• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețurile îngrășămintelor au scăzut, dar fermierii nu au bani să cumpere

    Violina Gorcinschi -

    Prețurile îngrășămintelor rămân scăzute, însă fermierii continuă să nu arate interes din cauza costurilor de producție foarte ridicate mari. Pentru a face achiziții, majoritatea producătorilor agricoli așteaptă momentul în care prețul îngrășămintelor să scadă și mai mult, iar cel al cerealelor să crească.

    Prețurile ureei de pe piața mondială sunt din nou în scădere. Azotatul de calciu amoniu (KAS), ureea de azotat de amoniu (AHL) și sulfatul de amoniu+bor (ASS), pe de altă parte, au arătat un nivel de preț foarte stabil de săptămâni întregi, a informat Agrarheute.

    Costurile mari de producție – motiv pentru cererea scăzută pentru îngrășăminte

    Potrivit comercianților europeni de îngrășăminte, cererea din agricultură rămâne redusă în această perioadă. În mai multe țări, inclusiv în România, bunele practici agricole obligatorii nu mai permite fertilizarea terenurilor agricole în această perioadă, iar fermierii nu sunt interesați să își facă stocuri pentru începutul anului viitor.

    „Performanța relativ slabă a pieței pentru cereale și semințe oleaginoase inhibă dorința de a investi din agricultură. De aceea, piața îngrășămintelor rămâne neglijată. Unii cumpărători speculează scăderea prețurilor în primăvară, cu creșteri simultane ale prețurilor la cereale”, a anunțat Camera de Agricultură din Renania-Palatinat, Germania.

    Evoluțiile ulterioare ale prețurilor vor fi, de asemenea, probabil determinate de creșterea costurilor de producție (prețul gazelor) și de riscurile geopolitice. Cu toate acestea, cererile de preț mai mari de la comercianții cu amănuntul și producătorii de îngrășăminte nu pot fi aplicate în prezent.

    granule ingrasaminte
    Prețuri globale scăzute la îngrășămintele cu azot (foto: thetreecenter.com)

    China, mai temperată în exporturi – prețurile sunt în scădere

    Diverse evenimente modelează evoluția pe piețele internaționale de azot. În primul rând, China a decis să limiteze și mai mult exporturile de uree și fosfați, pe fondul îngrijorărilor cu privire la creșterea cotațiilor interne, chiar dacă prețurile internaționale la uree scad din nou.

    Cererea și prețurile au scăzut din nou deoarece cumpărătorii europeni au amânat achizițiile până în ianuarie, și nu se așteaptă o nouă licitație din India înainte de sfârșitul anului. Vânzătorii de uree și-au scăzut apoi prețurile cerute.

    Cu toate acestea, având în vedere că achizițiile din emisfera nordică au rămas moderate, în ciuda scăderii prețurilor, Brazilia a fost principala destinație pentru îngrășăminte.

    Prețurile obținute în Brazilia au scăzut de la 400 dolari/t inițial, la aproximativ 370 dolari/t. Prețurile de export din Orientul Mijlociu pentru data din decembrie au scăzut de la 370 dolari la doar 342 dolari pe tonă, iar în Egipt, prețurile din decembrie au scăzut de la 390 dolari la 365 dolari pe tonă.

    Prețurile KAS și AHL neschimbate, DAP mai scump

    Prețurile azotatului de amoniu rămân, de asemenea, sub presiune, deși nu au existat mișcări majore de preț în această săptămână. Europa are încă prețuri relativ mari la gaze, ceea ce înseamnă că importarea amoniacului este o opțiune mai bună decât producerea acestuia.

    Prețurile ureei în porturile de import germane au crescut inițial la începutul lunii noiembrie, dar este posibil să urmeze rapid din nou scăderea prețurilor de pe piața mondială. Prețurile de pe piața spot sunt în prezent puțin sub 500 de euro pe tonă, cu aproape 20 de euro mai mari decât la sfârșitul lunii octombrie.

    Cu toate acestea, cerințele de preț ale comercianților și importatorilor pentru KAS au rămas neschimbate. În porturile de import se percep aproape 350 de euro pe tonă în această săptămână, care este același preț ca cea precedentă. Soluția de uree – azotat de amoniu a fost, de asemenea, tranzacționată la aproximativ 310 de euro pe tonă, neschimbată față de săptămâna precedentă.

    Pentru cel mai important îngrășământ cu fosfor folosit de fermierii germani, fosfatul de diamoniu (DAP), prețul este de 630 de euro pe tonă în porturi săptămâna aceasta, cu 15 euro mai mult decât săptămâna trecută.


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till