• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mandatul României în Grupul de lucru NGT: Dorim să protejăm exporturile cu cereale ale fermierilor noștri!

    Vlad Macovei -

    Statul român se află în plin proces de consultare la nivel național, în desfășurare atât la nivel guvernamental, cu mediul asociativ cât și la nivel academic și, din acest motiv, își menține rezerva de analiză cu privire la propunerea de Regulament European NGT (new genomic techinques – noi tehnici genomice).

    Acesta este mandatul pe care Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Comisia Europeană l-a primit pentru Grupul de lucru NGT care va avea loc în perioada 30-31 octombrie, la Bruxelles, conform informațiilor transmise de surse la nivel european care au dorit să își păstreze anonimatul.

    Un aspect important din acest mandat este că România nu mai are observații tehnice pe marginea documentelor puse în discuție pe această agendă, un pas înainte în negocieri, față de ultimul grup de lucru pe această temă, din septembrie 2023, de la nivel european.

    Mandatul Grupului de lucru NGT subliniază necesitatea obținerii unei analize a propunerii Comisiei de la DG Trade și Organizația Mondială a Comerțului (OMC) referitoarea la posibilitatea echivalării NGT1 (primul nivel, care vizează modificarea a maxim 20 de gene cu ADN propriu al speciei respective) pe piețele terțe.

    Oficialii români vor sublinia importanța protejării fermierilor autohtoni care produc mărfuri agricole convenționale și sunt exportate pe piețele terțe. Acest aspect este important în vederea menținerea schimburilor comerciale, statul român nu dorește ca producătorii agricoli români să fie afectați.

    România vrea să se asigure că piețele terțe vor accepta să cumpere cereale obținute cu NGT

    Echipa de la Reprezentanță, condusă de Achim Irimescu, va solicita Comisiei, conform mandatului, să facă demersuri pentru a asigurarea echivalarea produselor NGT1 pe piețele terțe, pentru ca acestea să poată fi acceptate de partenerii comerciali ai UE. România dorește să mențină și să protejeze relațiile comerciale externe, în zona cerealelor, pe piețele terțe tradiționale (în special țările arabe precum Egipt, Tunisia, Algeria etc.)

    De asemenea, este de așteptat ca un punct important în discuțiile din Grupul de lucru NGT care începe luni, 30 octombrie, să fie cel al chestiunii patentelor NGT la nivel european.

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a trimis adrese oficiale reprezentanților mediului asociativ din sectorul agricol prin care îi invită vineri, 3 noiembrie, la consultări privind problematica NGT, la nivel național și european.

    Tehnologia NGT vizează obținerea de mutații genetice în cazul unor specii de plante prin care să le crească randamentul (în rezistența la unele boli sau dăunători, de exemplu). Mutațiile respective pot avea loc și mod natural, însă la un număr redus de plante și într-o perioadă lungă de timp, iar NGT reușește, în laborator, să izoleze și să decupeze aceste mutații și să le transfere la un număr relevant de plante. Important de precizat este că în cazul NGT nu se folosește ADN străin de al respectivei specii pentru mutațiile respective, cum este în cazul OMG (organisme modificate genetic) „clasice”.


    Te-ar mai putea interesa

    Urări de Paşte 2024. Felicitări şi mesaje frumoase de Învierea Domnului Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit!

    Ultimele știri

    Parteneriat pentru success cu Deutsche Leasing România: Finanțare avantajoasă pentru echipamente agricole în 2024 Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, vine săptămâna viitoare în România Gărgărița silicvelor de rapiță, Ceutorhynchus assimilis: semne atac, combatere