• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA. Sprijinul cuplat pentru porumb siloz – condiții, plăți la hectar

    Roxana Dobre -

    Subvenții APIA 2024 – Sprijin cuplat pentru porumb pentru siloz, intervenţia PD-26, condiții și plăți la hectar. Din acest an, fermierii crescători de bovine (indiferent de rasa acestora) pot solicita la plată subvenția pentru porumb siloz, cu o producție minimă de 18 tone/ha ce trebuie valorificată prin norma de furajare a animalelor din exploatație.

    Fermierii pot solicita, începând cu 4 aprilie, prin cererea unică de plată depusă la APIA, sprijin cuplat pentru cultura de porumb siloz. Intervenția PD-06 Sprijin cuplat pentru porumb pentru siloz. Aceasta este o subvenție nou introdusă la APIA începând cu anul de cerere 2024 și care are un cuantum estimat de 230 de euro la hectar.

    Citiți și: Noua subvenție APIA pentru cultura de porumb siloz

    Subvenții APIA – sprijin cuplat porumb siloz: condiții

    Fermierii care vor să acceseze Sprijinul cuplat pentru porumb pentru siloz, intervenţia PD-26 trebuie să îndeplinează o serie de condiții reglementate începând cu anul de cerere 2024.

    Iată care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească fermierii pentru a beneficia de sprijinul cuplat pentru porumb siloz:

    a) sunt beneficiari BISS;
    b) sunt utilizatorii unei suprafeţe agricole, categoria teren arabil, localizate pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul integrat de administrare şi control (IACS);
    c) exploatează un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 ha şi cu o suprafaţă a parcelei agricole de cel puţin 0,3 ha;
    d) fac dovada că au realizat anual o producţie minimă de 18 tone/ha;
    e) fac dovada că dețin animale (bovine) identificate și înregistrate în Baza Națională e Date (BND) în exploatații cu cod ANSVSA prin intermediul cărora asigură cel puțin o încărcătură de 3 UVM/ha de cultură/an de cerere;
    f) dovedesc că cel puţin producţia minimă de 18 tone/ha, obţinută în fermă, a fost stocată în vederea consumului destinat animalelor și/sau consumată de animalele (bovine) înscrise în BND.

    Citiți și: Subvenții APIA 2024. Cererea unică de plată se depune în perioada 4 aprilie – 7 iunie

    Fermierii care accesează această subvenție cuplată trebuie să facă dovada că utilizează sămânţă certificată, însoţită de documentul oficial de calitate a seminţei. Documentul de achiziţie a seminţelor trebuie să fie însoţit de documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau buletinul de analiză oficială, cu menţiunea”Sămânţă admisă pentru însămânţare”, sau buletinul de analiză oficială cu menţiunile ”Necesar propriu” şi ”Interzisă comercializarea” sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate. În cazul utilizării seminţei certificate oficial din producţia proprie, fermierul prezintă documentul/documentele oficiale de certificare a lotului/loturilor de sămânţă.

    Pentru înființarea culturii de porumb siloz, cantităţile minime de sămânţă necesare la hectar sunt de 15 kg/ha. Termenul final de depunere la APIA a documentelor doveditoare de utilizare a seminței certificate este data de 31 martie a anului următor anului de cerere, adică 31 martie 2025 pentru cererile depuse în 2024.

    Verificarea eligibilităţii pentru sprijinul cuplat la cultura de porumb siloz se face pe baza consumurilor de furaje, normate pe specii de animale, în limitele maxime prevăzute în Anexa nr. 27 (o găsiți mai jos, la finalul articolului), precum și a calculului efectivului mediu furajat din fermă şi a producţiei de porumb pentru siloz obţinut pe perioada anului de cerere, prevăzute în Anexa nr. 28 (vedeți aici PDF), întocmită şi semnată de către fermier.

    Sprijin cuplat pentru porumb siloz – plăți APIA la hectar

    Cuantumul unitar planificat în PNS pentru PD-26 este estimată la 23o euro/ha. Cuantumul minim pe care l-ar putea încasa fermierii este de 195,22 euro/ha iar cuantumul maxim estimat este de 298,90 euro/ha.

    Reamintim că potrivit unui document MADR consultat la Agrointeligența – AGROINTEL.RO, fermierii vor putea depune cererea unică de plată pentru subvențiile APIA pe 2024 în perioada 4 aprilie – 7 iunie.

    Anexa 7 cu normele de consum pentru porumbul siloz la specia bovine


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till