• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Salarii în agricultură – Ucraina. Un agronom bun are un salariu mediu de 2.300 de euro

    Violina Gorcinschi -

    Salarii în agricultură, în Ucraina. Țara aflată încă sub război înregistrează progrese pe piața muncii în domeniul agriculturii. Potrivit unui studiu recent, companiile producătoare agricole au investit mai mult în serviciile agronomice, mărind salariile personalului cu până la 30% comparativ cu anul trecut și reintroducând bonusurile.

    În Ucraina s-a constatat o creștere a forței de muncă tinere în agronomie – domeniu care începe să evolueze odată cu începerea războiului, pentru optimizarea muncii și resurselor.

    Provocările pe termen lung și condițiile dificile pentru agricultura ucraineană aduc schimbări la nivelul politicii de personal, companiile fiind nevoite să păstreze echipe eficiente, să adapteze procesele de lucru existente la noile realități și să implice angajații în noi procese. Dmytro Lebedev, șeful Agrohub HR360 Benchmarking, împărtășește informații dintr-un nou studiu privind serviciile agronomice, funciare și de inginerie, efectuat în 6 exploatații agricole cu o suprafață totală de aproximativ 1,5 milioane de hectare, a relatat Latifundist.

    Ce salariu are un agronom din Ucraina

    Potrivit lui Dmytro Lebedev, cercetarea a acoperit posturi la toate nivelurile din agronomie, inginerie și servicii funciare și a identificat date detaliate despre veniturile acestora în funcție de volumul de muncă. Aproape toți participanții la sondaj au crescut salariile angajaților lor cu 15-30%, ceea ce corespunde nivelului oficial al inflației în 2022 — 26,6%. Mai jos sunt exemple de valori medii.

    În iulie 2023, salariul mediu al unui agronom ce ocupă funcția de inginer șef era de aproximativ 90.000 grivne (11.600 lei, circa 2.300 de euro) pe lună, un agronom de frunte era de aproximativ 50.000 grivne (6.450 lei, circa 1.300 de euro), iar la un agronom obișnuit era de aproximativ 30.000 grivne (3.870 lei, 780 de euro), în timp ce în octombrie 2022 aceste cifre erau de 61.500 grivne (7.930 lei), 3000 grivne (3.870 lei), respectiv 22.400 grivne (2.890 lei).

    O astfel de creștere semnificativă se datorează tendințelor privind consolidarea masivelor terestre și, în consecință, creșterea numărului de hectare de care este responsabil un agronom, precum și extinderea sarcinilor sale.

    În general, venitul fix a crescut într-o măsură sau alta pentru toate posturile de agronomie, inginerie și servicii funciare.

    De asemenea, companiile au revenit la politica de bonusuri, care a fost abandonată în 2022 din cauza incertitudinii și a volatilității mari a costurilor. De la sfârșitul lunii iulie, unii participanți la sondaj au plătit deja 100% din bonusuri, dar majoritatea așteaptă finalizarea vânzărilor. Perioada de plată a bonusului a fost afectată de război, afacerea bazându-se mai mult pe resursele deja primite decât pe cele planificate. Mărimea bonusului, care se calculează după un număr sau altul de salarii, a crescut proporțional cu salariile.

    un inginer agronom care controleaza drone pe camp
    Tinerii ucraineni, interesați de agricultură (foto: stepuprecruiting.com)

    Progrese pe piața muncii în agricultură

    Tendința de consolidare a masivelor terestre, începută în 2021-2022, continuă și în 2023. Acest lucru duce la o creștere a volumului de muncă al serviciului agronomic, în special, acesta preia mai multe funcții în organizarea producției.

    Piața agricolă din Ucraina a ajuns în punctul în care, pentru un management mai eficient al afacerii, este nevoie de mai mult personal, îmbinând calitățile manageriale și cunoașterea aprofundată a proceselor din teren. Această abordare va provoca formarea unor specialiști buni și, în consecință, va consolida afacerea.

    Un alt semnal bun pentru piață este un procent destul de mare de tineri în agronomie. În acest fel, se construiește o anumită rezervă de personal, care va crește și va trece în categoria superioară a managementului. În special, 60% dintre agronomii șefi și 65% dintre lideri sunt angajați cu vârste cuprinse între 25 și 45 de ani, 27% dintre agronomii obișnuiți sunt specialiști sub 25 de ani, iar în 2022 numărul lor era la nivelul de 22%.

    Numărul femeilor din domeniul agronomiei încă nu a crescut – ca și în anul precedent, femeile reprezintă doar 3% dintre agronomii din poziții mai înalte. Până acum, piața nu este pregătită pentru schimbări semnificative de gen.

    doua persoane in halat intr-o sera
    Analizele și agricultura de precizie cresc în popularitate (foto: otonomhaber.com)

    Analizele și agricultura de precizie devin norma

    Tendința către analizele agronomice și agricultura de precizie este în creștere pe piață. Dacă înainte de război doar liderii pieței investeau în aceste domenii, astăzi nevoia unor astfel de instrumente se extinde și la producătorii agricoli mai mici.

    Evident, criza provoacă o căutare mai activă a instrumentelor de îmbunătățire a eficienței. Companiile își deschid propriile centre de cercetare și dezvoltare: dacă anul trecut fiecare treime dintre afaceri le dețineau, acum numărul lor s-a dublat. Se creează departamente de agricultură de precizie sau se extind cele existente și, în consecință, angajează mai mulți oameni, în special ingineri în agricultura de precizie.

    Fără îndoială, această tendință afectează și serviciul agronomic: o hartă tehnologică clasică nu mai este suficientă, este nevoie de o analiză mai profundă a tuturor proceselor din domeniu și controlul acestora. Ca exemplu, în cadrul cercetării, s-a înregistrat apariția unei noi poziții de agronom monitoring.

    Deci, în general, s-au văzut o serie de semnale bune pe piața de personal, indicând o anumită stabilizare a afacerii, concentrarea acesteia pe creșterea eficienței și construirea de echipe puternice etc. Și acest lucru crește semnificativ șansele ca rezultatele sezoanelor următoare să fie bune, chiar și în ciuda numeroaselor provocări.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    Plăți APIA. Reguli noi pentru subvenția pe hectarul de pajiște Subvenții APIA. Noile reguli pentru rotația culturilor pe terenurile eligibile S-a înființat Consiliul European pentru Agricultură și Alimentație, cu rol de consiliere a Comisiei