Sol tare ca piatra. Soluții pentru a rezolva compactarea solului


Sol tare ca piatra – ce factori determină întărirea pământului și cum se remediază situația. Compactarea solului, fenomen deseori creat de fermieri prin folosirea utilajelor și lucrările la mare adâncime a solului, este o problemă pentru care există soluții eficiente și benefice, ce ajuta la refacerea calității pământului lucrat.
Există mai multe motive pentru întărirea și compactarea solului, fenomen care poate veni cu efecte negative. Printre acestea, se numără:
- Tasarea frecventă prin trecerile cu utilaje agricole sau chiar prin călcarea solului;
- Lipsa materiei organice;
- Solul argilos este în mod natural predispus la compactare, dar devine deosebit de dur atunci când există o lipsă de umiditate sau udare necorespunzătoare;
- Absența râmelor și a altor organisme din sol care afânează în mod natural solul. Adesea, lucrările agricole prin săpături adânci pot determina această problemă. Mulți cred că este nevoie de săpături adânci pentru a îmbunătăți structura solului, însă acest lucru nu este adevărat, dimpotrivă. În timpul procesului de întoarcere a brazdei, microorganismele benefice care trăiesc în sol sunt distruse. O metodă mai eficientă este slăbirea profundă cu o furcă sau cu alte instrumente care nu întorc solul, ci doar creează fisuri verticale în acesta. Această metodă este utilă în special pentru solurile argiloase și dense, deoarece asigură protecția microflorei, aerisirea solului și permeabilitatea apei. Prelucrarea solului se face pe vreme uscată, astfel încât acesta să nu se compacteze din nou.
Pământ tare ca piatra – soluții. Aport de materie organică
Unul dintre cele mai eficiente moduri care determină îmbunătățirea structurii solului este adăugarea de materie organică.
Materialele organice nu numai că fertilizează plantele, dar fac și solul mai afânat. Acestea atrag viermii, care fac treceri in sol, îmbunătățindu-i astfel structura. În plus, procesul de descompunere a materiei organice creează o structură poroasă, care permite aerului și apei să pătrundă liber adânc în sol. Materia organică se adaugă toamna, când se fac lucrările de pregătire pentru iarnă sau primăvara, înainte de plantare.
Următoarele substanțe organice pot fi folosite pentru a afâna solul:
- Compostul este unul dintre cele mai bune materiale pentru afânarea solului. Conține materie vegetală descompusă, bogată în microorganisme benefice. Compostul îmbunătățește structura solului, făcându-l mai afânat și mai fertil.
- Humus (gunoi de grajd putrezit) – saturează solul cu substanțe nutritive și favorizează reproducerea râmelor, care afânează mecanic solul. Pentru solurile grele argiloase, gunoiul de grajd putrezit de oi sau de cal este cel mai bun, deoarece se descompune mai repede decât gunoiul de grajd al altor animale.
- Mulci (frunze reciclate, paie, iarbă tunsă uscată, așchii de lemn) – ajută la reținerea umidității, protejează împotriva buruienilor, previne formarea crustei la suprafața solului și, descompunându-se treptat, îi îmbunătățește structura. În plus, mulciul protejează solul de eroziune – spălat de precipitații și vânt.
- Biohumus (un produs rezidual al râmelor) este o sursă bogată de microorganisme benefice, ceea ce face solul mai sfărâmicios și mai fertil.
Compostul poate fi adăugat atât toamna, cât și primăvara, imediat înainte de plantare. Se poate adăuga separat sau după ce a fost amestecat cu turba. Norma la 1 mp: compost „curat” – minimum 5-7 kg, amestec de compost și turbă – două găleți. Se distribuie uniform pe întreaga zonă și săpați la o adâncime de 15-20 cm.
Humusul poate fi adăugat și toamna, și primăvara. Gunoiul de grajd proaspăt poate fi aplicat în sol doar toamna, cu aproximativ șase luni înainte de plantarea noilor culturi. Acest lucru va ajuta la protejarea rădăcinilor culturilor de arsuri. Consum la 1 mp suprafață: humus – 2,5-3 kg, gunoi de grajd proăspat – aproximativ 5-6 kg.
Există, de asemenea, unele subtilități în utilizarea mulciului. Iarba cosită și paiele pot fi folosite pe tot parcursul sezonului de vegetație. Frunzele căzute, rumeguș sau turbă – toamna, după recoltare. Aceste tipuri de mulci vor proteja solul de îngheț, îl vor slăbi și îl vor îmbogăți cu substanțe nutritive pentru viitoarele plantări. Înălțimea optimă a stratului de mulci pentru majoritatea culturilor de grădină este de 5-7 cm Dacă se folosește mulciul din paie, iarbă tăiată sau frunze căzute, stratul trebuie să fie de cel puțin 10 cm.

Cum remediem compactarea solului. Cultivarea de îngrășăminte verzi
Îngrășămintele verzi sunt plante care formează rapid masa verde, au rădăcini lungi și puternice care îmbunătățesc structura solului și o îmbogățesc cu substanțe utile. Rădăcinile lor, pe măsură ce cresc, despart bulgării de pământ și creează un număr mare de canale verticale care rămân în sol după ce sistemul radicular al plantei s-a descompus. Așa are loc structurarea. Cultivarea gunoiului de grajd verde este o modalitate excelentă de a combate compactarea excesivă a solului.
Pentru a îmbunătăți structura solului dens, se îngrășământul verde cu un sistem de rădăcină ramificată care pătrunde adânc în pământ. Următoarele culturi sunt potrivite pentru acest scop:
- leguminoase: lucernă, lupin și măzăriche- îmbogățesc solul cu azot ușor accesibil plantelor și ajută la atragerea viermilor și a microorganismelor benefice ale solului în fața locului;
- culturi de crucifere: muștar și ridiche cu semințe oleaginoase – eliberează substanțe care suprimă creșterea buruienilor și, de asemenea, ajută la afânarea solului; îmbogățind solul cu potasiu și fosfor;
- cereale: ovăz, secară și triticale – rădăcinile lor lungi afânează bine solul dens;
- Asteraceae: floarea-soarelui – eficientă și pentru ameliorarea solurilor argiloase dense;
- hrișcă: are un sezon de vegetație scurt, recolta este cosită când apar primele flori, așa că este adesea folosită la semănatul de primăvară ca îngrășământ verde.
Îngrășământul verde se seamănă de obicei toamna, după recoltare, sau primăvara devreme, înaintea plantărilor principale. După 1,5-2 luni, plantele sunt cosite și săpate în sol la o adâncime de 10-15 cm. Când sunt însămânțate toamna, pot fi lăsate la suprafața solului până în primăvară și săpate în pământ numai înainte de începerea noului sezon.
Citește și: Sol sănătos? Optim pentru culturi de rapiță, orz și grâu? Avem soluția!
Cum remediem compactarea solului. Adăugarea de agenți de afânare
Solul argilos dens poate fi, de asemenea, îmbunătățit prin adăugarea de agenți de afânare. Lutul este o rocă formată din particule minuscule asemănătoare prafului de până la 0,01 mm în dimensiune. Particulele mici de argilă, atunci când sunt combinate între ele, formează o masă densă care este aproape impermeabilă la aer și apă. Este extrem de dificil pentru plante să supraviețuiască în astfel de condiții. Solurile argiloase (și lutoase) trebuie să fie afânate, de exemplu. fă-le mai ușoare și mai poroase. Ulterior, rădăcinile plantelor vor putea primi umiditatea și oxigenul de care au nevoie, iar microflora benefică a solului va începe să se dezvolte în sol.
Cel mai obișnuit agent de afânare folosit pentru îmbunătățirea solului argilos este nisipul. Pentru a asigura un beneficiu maxim, trebuie îndeplinite următoarele condiții:
- Pentru acest proces, este necesar doar nisip cu granulație grosieră, cu o dimensiune a particulelor de 1 până la 4 mm.
- Nisipul dintr-o carieră nu este potrivit deoarece conține impurități de argilă. La utilizare se obține efectul opus: solul nu va deveni afânat, ci chiar mai dens, aproape ca betonul. Nisipul de râu este cel mai potrivit pentru aplicare, deoarece nu există deloc argilă în el.
- Cantitatea de nisip este, de asemenea, importantă. Pentru a reduce semnificativ densitatea solului greu, trebuie adăugate cel puțin 1-1,5 găleți de nisip pe 1 mp. O cantitate mai mică nu va da efectul dorit.
- Nisipul uniform se întindepe suprafața solului, apoi se sapă la o adâncime de aproximativ 20 cm. Este indicată adăugarea de materii organice în același timp cu nisipul sau după acesta: compost, humus, turbă. Acest lucru va îmbunătăți și mai mult calitatea solului.
Citește și: Dorinţa? Un sol optim, un pH neutru, o producţie mult îmbunătăţită cantitativ şi calitativ? Avem soluţia!
Alți aditivi care pot fi utilizați și ca agenți de afânare pentru sol dens:
- Vermiculitul și perlitul sunt minerale naturale care fac solul mai ușor și mai respirabil. Ei saturează uniform solul cu umiditate, absorbind excesul și apoi eliberându-l treptat plantelor. Dezavantajul lor semnificativ este prețul lor ridicat, în comparație cu nisipul.
- Rumegușul poate îmbunătăți structura solului, dar necesită aplicare suplimentară de îngrășăminte cu azot, deoarece absoarbe azotul din sol. Pentru a reduce impactul lor negativ, utilizați numai rumeguș putrezit.
- Calciul – ajută la slăbirea solurilor argiloase, împiedicându-le să se compacteze și crescând permeabilitatea apei. În plus, este o sursă de calciu și sulf pentru plante. Se recomanda adaugarea a 200-250 g gips la 1 mp. Se împrăștie la suprafață și se încorporează în sol toamna sau primăvara devreme.