• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oier: Mielul sacrificat s-ar putea să ajungă în jur de 45 de lei kilogramul

    Oana Timar -

    Preț carne de miel de Paște. Crescătorii de ovine estimează creșteri de preț pentru mielul vândute de Paște. Cu o săptămâna înainte de Sărbătorile Pascale pentru catolici, oierii estimează că prețul unui kilogram de carne de miel poate ajunge, în medie, la 45 de lei.

    În acest moment, crescătorii de ovine primesc un preț de 24 de lei pe kilogramul de miel în viu, plus cei 8% de la ANAF. Acest preț și cererea crescută pentru export îi determină pe oieri să analizeze atent cât de rentabilă este sacrificarea mieilor pentru Paște, dar și la ce preț ar fi convenabil să vândă carcasa.

    La nivelul centrului țării, oierii plănuiesc o întâlnire în curând pentru a se pune de acord în privința unui preț minim de vânzare pe kilogramul de carne de miel, pentru sărbătorile de Paște de anul acesta. Deocamdată, doar la nivelul grupurilor de Facebook, fermierii au stabilit să nu accepte sub 24 de lei pe kilogramul de miel vândut în viu, însă pentru carcasă mulți spun că se vor adapta cererii, cantității pe care o livrează, greutății mielului și dacă vânzarea se face către un client fidel, care a luat miei și în alți ani. În plus, estimările de la acest moment țin cont și de majorarea prețului pentru furaje și costul ridicat cu forța de muncă, foarte greu de găsit și de păstrat.

    Citiți și: Crescătorii de oi fac front comun: Nu mai vindem mieii de Paști sub 24 lei/kg în viu

    Miel pentur Paște (foto: Facebook.com – Cristi Crăciun)

    Fermierii susțin că, în mare parte, prețul este stabilit în funcție de tariful cu care se vinde carnea la export, dar și de cererea existentă în țară în această perioadă.

    ”După cheltuielile de producție, ajunge mielul la sacrificare, prețurile vor crește. Dar depinde aici de puterea de cumpărare. Cererea și oferta o reglează. Acum vreo 10 ani, în România se consumau cam 5 milioane de miei la sărbătorile pascale. Acum, din an în an, s-a diminuat datorită scăderii puterii de cumpărare. Oamenii, mai ales ce-i în vârstă, s-au orientat spre o formulă de pasăre, altă carne mai ieftină… Mielul sacrificat s-ar putea să ajungă în jur de 45 de lei kilogramul. Aici este un mecanism care funcționează foarte bine și perfect – cererea și oferta”, a declarat Petru Gonțea, președintele Asociației Crescătorilor de Oi din Brașov, citat de Radio România Actualități.

    Citiți și: Adaosul comercial la produsele alimentare românești – plafonat prin lege. Actul normativ, în lucru

    Ministrul Agriculturii: Carnea de miel va avea un preț ”decent”

    Ministrul Agriculturii Florin Barbu susţine că, de sărbătorile pascale, fermierii vor vinde carnea de miel la un ”preţ decent”, care să le acopere cheltuielile şi să le aducă ”un mic profit”. România exportă între cinci şi şase milioane de oi pe an, în special în ţările arabe. ”Suntem o forţă în sectorul ovin”, a declarat ministrul la Prima Tv.

    „Nu pot să dau un preţ estimat, pentru că vreau să fie o piaţă corectă a vânzării cărnii de miel în perioada sărbătorilor pascale. Din discuţiile pe care le-am avut cu fermierii, mi-au spus foarte clar că vor avea un preţ decent astfel încât să poată să-şi scoată cheltuielile şi, bineînţeles, să aibă şi un mic profit, pentru că toată lumea munceşte pentru acest lucru”, a spus Florin Barbu.

    Ministrul Agriculturii a precizat că, anul trecut, kilogramul de carne de miel ”a fost undeva la 25 de lei”. Întrebat dacă anul asta va fi mai mult, ministrul Agriculturii a răspuns: ”Eu nu cred că va fi. Eu sunt sigur că fermierii români vor vinde la preţul corect”.

    ”Nu pot să influenţez piaţa. Dacă în calitatea mea de ministru dau un preţ, sigur că voi influenţa piaţa. Nu vreau să fac acest lucru. Sunt sigur că fermierii vor avea un preţ corect pentru români la carnea de miel”, a adăugat Florin Barbu.

    Ministrul Agriculturii a mai fost întrebat câte oi mai exportăm în ţările arabe. ”Suntem net exportatori de carne de ovină. 17% din consumul din UE este asigurat de către ovinele din România. Exportăm între cinci şi şase milioane de capete pe an. Suntem o forţă în sectorul ovin. În ţările arabe, 90% din import se face din România”, a explicat Barbu.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till