Conform situației anunțate de ANSVSA, aproape 50.000 de animale urmează să fie sacrificate, acestea adăugându-se la cele din primul focar confirmat.

    ”În urma confirmărilor, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare județene au intervenit de urgență. Centrele Locale de Combatere a Bolilor Tulcea și Constanța, au dispus, conform planului de măsuri adoptate, pentru a preveni răspândirea bolii, uciderea imediată a ovinelor și caprinelor din cele 5 exploatații afectate, precum și neutralizarea carcaselor prin îngropare în locații autorizate”, se arată într-un comunicat ANSVSA.

    Citiți și: Pesta micilor rumegătoare: semne, prevenire, tratament

    Având în vedere extinderea (până la 20 km) a focarelor de PMR în județele Tulcea și Constanța, a fost extinsă zona de protecție de la primul focar la 25 km (care include toate celelalte focare din interiorul său, cel mai apropiat focar fiind la 5 km de marginea zonei de protecție). Zona de supraveghere a fost extinsă la 34 km, iar zona de supraveghere suplimentară rămâne la 44 km de la primul focar.

    Totodată, s-a interzis expedierea în afara zonelor a animalelor vii ovine și caprine, precum și a materialului seminal, ovulelor, embrionilor, produselor secundare de origine animală, pieilor și blănurilor.

    Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

    Întâlnire cu oierii la ANSVSA. ANSVSA se angajează să susțină derularea exporturilor de ovin

    În situația epidemiologică actuală, conducerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a convocat o întâlnire cu reprezentanții oierilor, exportatorilor și transportatorilor, la care a participat și ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

    În cadrul întâlnirii s-a subliniat faptul că exportul de ovine în țări terțe nu este și nu va fi oprit, în condițiile în care autoritățile și agenții economici colaborează pentru respectarea tuturor reglementărilor și cerințelor necesare pentru derularea exporturilor.

    O atenție deosebită va fi acordată identificării, înregistrării și testării animalelor din fermele pentru export, din zonele libere de boală, precum și controlului mișcării animalelor.

     Citiți și: Oierii și autoritățile – decizie la ANSVSA: Exportul de ovine rămâne deschis, se pregătesc culoare verzi

    ANSVSA se angajează să susțină derularea exporturilor de ovine, inclusiv prin renegocierea condițiilor de export cu țările terțe și prin instituirea unui sistem suplimentar de testare a loturilor de animale destinate exportului. Aceasta din urmă poate fi realizată prin laboratoarele ANSVSA care dispun de echipamentele și expertiza necesară.

    Este în curs de actualizare Planul de Contingență pentru PMR pentru adaptarea la situația epidemiologică existentă.

    Atât ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cât și președintele ANSVSA i-au asigurat pe reprezentanții operatorilor economici prezenți de acordarea de despăgubiri pentru animalele afectate, în condițiile respectării prevederilor legale.

    La finalul întâlniri, s-a stabilit ca toate părțile implicate să dialogheze permanent și să colaboreze pentru gestionare situației, astfel încât să fie menținute piețele de export câștigate prin efortul comun.

    Facem precizarea că pesta micilor rumegătoare nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații