• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șeful ANZ anunță controale la fermele care încasează subvenții: ”Se va extrage al doilea eșantion”

    Roxana Dobre -

    Controale în ferme anunțate de directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ). Crescătorii de animale care încasează subvenții și derulează programe de ameliorare vor fi verificați în perioada următoare.

    Florinel Bîrcă, directorul ANZ, a anunțat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, ediția de marți, 12 martie, cum se desfășoară programele de ameliorare și ce verificări vor fi făcute în perioada următoare la fermieri.

    Citiți și: APIA a uitat de subvenția crescătorilor de bovine?

    Controale la fermierii care derulează programe de ameliorare

    Verificări în fermele care derulează programe de ameliorare

    Florinel Bîrcă a anunat că la nivelul ANZ se va extrage al doilea eșantion de cotrol pentru fermele care derulează programe de ameliorare. ”Asociațiile care conduc Registrele Genealogice și programele de ameliorare au avut obligația să închidă un raport anual și să îl transmită. El a fost transmis. Acum ce se întâmplă? Sunt zeci de programe de ameliorare în care pe care un aparat care nu este format din mulți oameni la nivel central trebuie să îl analizeze. Au analizat iar eu îmi doresc ca în cel mai scurt timp să mă întâlnesc cu conducerea RG, pentru a le transmite ceea ce avem de transmis vis-a-vis de raportul pe care l-au depus ei. Totodată în această perioadă se va extrage al doilea eșantion de control, pentru al doilea trimestru în care ne vom axa foarte mult la specia ovine/caprine pe ceea ce înseamnă bonitare. Vorbesc de următoarele 3 luni. De ce? Pentru că în opinia mea este activitatea cea mai importantă pentru a avea o generație nouă bună, adică pentru a intra în toamnă cu reproducția așa cum trebuie”, a spus Florinel Bîrcă în cadrul emisiunii Agrostrategia.

    Acesta a completat că în perioada 18 – 29 martie se vor face verificări și la nivelul centrelor de material seminal congelat (MSC). ”Noi am început și am trimis deja pentru săptămâna următoare, perioada 18 – 29 martie, și vom face verificări la nivelul centrelor de MSC (material seminal congelat n.r) și centrelor de colectare. Vreau să vă spun că în România există 2 centre de colectare de material biologic, la Craiova și la Mureș și 19 depozite de material seminal congelat, depozite de unde pleacă MSC-ul către operatori-însămânțători. Controalele au fost anunțate și verificările se vor face de către colegii mei din ANZ. Se va verifica fluxul de lucru, activitatea, depozitarea, etc”, a mai anuțat directorul ANZ.

    Citiți și: Florinel Bîrcă, ANZ: Producția medie a unei vaci din RG a ajuns la 7.800 de litri/an

    Florinel Bîrcă, ANZ: Bugetul pentru ameliorare, aprobat. Speră să nu aveam probleme cu deconturile făcute către fermieri

    Directorul ANZ a mai spus că bugetul pentru ajutorul de stat pentru crescătorii de animale a fost aprobat și speră să nu fie probleme cu deconturile pentru cererile depuse de fermieri. ”Sectorul creșterii ovinelor în România este unul care merge destul de bine. Bineînțeles că ar putea să meargă și mai bine dar avem o piață și cred că este o mândrie că ne clasăm pe primele 3 locuri în Europa la carnea de oaie. Noi o să ne dăm toată silința ca sectorul ovin, și nu numai, să meargă, în sensul că activitatea de ameliorare este susținută de căre stat în măsura bugetului alocate de MADR. A fost aprobat și bugetul pentru 2024. Eu sper să nu avem probleme cel puțin până în toamnă cu deconturile făcute către fermieri. Ei au trimis deja primele cereri către noi deci sunt bani pentru a putea merge mai departe. Un lucru nou făcut de anul trecut în alocarea acestor bani pentru ameliorare, am responsabilizat conducerile registrelor pentru proedurile care se acordă pentru COP, adică vizarea COP este și în mâna celor care conduc registrări, astfel încât ei să-și poată verifica mai atent fermele și să aibă discuții cu cei care fac control oficia și să spună acolo unde nu este făcut ce trebuie și să nu se plătească ajutorul pentru ameliorare”, a mai spus șeful ANZ.

    Emisiunea AgroStrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agroiteligența – AGROINTEL.RO. Interviul integral cu șeful ANZ poate fi urmărit aici: 


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till