• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Modificări la subvențiile APIA. Ce s-a discutat la întâlnirile de la Ministerul Agriculturii

    Roxana Dobre -

    Modificări la subvențiile APIA. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a organizat marți în prezența ministrului Florin Barbu, a secretarului de stat Sorin Moise și a directorului general al AM PNDR, Daniela Rebega, o consultare pe marginea proiectului de Ordin privind modalitatea de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal si zootehnic. La întâlnire au participat asociațiile reprezentative ale fermierilor din sectorul vegetal și zootehnic.

    Potrivit unui comunicat al MADR, remis astăzi, miercuri – 13 martie, în deschiderea ședinței, directorul general al AM PNDR a prezentat principalele modificări ale ordinului care se referă exclusiv la sprijinul acordat prin intermediul FEGA.

    ”Între acestea, menționăm eliminarea perioadei de depunere a cererilor de plată cu penalități, modificarea definiției fermierului activ, în concordanță cu prevederile Planului Strategic (PS), precum și modificările aferente eco-schemelor din sectorul vegetal în corelare cu derogarea GAEC 8 pentru anul 2024”, se arată în comunicat.

    Citiți și: APIA a uitat de subvenția crescătorilor de bovine?

    Discuții pentru subvențiile fermierilor

    Schimbări pentru subvențiile APIA

    Conform sursei citate, în ceea ce privește ecoschemele pentru sectorul zootehnic, s-au evidențiat modificările ce vizează flexibilizarea accesării pentru PD-07 Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte și PD-08 Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, precum și noua ecoschemă PD-27 Creșterea nivelului de bunăstare a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

    Alte modificări care se regăsesc în proiectul de Ordin au în vedere:

    – Introducerea noii forme de sprijin care vizează sprijinul cuplat – porumb pentru siloz;
    – Modificarea termenului final de depunere a documentelor justificative în cazul sprijinului cuplat vegetal – pentru toate intervențiile termenul limită este 31 martie al anului următor de cerere.

    Citiți și: Fermierii: Subvenția APIA la motorină a intrat doar parțial în conturi. Unde e diferența de bani?

    Condiții noi pentru crescătorii de oi

    O altă modificare prezentată de oficialii MADR vizează condițiile de eligibilitate în cazul sprijinului cuplat zootehnic în cazul intervenției PD-24 ovine/caprine (în concordanță cu prevederile PS) astfel:

    – Eliminarea raportului de sexe;
    – Animalele eligibile sunt cele înscrise în registrul genealogic/Baza Națională de Date (BND);
    – Vârsta animalului se calculează în anul de cerere și nu la data limită de depunere a cererii;
    – Actualizarea Anexei privind adeverința emisă de deținătorii de registre genealogice;

    De asemenea, o altă noutate pentru fermieri se referă la actualizarea adeverințelor emise de Primării, în sensul că au fost eliminate restul semnăturilor de pe adeverință, unica semnătură fiind a Primarului/reprezentat legal.

    De precizat că acestea au fost modificările prezentate și care se regăsesc în proiectul de ordin, o parte din aceste condiții fiind discutate cu organizațiile cu fermieri și vor suferi modificări în forma finală a actului normativ.

    ”Mai mult, fermierii vor putea beneficia de plata acordată prin eco-schema PD 04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil într-un mod mai facil și vor avea posibilitatea alegerii modului în care ponderea de teren alocată elementelor neproductive (5%) să fie ocupată cu: zone și caracteristici neproductive, inclusiv terenuri lăsate pârloagă; și/sau culturi fixatoare de azot și/sau culturi secundare. Această opțiune va putea fi corelată cu decizia fermierului de respectare a cerinței de bază a GAEC8, în acord cu prevederile Regulamentului (UE) 2024/587. Pentru procentul de 4% din suprafața de teren arabil de la nivel de fermă, fermierul va putea opta pentru variantele menționate cu precizarea că, atunci când se vor înființa culturi fixatoare de azot sau culturi secundare, nu vor fi utilizate produse de protecție a plantelor”, se mai arată în comunicat.

    De precizat că acestea au fost modificările prezentate și care se regăsesc în proiectul de ordin, o parte din aceste condiții fiind discutate cu organizațiile de fermieri și vor suferi modificări în forma finală a actului normativ. 


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till