• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Romică Orășanu a investit 60.000 de euro în cultura de aronia

    Angelica Lefter -

    Procesare aronia. Fermierul Romică Orășanu a investit 60.000 de euro într-o plantație de aronia și o fabrică unde produce suc din aceste fructe.

    Romică Orășanu este un fermier din comuna Dudești, sat Tătaru, județul Brăila, care cultivă 300 de hectare cu grâu, porumb, floarea-soarelui și soia. Dar nu cu aceste culturi se mândrește el, ci cu o cultură de 2,8 hectare de aronia, pasiunea sa și plasa de siguranță pentru bătrânețe, așa cum a numit-o.

    Citiți și: Cum se cultivă aronia: Planta de origine americană îți asigură un venit de 12.000 de euro la hectar

    Fermierul brăilean Romică Orășanu, producător de suc de aronia

    Pasionat de plantele mai aparte din culturile ce pot fi adaptate la clima noastră, Romică Orășanu a decis în 2019 să înființeze o plantație de aronia. Cum cultura are o creștere mai lentă, abia de doi ani plantele sunt pe rod și a făcut primele producții. Între timp, fermierul nu a stat pe loc, a investit și într-o fabrică de sucuri. Cu aproximativ 60.000 de euro, Romică și-a împlinit visul, așa cum a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Eu am terminat Liceul Agricol, am absolvit și Facultatea de Științe Juridice, dar m-am ocupat cu agricultura de forte mulți ani. Acum am 300 de hectare de cultură mare. Eu am înființat plantația în 2019, dar având o creștere mai lentă a intrat în producție în al șaptelea an. De doi ani recoltez și din ce în ce mi mult. Este gradual, la doi ani de la plantare ai un kg de fructe pe plantă, apoi 1,5 – 2 kg pe plantă, în următorul an. În al șaptelea an poate merge și la 8 kg pe plantă. Am pus aronia pentru că am vrut să fie ceva nou, ceva să nu aibă alții. Prima dată am mers în zona Olteniei la un prieten și am văzut la el, am început să mă documentez și să cumpăr butași, până când am ajuns la 7.000 de plante. Eu cultiv soiul Melanocarpa Nero. Am și propria fabrică de sucuri, însă este o problemă momentan cu piața de desfacere. Eu vreau să ajung cu marfa în marile magazine”, a spus fermierul brăilean.

    Cultură de aronia la înflorire, județul Brăila

    Lucrările din plantația de aronia se execută manual

    În paralel cu recolta pentru care a fost necesară o investiție constantă în udare și un utilaj nou pentru sapă, Romică Orășanu a pus pe picioare și o făbricuță pentru procesat fructele de aronia, închizând astfel lanțul de producție.

    ”Deocamdată, pentru că producția a fost relativ mică la început am vândut doar la cunoscuți și am consumat acasă. Anul trecut am recoltat undeva la 5.000 de kilograme de fructe de aronia, pe care le-am procesat pentru că am investit într-o fabrică, am instalație de presare, de pasteurizare. Nu am accesat fonduri europene, dar vă pot spune că în plantație și fabrică am investit de-a lungul timpului în jur de 60.000 de euro. Vorbim de înființare, întreținere, irigare, furtune de irigare, pompe, panouri solare în câmp ca să pot iriga. Este o plantă rezistentă la secetă, dar pentru că este lipsă mare de apă a trebuit să și irig. Sapa este un utilaj pe care-l folosesc. Eu nu intervin cu elemente chimice, chiar dacă cultura nu este una bio, vreau să fie cât mai naturală. Planta nu este foarte pretențioasă la dăunători și la boli, dar muncile mecanice sunt puține, doar îndepărtarea buruienilor, în rest culesul se face manual. Forță de muncă nu prea am, doar familia și doi prieteni. Am în firmă 2-3 salariați care mă ajută cu tractorul, în rest munca o facem noi”, a menționat Romică Orășanu.

    Citiți și: Cultura de aronia sau scoruș negru i-a făcut pe doi IT-iști să se îndrăgostească de agricultură. Acum își extind plantația și se gândesc la procesare

    Suc natural de aronia procesat în fabrica fermierului Romică Orășanu

    Punga de trei litri de suc din aronia presată la rece costă 85 de lei

    Aronia Tătaru este brandul sub care se poate găsi sucul de aronia produs de Romică Orășanu. Cine este interesat de sucul de aronia presat la rece poate să meargă până la Brăila și să-l achiziționeze direct din poarta fermei sau să i legătura cu fermierul prin pagina sa de Facebook – Orășanu Romică.

    ”La fabrica mea fac suc din fructe presate la rece și care se pasteurizează undeva la 80-82 de grade Celsius, apoi sucul se introduce în big-boxuri și apoi în cutii de carton. Sucul de aronia este puțin astringent, eu consum 100 de ml pe zi după masă, deoarece poate crea un disconfort pentru persoanele care au probleme cu stomacul. Beau de trei ani și jumătate în fiecare zi și mă simt excelent. Cantitatea pe care o am acum nu este foarte mare pentru că mă aflu la început de drum, de aceea deocamdată am vândut de acasă, din poarta fermei. Încerc să-mi creez un brand sub numele de ”Aronia Tătaru” și să intru în magazine. Cine este interesat poate să mă contacteze, punga de 3 litri de suc costă 85 de lei din poarta fermei”, menționat fermierul Romică Orășanu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Fermierul Romică Orășanu a cultivat 2,8 ha cu aronia


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații