• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Semnal de alarmă: Fără Laboratorul pentru Calitatea Semințelor, exportul de sămânță românească va fi blocat!

    Roxana Dobre -

    Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor, una dintre instituțiile care ar urma să fie reorganizate de către Guvern, a transmis o serie de argumente în favoarea funcționării în continuare. Instituția subliniază că este singurul laborator din ţară acreditat de Asociaţia Internaţională pentru Testarea Seminţelor (ISTA), care efectuează analize privind condiţiile de calitate şi stare sanitară la seminţele agricole destinate exportului şi emite documente internaţionale, în baza acreditării de către Asociaţia Internaţională pentru Testarea Seminţelor.

    Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor a transmis astăzi, miercuri – 4 octombrie, o justificare privind menținerea statutului juridic actual instituției. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat pe 14 septembrie că în jur de 10 instituţii din subordinea Ministerului Agriculturii vor intra în reorganizare totală, iar peste 300 de funcţii de conducere vor fi desfiinţate, ceea ce va aduce o economie la bugetul de stat de aproape 10 milioane de euro.

    Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Reorganizare totală la MADR: 300 de funcţii de conducere – desfiinţate; economii la buget de 10 milioane de euro

    Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor a transmis o serie de argumente pentru care instituția nu ar trebui reorganizată

    Inserăm integral poziția transmisă de Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor:

    ”Cu privire la informațiile vehiculate în spatiul public prin intermediul mass-media privind unele măsuri pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi ale unor structuri aflate în subordinea acestuia, prin desființarea sau comasarea acestora, dorim să aducem următoarele clarificări referitoare la rolul și importanța instituției noastre, pentru a se evita crearea unei situații potențial periculoase în ceea ce priveste activitatea de producere și comercializare a semințelor și a materialului săditor, în România. Astfel, menționăm că se dorește, în cadrul măsurilor privind reducerea cheltuielilor bugetare, desființarea Laboratorului Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor prin preluarea patrimoniului, activității și a personalului aferent de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    Față de aceste aspecte, arătăm că Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor (LCCSMS) s-a înfiinţat conform art. 20 alin. (2) din Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calităţii, comercializarea seminţelor şi a materialului săditor, precum şi înregistrarea soiurilor de plante şi a Hotărârii Guvernului nr.1433/2009 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Laboratorului Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor. Menționăm că LCCSMS a fost înființat încă din anul 1990 prin HCM 477/1990 și reorganizat prin HG 716/1999, HG 955/2002 și HG1433/2009. Colaborarea României cu ISTA a început în anul 1930 prin intermediul Laboratorului pentru biologia și controlul semințelor din cadrul ICAR – București. Acest laborator, în anul 1967 a trecut în subordinea ICCPT Fundulea, unde a funcționat până în 1970. Începând cu anul 1970, afilierea ISTA este realizata prin Inspectoratul pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor București, după care în perioada 1984 – 1990 a funcționat ca laborator în cadrul ICCPT Fundulea. În anul 1990 a luat ființă Laboratorul Central pentru Controlul Calității Semințelor și prin Ordinul ministrului agriculturii și alimentației, laboratorul fiind autorizat să elibereze certificate de calitate pentru semințele destinate comerțului internațional.

    Activitatea actuală a Laboratorului Central pentru Controlul Calității Semințelor 

    În prezent, Laboratorul Central pentru Controlul Calității Semințelor funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale, în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, fiind instituție publică cu personalitate juridică, finanțată din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, LCCSMS fiind, conform art.1 alin.(2) din H.G. nr.1433/2009, laborator oficial, acreditat de Asociația Internațională pentru Testarea  Semințelor (ISTA) și eliberează certificate internaționale pentru semințele din speciile de plante agricole și horticole.

    Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor este singurul laborator din ţară acreditat de Asociaţia Internaţională pentru Testarea Seminţelor (ISTA), care efectuează analize privind condiţiile de calitate şi stare sanitară la seminţele agricole destinate exportului şi emite documente internaţionale, în baza acreditării de către Asociaţia Internaţională pentru Testarea Seminţelor. Prima acreditare a instituției noastre a avut loc în anul 2000 și România prin laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor a făcut parte din grupul primelor laboratoare acreditate de către ISTA. Conform prevederilor ISTA, un audit de re-acreditare are loc la fiecare trei ani, ultimul audit fiind în anul 2022.

    Acreditarea ISTA acoperă determinările pentru valoarea culturală a semințelor: puritate, determinarea numărului de semințe străine, Masa a 1000 de boabe, germinație, umiditate și viabilitatea semințelor și activitatea de eșantionare a loturilor de semințe, determinări de care beneficiază industria semințelor, si implicit fermierii din România. Menționăm că, Asociația Internationala pentru Testarea Semintelor (ISTA) a luat ființa în anul 1924 și a fost înființată ca o necesitate a ridicării calității semințelor și a uniformității rezultatelor analizelor în comerțul internațional de semințe, scopul principal al asociatiei fiind: “Uniformitatea în testarea semintelor în întreaga lume”. Această entitate cuprinde un număr de 195 de laboratoare pentru testarea semințelor din diverse țări ale lumii, din care: 44 laboratoare aparținând companiilor producătoare de semințe și 137 laboratoare guvernamentale. Din cele 195 de laboratoare membre doar 130 sunt acreditate și au dreptul să elibereze Certificate Internaționale pentru loturile de semințe destinate comerțului internațional.

    În cazul României, dacă s-ar proceda la desființarea LCCSMS și pe cale de consecință acesta și-ar pierde personalitatea juridică, atunci și exportul de semințe va fi afectat, întrucât nu mai sunt întrunite condițiile acreditării în vederea eliberării de certificate oficiale care să atestate calitatea semințelor și a materialului săditor (ISTA acreditează laboratoare naționale cu personalitate juridică și laboratoare private ale companiilor de profil).

    De asemenea, LCCSMS este singurul laborator acreditat de către Asociația de Acreditare din România – RENAR pentru efectuarea determinărilor de impurificare cu organisme modificate genetic, conform Ordinului MADR nr.1573/2014 privind controlul oficial al calității semințelor prin testarea soiurilor nemodificate genetic privind impurificarea cu organisme modificate genetic.

    Menționăm că Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor Bucureşti are relaţii funcţionale cu următoarele asociații internaționale:

    Asociaţia Internaţională pentru Testarea Seminţelor (ISTA) la care România este parte ( LCCSMS fiind membru ISTA);
    • Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE);
    • Uniunea Internaţională pentru Protecţia Creaţiilor Vegetale (UPOV);
    • Asociația de Acreditare din România – RENAR

    Totodată, Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor are relaţii funcţionale cu următoarele instituții naționale:

    • Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Serviciul de selecţie şi calitatea seminţelor;
    • Inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi materialului săditor;
    • Asociația de Acreditare din România – RENAR
    • Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor;
    • Autoritatea Națională Fitosanitară;

    Cu privire la activitatea desfășurată de către Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor, prezentăm în continuare un extras din Raportul de activitate pe anul anul 2022 și anume:

    3.1 Activitate: Efectuarea controlul calităţii în câmp şi în laborator, eliberarea documentelor oficiale de atestare a calităţii seminţelor și a materialului săditor, supravegherea, monitorizarea, înregistrarea operatorilor economici pentru producere, condiţionare, tratare, ambalare, etichetare, depozitare, păstrare, transport şi comercializare a seminţelor şi materialului săditor, pe teritoriul judeţului Ilfov şi al municipiului Bucureşti

    3.2 Activitate: urmărește aplicarea prevederilor legale, a normelor tehnice și a standardelor în vigoare, precum și a reglementărilor internaționale în domeniul semințelor și al materialului săditor, la care România este parte, constată contravențiile și aplică sancțiunile prevăzute de lege prin persoanele împuternicite de MADR;

    3.3 Activitate: prelevează eșantioane din loturile de sămânță provenite din producția autohtonă, în vederea determinării indicilor de calitate;

    Extras din Raportul de activitate pe anul anul 2022 la Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor
    Activitatea din 2022 pentru Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor

    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till