• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un investitor român a cumpărat fostul combinat de îngrășăminte de la Făgăraș

    Angelica Lefter -

    Fostul combinat chimic din Făgăraş, Nitroporos, a fost vândut de un lichidator judiciar cu 8,2 milioane de euro. Activele au fost cumpărate de Nitramonia BC SRL, companie aparținând unui antreprenor român: Eusebiu Guțu, băcăuanul care deține Pambac, dar și combinatul chimic de la Slobozia, pe care l-a achiziționat anul trecut.

    Compania Nitramonia BC, deținută de omul de afaceri băcăuan Eusebiu Guțu, care deține compania de trading și logistică de materii prime agricole Popasul Trebeș dar și Pambac, a cumpărat active aflate pe platforma fostului combinat chimic din Făgăraș, cu 8,2 milioane euro, anunță Bacau.net. Nitramonia deține și combinatul chimic din Slobozia. Combinatul a făcut parte din grupul InterAgro, în insolvență, fondat de afaceristul Ioan Nicolae.

    Activele de la Nitroporos au fost scoase la vânzare  după ce compania a ajuns în faliment. Anul trecut, s-a cerut pentru aceste active preţul de 16,4 milioane de euro. Ulterior, conform unui comunicat de presă, activele din patrimoniul Gladwell Energy şi din patrimoniul Nitroporos aflate pe platforma fostului combinat chimic din Făgăraş au fost valorificate în cadrul licitaţiei publice la preţul de 8,2 milioane de euro.

    ”Expert Insolvenţă SPRL filiala Bucureşti, în calitate de lichidator judiciar al societăţii Gladwell Energy- în faliment, şi al Nitroporos – în faliment,  anunţă că activele din patrimoniul Gladwell Energy şi din patrimoniul Nitroporos aflate pe platforma fostului combinat chimic din Făgăraş au fost valorificate în cadrul licitaţiei publice la preţul de 8,2 mil. euro”, se arată în informare.

    Nitramonia, care mai deţine de anul trecut şi combinatul chimic Chemgas din Slobozia, are ca obiect de activitate fabricarea îngrăşămintelor şi produselor azotoase. Compania a avut anul trecut afaceri de 2,1 miliarde de lei şi un profit net de 54 milioane de lei, la 242 de angajaţi, arată datele publice.

    Nitroporos a fost înființată în 2008 și avea ca activitate principală fabricarea îngrăşămintelor şi produselor azotoase, iar ca activităţi secundare fabricarea altor produse chimice anorganice de bază, fabricarea explozibililor, fabricarea altor produse din material plastic.

    La Combinatul Chimic Făgăraş s-au produs pentru prima dată azotat de amoniu cristalizat folosit ca îngrăşămînt chimic sub denumirea de ”gunoi artificial” și azotat de amoniu îngrăşămînt-granulat şi neaglomerabil, calcamoniu nitrat şi nitrocalcar cu 28% azot.

    Investiție de sute de milioane de dolari în anii `70

    După 1970 a început în România preocuparea pentru construirea fabricilor moderne, de mare capacitate pentru producţia industrială de amoniac, acid azotic, azotat de amoniu, uree şi îngrăşăminte complexe N-P-K ( azot-fosfor-potasiu).

    Construcţia noului grup azot pe platform chimică de la Făgăraș a început în 1976, iar prima producţie s-a înregistrat în martie 1980.
    Noua fabrică de amoniac realizată sub licenţă Pullman-Kellog a costat 125 milioane de dolari. Acidul azotic şi azotatul îgrăşământ, poros sau tehnic, au costat 153 milioane de dolari. Pentru asigurarea necesarului de gaz metan (1,5 milioane metri cubi pe zi) a fost construită conducta nouă Agnita-Făgăraş şi staţie de reglare pe măsura noului consum de gaz metan. Ca să exite siguranţa cerută în asigurarea energiei electrice (100 megawati oră) s-a construit staţia de racord adânc Hoghiz. Apa industrială necesară tehnologic şi pentru răcire a fost asigurată prin construirea barajului deversor pe Olt, conductele şi statia de pompare în instalaţia de tratare industrială din combinat, termocentrala nr. 2 cu 6 cazane CR-12 şi statia de epurare biologică pentru apele uzate care se deversau în Olt prin Racoviţa. Aceste lucrări au necesitat investiţii de peste 350 milioane de dolari. În total, investiția s-a ridicat la 628 milioane de dolari.

    Pentru noua fabrică de azotat de amoniu a Combinatului Chimic Făgăraş  a fost construit turnul metalic de granulare pentru azotatul de amoniu de joasă densitate-poros şi azotatului de amoniu de înaltă densitate-tehnic. Frigul rezultat din vaporizarea amoniacului necesar fabricării acidului azotic, era folosit la răcirea azotatului poros/tehnic.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till