• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 84.500 ha de teren agricol din patrimoniul statului, pregătite pentru a fi transformate în parcuri fotovoltaice

    Roxana Dobre -

    O suprafață de peste 80.000 de hectare de teren agricol vor fi puse ”la bătaie” de Agenția Domeniilor Statului (ADS) pentru a fi transformate în parcuri fotovoltaice. Agenția a anunțat că a finalizat inventarierea scriptică a terenurilor neproductive și că o suprafață uriașă poate fi alocată proiectelor din sectorul energetic.

    Agenția Domeniilor Statului (ADS) a anunțat astăzi, marți – 7 noiembrie, printr-un comunicat de presă, că a terminat inventarierea scriptică a terenurilor proprietate de stat ce ar putea fi folosite pentru înființarea de centrale electrice eoliene sau fotovoltaice.

    ”Ca parte a Planului REPowerEU, aceste suprafețe vor fi identificate cu exactitate și vor fi efectuate studii pedologice privind calitatea terenurilor pentru ca numai acelea care nu sunt propice pentru producția agricolă să fie destinate altor activități, precum producția de energie „verde”, arată instituția.

    Citiți și: Guvernul a majorat arenda la hectar pentru fermierii cu terenuri de la ADS

    ADS a finalizat inventarierea scriptică a terenurilor neproductive

    Suprafețele disponibile la ADS pentru parcuri fotovoltaice

    Conform ADS au fost identificate aproximativ 8.500 ha de teren agricol neproductiv, din care cele mai importante suprafețe se află în județul Constanța, 2.738 ha, în județul Brăila, 1.550 ha, și în județul Argeș, 1.222 ha.

    La acestea se adaugă circa 76.000 ha, terenuri agricole clasele IV și V, adică cele mai slabe din punct de vedere al bonității agricole. Cele mai importante suprafețe se află în județul Călărași, 26.625 ha, în județul Sibiu, 9.377 ha, și județul Dolj, 4.906 ha.

    Citiți și: Proiect MADR: Terenuri de la stat prin atribuire directă pentru crescătorii de animale

    Terenurile statului – utilizate pentru producţia de energie din surse regenerabile

    ADS mai precizează că în prezent terenurile statului administrate de agenție pot fi folosite doar pentru activități agricole. Prin Planul REPowerEU se are în vedere modificarea legislației pentru a permite încadrarea ca „zone de accelerare pentru RES (surse de energie regenerabilă)” a acelor terenuri aflate în proprietatea statului român şi administrate de ADS, care sunt clasificate ca fiind neproductive/degradate astfel încât acestea să poată fi utilizate pentru producţia de energie din surse regenerabile.

    Agenția mai precizează că terenurile proprietate de stat, aflate în administrarea ADS, identificate ca fiind neproductive sau de calitatea IV și V, denumite „zone de accelerare RES”, vor fi înscrise în Registrul Unic de Inventariere al Terenurilor Neproductive.

    Înființarea acestui Registru este primul pas prevăzut de Planul REPowerEU în cazul proiectelor de investiții în energie regenerabilă și este responsabilitatea Agenției Domeniilor Statului.

    „Studiile pedologice sunt extrem de importante, pentru că ele vor arăta, efectiv, ce suprafețe vor putea fi incluse în Registru. Fără a neglija celelalte responsabilități, ADS se concentrează pe activitățile premergătoare Planului REPowerEU pentru că, după aprobarea lui de către Comisia Europeană, va fi timp limitat pentru implementare. Și nu vrem să pierdem banii pentru aceste proiecte”, a declarat directorul general al ADS, Florin Nicolae.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români