• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier: Am pierdut toată subvenția APIA pentru că nu am vrut să mint ca să nu fiu penalizat!

    Roxana Dobre -

    Un fermier din Vaslui a rămas fără subvenția pe care trebuia să o încaseze în campania 2023. Laurențiu Ciobanu, din localitatea Mușata, comuna Berezeni, județul Vaslui s-a trezit cu o decizie de plată de zero lei după ce în urma controalelor prin monitorizare, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a decis că parcela sa era digitizată greșit. Supărararea fermierului este cu atât mai mare cu cât, susține acesta, toți vecinii săi de parcelă au digitizat greșit dar doar el a rămas fără bani.

    Laurențiu Ciobanu, un fermier din Vaslui a sesizat redacției Agrointeligența-AGROINTEL.RO că a primit de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) o decizie de plată de zero lei pentru subvențiile care trebuiau să îi fie pătite în campania 2023. Fermierul a cerut agenției o explicație pentru penalizarea primită, iar conform răspunsului APIA Central, semnat de fostul director Ionuț Lupu, banii au fost opriți din cauza rezultatelor la controlul prin monitorizare.

    Citiți și: APIA – anunț făcut astăzi despre plata subvențiilor așteptate de fermieri!

    Un fermier a rămas fără toți banii de la APIA

    Fermierul a primit decizie de plată de zero lei 

    Fermierul din Vaslui s-a aflat în campania 2023 la control prin monitorizare iar în urma verificărilor APIA a decis să îi taie toată suprafața solicitată la plată iar decizia pentru subvenții a fost emisă cu suma de zero lei.

    ”La monitorizare suprafața mea de 1,7 ha nu indica lucernă, ci floarea-soarelui. Eu declar la APIA de 7 ani acea suprafață de 1,7 ha cu lucernă la APIA și nu au fost probleme. Orice control pe teren ar fi demonstrat că se confirmă cultura. Ce puteam eu să fac? Să declar floarea-soarelui pentru a nu fi penalizat? Am susținut că am lucernă fără să știu că era digitizat greșit”, a transmis fermierul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO. Acesta a completat că deși și restul vecinilor de parcelă au digitizat greșit suprafața, aceștia nu au fost penalizați de APIA.

    Citiți și: Un fermier a dat în judecată statul: Controlul prin monitorizare pentru subvenții este ilegal!

    Cum a argumentat APIA tăierea subvenției pentru fermierul din Vaslui

    Laurențiu Ciobanu a depus o contestația la APIA și a primit răspuns de la APIA Central, semnat chiar de directorul general la acea vremea, Ionuț Lupu. Conform explicațiilor transmise, suprafața declarată pentru plată ar fi depășit suprafața determinată (eligibilă n.r) cu un procent mai mare de 20% din suprafața determinată de aceea nu se acordă nicio plată pentru întreaga parcelă.

    ”Ca urmare a finalizării fluxului procedural de realizare a controlului prin monitorizare, precizăm că parcela 18A  solicitată în cererea dvs. de plată cod 9748 (lucernă) a fost codificată cu culoarea roșie, primind în urma controlului cod 201 floarea-soarelui. În data de 19/01/2023 vi s-a emis decizia de plată cu un total de plată de 0 lei , deoarece diferența pentru PD-02 – Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS) dintre suprafața declarată de 6,51 hectare și suprafața determinată de 4,80 de hectare este mai mare decât diferența permisă 20%. Diferență este 1,71 hectare (35,63 % din suprafața determinată. Conform ordinului MADR nr.483/2023 dacă suprafața declarată pentru plată depășește suprafața determinată cu un procent mai mare de 20% din suprafața determinată, nu se acordă nicio plată pentru grupul în cauză”, se arată în răspunsul APIA Central.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till