• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cel mai puternic utilaj agricol din lume – la semănat în ferma Terracult din județul Arad

    Daniel Befu -

    Cel mai puternic utilaj agricol din lume a ajuns la ferma Terracult din localitatea Horia, județul Arad. După pregătirea terenului, ”gigantul” de 1.100 de cai putere a fost scos la semănat și a reușit să impresioneze tehnicienii fermei prin ușurința și precizia cu care a executat lucrarea agricolă.

    Nexat este, la acest moment, cel mai puternic utilaj agricol compact din lume. Echipamentul reușește să execute toate lucrările agricole dintr-o fermă, pornind de la pregătirea patului germinativ și până la semănat.

    ”Utilajul Nexat reprezintă, din punctul nostru de vedere, un potențial viitor al agriculturii moderne. Ce diferențiază Nexat de restul utilajelor utilizate este faptul că el se poate folosi pentru toate lucrările efectuate în câmp. Totodată, la 1.100 de cai putere, acesta este cel mai puternic utilaj din lume. Acum, în 2024 testăm Nexat pe o suprafață de 2.000 de hectare și îl vom folosi în deosebi la culturile de porumb și de soia”, ne-a declarat Emanuel Iercan, Administrator al Terracult.

    Ferma din Horia lucrează 7.000 de hectare în pusta Aradului investește în fiecare an în noile tehnologii agricole și în cea mai modernă tehnică. Era firesc astfel ca acest nou utilaj, o inovație pentru agricultura mondială, să ajungă să lucreze câmpurile din județul Arad.

    ”Lățimea de lucru a utilajului este de 14 metri și este un echipament complet autonom. Utilajul a fost prezentat la Hanovra, în cadrul târgului de utilaje agricole, unde a și primit medalia de aur pentru inovație. Vă pot spune că are un preț pe măsură, dar pentru noi este important randamentul, cât de eficient este și cât poate suplini investiția și cheltuielile cu alte mașini agricole”, ne-a precizat Georg Fleischhacker, Administrator al Terracult.

    Parc de utilaje complet digializat

    Nexat vine să completeze la Terracult parcul tehnic deja integral digitalizat ce permite monitorizarea în timp real a tuturor utilajelor și operațiunilor. O atenție deosebită este acordată sistemului de irigații, o componentă a fermei la care investiții sunt moment ”on hold” din cauză că ele depind de lucrările ANIF.

    ”In prezent irigăm circa 330 de hectare prin prisma a două sisteme de irigații. Un sistem de irigații este liniar și se deplasează de-a lungul canalului de irigații construit prin fonduri proprii, iar cel de-al doilea este un pivot circular. Potențialul de irigare a suprafețelor cultivate este de 100% dar depindem de investițiile autorităților române. Noi am făcut toate demersurile necesare, dar acum așteptăm investițiile ANIF”, explică Emanuel Iercan.

    In ultimii ani, Terracult și-a diversificat activitatea mizând pe procesare și devenind un important furnizor de șroturi nemodificate genetic pentru sectorul zootehnie. ”Începând cu anul 2018 am demarat o investiție într-o nouă linie de procesare de ulei. Valoarea investiției s-a ridicat la 2,2 milioane de euro, ajungând într-un final să putem să procesăm aproximativ 9.000 de tone de materie primă per an. În fabrica de ulei putem să procesăm atât boabe de soia, cât și semințe de rapiță. Noi am optat pentru procesarea soiei deoarece, iar uleiul de soia poate fi folosit în mixurile de furaje pentru animale, cât și în industria alimentară. Șrotul este foarte apreciat de către crescătorii de animale, în special pentru conținutul proteic ridicat, cât și pentru faptul că este un produs non-GMO”, a punctat Emanuel Iercan.

    Cel mai puternic utilaj agricol din lume, la ferma Terracult


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”