• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prune roșii. Soiul Jamaica: caracteristici, producție per pom

    Violina Gorcinschi -

    Prun roșu Jamaica – un soi de prun tot mai solicitat la pepiniere atât pentru aspectul inedit al fructelor, dar și pentru cel al pomului, care înfrumusețează grădina. Ce caracteristici are soiul de prune roșii Jamaica, cum se îngrijește și ce producție de prune roșii se obține, vă spunem în acest articol despre prunul Jamaica.

    Prunul roșu de Jamaica este un soi deosebit de pruni. Este ales de mulți horticultori cu experiență, datorită aspectului și gustului excepțional al fructelor, dar și a ușurinței cu care este întreținut. Și pe piața din România, există pepiniere care vând puieți de pruni roșii din soiul  Jamaica, oferind și indicații în ceea ce privește plantarea și îngrijirea.

    Prun roșu – soiul Jamaica: caracteristici

    Soiul Jamaica se numără printre cele mai interesante soiuri timpurii de pruni, dar și cele mai gustoase – de aceea, a căpătat din ce în ce mai multă popularitate în ultima perioadă. Pomii au o vigoare medie, sunt foarte roditori, având o rezistență ridicată la îngheț și la boli.

    Perioada de plantare poate avea loc în intervalul martie – noiembrie, iar la începutul lunii iulie deja se coc fructele. Acești pruni sunt printre pomii care încep să producă fructe la 2-3 ani de la plantare. De la un singur prun, care poate ajunge la o înălțime de 2 metri și jumătate, se pot colecta, anual, câte 50-55 kg de fructe. Greutatea medie a unei prune roșii din soiul Jamaica este de 60-80 grame, căpătând, la maturare, o culoare roșie atât la interior, cât și la exterior.

    Citește și: Tratamente la pruni. Schema de stropiri la prun – calendar anual 

    Astfel, printre avantajele cultivării soiului de prun roșu de Jamaica se numără:

    – gustul dulce și aroma excepțională;
    – rezistența ridicată la transport;
    – recolte mari, fără pierderi semnificative produse de boli sau îngheț.

    Plantarea la prunul de Jamaica (foto: planteieftine.ro)

    Prunul roșu din soiul Jamaica: condiții și plantare

    Ca orice alte sâmburoase, și soiul de prun Jamaica are pretenții în ceea ce privește lumina. Locul plantării trebuie să fie expus în abundență la lumină și căldură. Cu toate acestea, pomii pot rezista la înghețuri de până la -29 grade Celsius. Se recomandă fertilizarea solului cu îngrășământ organic înainte de plantare, însă în cantități echilibrate, pentru a nu influența în mod negativ producția.

    Există unele pepiniere care vând acest soi de pomi fructiferi cu rădăcină nudă. Acești puieți se plantează cât mai curând posibil. Dacă nu este posibil, rădăcinile se îngroapă temporar într-un loc protejat de îngheț și de razele soarelui.

    Prunul roșu de Jamaica – calcularea suprafeței cultivate (foto: planteieftine.ro)

    Dimensiunile unei gropi de plantare ar trebui să nu depășească, dar nici să fie mai mici de 50x50x50 cm. Distanța dintre pomi ar trebui să fie de 4×4 metri. Pentru a determina numărul de pomi necesar într-un perimetru, suprafața totală a ternului se împarte la suprafața totală ocupată de un pom.

    Când se sapă gropile, pământul scos se așază deoparte și de alta a gropii. La acoperire, straturile de pământ vor fi inversate.

    Înainte de plantare, fiecare puiet este pregătit prin fasonare. Această procedură presupune scurtarea vârfurilor de rădăcină sau scurtarea a 1/3 din rădăcină în cazul celor lungi și viguroase. Dacă unele rădăcini sunt rănite sau rupte, sunt îndepărtate în totalitate. Tot în cazul pomilor cu rădăcină nudă, rădăcinile pomilor se scufundă, în prealabil, în apă, timp de 1-2 ore.

    La sădirea pomilor, primul pas este acumularea în groapă a pământului fertil din primul strat rezultat din săpare (se pune ca un mușuroi la baza adânciturii săpate). Pomul se așază în groapă cu rădăcinile deasupra mușuroiului și se îngroapă punctul de altoire 2-3 cm. După fixarea în groapă, rădăcinile puietului se răsfirează în toate direcțiile cu mâna, astfel încât să acopere tot spațiul din groapă fără a se suprapune unele cu celelalte. Rădăcinile se acoperă, apoi, cu un strat de pământ mărunțit și se calcă ușor, cu piciorul orientat cu călcâiul spre exteriorul gropii, de la periferia gropii spre centru.

    După ce se acoperă rădăcinile, groapa se umple cu pământ amestecat cu gunoi bine fermentat. Acesta din urmă nu trebuie să aibă contact direct cu rădăcinile. Ulterior, se calcă din nou cât mai uniform și apăsat. După finalizarea întregii proceduri, în jurul pomului fructifer se face o copcă, unde se toarnă una sau două găleți de apă.

     

    Tăieri la pruni în primul an de la plantare (foto: planteieftine.ro)

    Prunul roșu – soiul Jamaica: lucrări de îngrijre

    Imediat după plantarea prunului din soiul Jamaica, se scurtează varga pentru proiectarea coroanei, la o înălțime de 60-70 cm, care variază în funcție de tipul de coroană ales. Beneficiul acestei lucrări este că se asigură refacerea echilibrului dintre partea aeriană și rădăcini, care au fost afectate de procedurile anterioare.

    Dacă, însă, pomul dispune deja de ramificații laterale, se efectuează o tăiere reductivă, care se face pentru a:

    – reduce masa vegetală care va avea nevoie de multe resurse în viitorul ciclu de vegetație, asigurate de rădăcinile și așa slăbite;
    – începe tăierile de formare a coroanei pomului.

    Citește și: Tăieri la prun – ghid complet. Calendar, scheme de tăieri la pruni

    În ceea ce privește irigarea, după plantare, pomii se udă în fiecare săptămână, turnând apa cât mai aproape de sol.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till