• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii olandezi își mută fermele în alte țări din cauza resctricțiilor de mediu din Olanda

    Violina Gorcinschi -

    Din ce în ce mai mulți fermieri olandezi pleacă din țară și aleg să se stabilească în Germania, Danemarca sau Canada. Acest exod s-ar putea intensifica și mai mult. Dintre producătorii agricoli, crescătorii de vaci de lapte sunt cei care pleacă în număr cel mai mare, căutând să își continue activitatea în alte țări europene sau pe alt continent. Motivul declanșării acestui fenomen este impunerea unor reguli stricte în sector, dar și lipsa profitabilității.

    Fermierii din Țările de Jos sunt „alungați” din țară de standardele stricte de mediu impuse în activitatea agricolă și de lipsa de susținere din acest domeniu. Agricultorii olandezi aleg țări cu reguli mai blânde și unde pot trăi din veniturile din agricultură. Potrivit datelor oferite de agenții imobiliare din Țările de Jos și Germania, producătorii agricoli, mici și mari, au început să își caute ferme în străinătate, inclusiv peste ocean, potrivit Farmer.pl.

    Fermierii din Țările de Jos își închid fermele și pleacă din țară (foto: euromoney.com)

    Fermierii olandezi pleacă din țară. Numărul acestora este în creștere

    Motivul pentru creșterea emigrării este, pe de o parte, reglementările de mediu prea stricte din Țările de Jos și, pe de altă parte, puținele oportunități de dezvoltare a fermelor. Printre acestea se numără reglementări restrictive referitoare la nitrați și fosfați, care obligă fermierii să renunțe sau să reducă creșterea bovinelor sau porcilor, dar și scăderea disponibilității terenurilor pentru producția agricolă rezultată din noile reglementări. Fermierii care ar putea continua să producă au fost puși la zid și sunt nevoiți să facă investiții costisitoare care, având în vedere actuala scădere a profitabilității, ridică îndoieli justificate.

    Citește și: Olanda: 3.000 de ferme vor fi cumpărate de stat și desființate. Fermierii, despăgubiți cu 1,5 miliarde de euro

    Autoritățile olandeze nu păstrează statistici privind emigrarea fermierilor și a companiilor agricole. Totuși, acest fenomen este demonstrat clar de agențiile imobiliare care operează în Țările de Jos și Germania. Numărul fermierilor olandezi care caută o fermă nouă în afara țării crește în fiecare zi, potrivit unui portal al industriei germane. Pe piața imobiliară din Țările de Jos există tot mai multe oferte de vânzare a fermelor vegetale și zootehnice.

    După cum notează presa occidentală, exodul nu se referă numai la fermierii individuali, ci și la întreprinderile agricole mai mari. Acestea aleg cel mai adesea statele est-germane, unde este mai ușoară concesionarea sau achiziționarea suprafețelor mari de teren, sau merg peste ocean, în Canada.

    Citește și: Producătorii de furaje din Olanda cer compensații după ce numărul animalelor a scăzut dramatic

    Experții bănuiesc că exodul real al fermierilor din Țările de Jos va avea loc doar atunci când vor începe achizițiile și plățile pentru cei care doresc sau sunt forțați să oprească producția. Conform conversațiilor cu fermierii din Țările de Jos, derulate de Agrarheute, guvernul olandez a acordat fermierilor săi prea puțin timp pentru a-și transforma fermele conform standardelor noi. Între timp, pe lângă obligația de a implementa limitele de emisie și reglementările de bunăstare a animalelor, acestea trebuie să se adapteze și la alte cerințe noi ale UE.


    Te-ar mai putea interesa

    Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit! Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată!

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului