• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vocea AAC, ascultată în Parlamentul European: Se interzice brevetarea NGT. Reguli de etichetare

    Oana Timar -

    Vocea fermierilor români reprezentați prin Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), ascultată la Bruxelles. Cu privire la autorizarea NGT (New Genomic Techniques – Noi Tehnici Genomice), Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European a decis să interzică brevetarea NGT-urilor. De asemenea, NGT-urile vor fi interzise în agricultura ecologică.

    Accesul fermierilor la NGT nu va fi condiționat de patente, a dtsabilit Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară  din Parlamentul European care ieri, miercuri – 24 ianuarie, a dat un vot important pentru modul în care ar putea fi autorizată în viitorul culturile NGT la nivelul statelor membre UE. Raportul cu privire la propunerea Comisiei privind noile tehnici genomice (NGT), a fost votat cu o serie de amendamente și cu 47 de voturi pentru, 31 împotrivă și 4 abțineri.

    Eurodeputații au stabilit reguli stricte pentru modul în care se va face accesul pe piață pentru NGT. Europarlamentarii au fost de acord cu propunerea de a avea două categorii diferite și două seturi de reguli pentru culturile NGT. Astfel, plantele NGT 1 ar putea fi considerate echivalente cu cele convenționale și exceptate de la cerințele legislației OMG-urilor , în timp ce pentru plantele NGT 2 s-ar aplica legislația existentă pentru OMG-urilor.

    NGT, interzise în agricultura ecologică

    Eurodeputații au agreat că toate culturile NGT ar trebui să rămână interzise în producția ecologică, deoarece compatibilitatea lor necesită o analiză suplimentară.

    Pentru culturile NGT 1, deputații din Comisiei au modificat regulile propuse privind dimensiunea și numărul de modificări necesare pentru ca o cultură NGT să fie considerată echivalentă cu centralele convenționale. Deputații europeni doresc, de asemenea, ca semințele NGT să fie etichetate corespunzător și să se stabilească o listă publică online a tuturor plantelor NGT 1.

    Deși nu s-ar introduce o etichetare obligatorie la nivel de consumator pentru culturile NGT 1, deputații europeni doresc ca la nivelul Comisiei să se raporteze informații despre modul în care percepția consumatorilor și producătorilor asupra noilor tehnici evoluează, la șapte ani de la intrarea în vigoare.

    Cu privire la plantele NGT 2, deputații sunt de acord să mențină cerințele legislației privind OMG-urile, inclusiv etichetarea obligatorie a produselor. Pentru a stimula adoptarea acestora, deputații sunt de acord, de asemenea, cu o procedură accelerată de evaluare a riscurilor, ținând cont de potențialul lor de a contribui la un sistem agroalimentar mai durabil, dar subliniază că așa-numitul principiu al precauției trebuie respectat.

    Interzicerea tuturor brevetelor depuse pentru NGT

    Deputații au modificat propunerea Comisiei în sensul de a introduce interzicerea completă a brevetelor pentru toate plantele NGT, materialul vegetal, părțile acestora, informațiile genetice și caracteristicile procesului pe care le conțin, pentru a evita incertitudinile juridice, costurile crescute și noi dependențe pentru fermieri și crescători.

    „Această propunere este esențială pentru consolidarea siguranței alimentare a Europei într-un mod durabil. Avem în sfârșit șansa de a implementa reguli care îmbrățișează inovația și aștept cu nerăbdare să încheiem negocierile în Parlament și cu Consiliu cât mai curând posibil”, a declarat, după vot, raportoarea Jessica Polfjärd (PPE, SE).

    Ce urmează pe NGT în Parlamentul European

    Parlamentul este programat să-și adopte mandatul în sesiunea plenară din 5-8 februarie 2024, după care este gata să înceapă negocierile cu statele membre UE.

    NGT-urile sunt o varietate de tehnici care modifică materialul genetic al unui organism. În prezent, toate plantele obținute de NGT sunt supuse acelorași reguli ca și OMG-urile, care sunt printre cele mai stricte din lume. NGT-urile ar putea contribui la creșterea durabilă și mai rezistentă a sistemului nostru alimentar prin dezvoltarea unor soiuri de plante îmbunătățite care sunt rezistente la climă, rezistente la dăunători, care oferă randamente mai mari sau care necesită mai puține îngrășăminte și pesticide.

    Mai multe produse NGT sunt deja sau în curs de a deveni disponibile pe piața din afara UE (de exemplu bananele din Filipine care nu se fac maro, cu potențialul de a reduce risipa alimentară și emisiile de CO2). Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a evaluat potențialele probleme de siguranță ale NGT.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till