• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sol tare ca piatra. Soluții pentru a rezolva compactarea solului

    Violina Gorcinschi -

    Sol tare ca piatra – ce factori determină întărirea pământului și cum se remediază situația. Compactarea solului, fenomen deseori creat de fermieri prin folosirea utilajelor și lucrările la mare adâncime a solului, este o problemă pentru care există soluții eficiente și benefice, ce ajuta la refacerea calității pământului lucrat.

    Există mai multe motive pentru întărirea și compactarea solului, fenomen care poate veni cu efecte negative. Printre acestea, se numără:

    Pământ tare ca piatra – soluții. Aport de materie organică

    Unul dintre cele mai eficiente moduri care determină îmbunătățirea structurii solului este adăugarea de materie organică.

    Materialele organice nu numai că fertilizează plantele, dar fac și solul mai afânat. Acestea atrag viermii, care fac treceri in sol, îmbunătățindu-i astfel structura. În plus, procesul de descompunere a materiei organice creează o structură poroasă, care permite aerului și apei să pătrundă liber adânc în sol. Materia organică se adaugă toamna, când se fac lucrările de pregătire pentru iarnă sau primăvara, înainte de plantare.

    Următoarele substanțe organice pot fi folosite pentru a afâna solul:

    Compostul poate fi adăugat atât toamna, cât și primăvara, imediat înainte de plantare. Se poate adăuga separat sau după ce a fost amestecat cu turba. Norma la 1 mp: compost „curat” – minimum 5-7 kg, amestec de compost și turbă – două găleți. Se distribuie uniform pe întreaga zonă și săpați la o adâncime de 15-20 cm.

    Humusul poate fi adăugat și toamna, și primăvara. Gunoiul de grajd proaspăt poate fi aplicat în sol doar toamna, cu aproximativ șase luni înainte de plantarea noilor culturi. Acest lucru va ajuta la protejarea rădăcinilor culturilor de arsuri. Consum la 1 mp suprafață: humus – 2,5-3 kg, gunoi de grajd proăspat – aproximativ 5-6 kg.

    Există, de asemenea, unele subtilități în utilizarea mulciului. Iarba cosită și paiele pot fi folosite pe tot parcursul sezonului de vegetație. Frunzele căzute, rumeguș sau turbă – toamna, după recoltare. Aceste tipuri de mulci vor proteja solul de îngheț, îl vor slăbi și îl vor îmbogăți cu substanțe nutritive pentru viitoarele plantări. Înălțimea optimă a stratului de mulci pentru majoritatea culturilor de grădină este de 5-7 cm Dacă se folosește mulciul din paie, iarbă tăiată sau frunze căzute, stratul trebuie să fie de cel puțin 10 cm.

    Lupin – îngrășământ verde (foto: covercropstrategies.com)

    Cum remediem compactarea solului. Cultivarea de îngrășăminte verzi

    Îngrășămintele verzi sunt plante care formează rapid masa verde, au rădăcini lungi și puternice care îmbunătățesc structura solului și o îmbogățesc cu substanțe utile. Rădăcinile lor, pe măsură ce cresc, despart bulgării de pământ și creează un număr mare de canale verticale care rămân în sol după ce sistemul radicular al plantei s-a descompus. Așa are loc structurarea. Cultivarea gunoiului de grajd verde este o modalitate excelentă de a combate compactarea excesivă a solului.

    Pentru a îmbunătăți structura solului dens, se  îngrășământul verde cu un sistem de rădăcină ramificată care pătrunde adânc în pământ. Următoarele culturi sunt potrivite pentru acest scop:

    Îngrășământul verde se seamănă de obicei toamna, după recoltare, sau primăvara devreme, înaintea plantărilor principale. După 1,5-2 luni, plantele sunt cosite și săpate în sol la o adâncime de 10-15 cm. Când sunt însămânțate toamna, pot fi lăsate la suprafața solului până în primăvară și săpate în pământ numai înainte de începerea noului sezon.

    Citește și: Sol sănătos? Optim pentru culturi de rapiță, orz și grâu? Avem soluția!

    Cum remediem compactarea solului. Adăugarea de agenți de afânare

    Solul argilos dens poate fi, de asemenea, îmbunătățit prin adăugarea de agenți de afânare. Lutul este o rocă formată din particule minuscule asemănătoare prafului de până la 0,01 mm în dimensiune. Particulele mici de argilă, atunci când sunt combinate între ele, formează o masă densă care este aproape impermeabilă la aer și apă. Este extrem de dificil pentru plante să supraviețuiască în astfel de condiții. Solurile argiloase (și lutoase) trebuie să fie afânate, de exemplu. fă-le mai ușoare și mai poroase. Ulterior, rădăcinile plantelor vor putea primi umiditatea și oxigenul de care au nevoie, iar microflora benefică a solului va începe să se dezvolte în sol.

    Cel mai obișnuit agent de afânare folosit pentru îmbunătățirea solului argilos este nisipul. Pentru a asigura un beneficiu maxim, trebuie îndeplinite următoarele condiții:

    Citește și: Dorinţa? Un sol optim, un pH neutru, o producţie mult îmbunătăţită cantitativ şi calitativ? Avem soluţia!

    Alți aditivi care pot fi utilizați și ca agenți de afânare pentru sol dens:


    Te-ar mai putea interesa

    Un fermier român s-a specializat în semănatul ierbii pe lângă autostrăzi folosind tehnica hydroseeding Subvenție APIA de 102,6 euro/hectar pentru iarba necosită Samsarii au dat lovitura înainte de sărbători – au cumpărat ceapă verde de la producători și au vândut-o la prețuri mari în piețe

    Ultimele știri

    Sol tare ca piatra. Soluții pentru a rezolva compactarea solului Cel mai mare producător de lactate din lume este anchetat de procurori pentru evaziune fiscală Emil Turdean: Sunt fermieri persoane fizice cu o mie de hectare, care nu plătesc nimic statului