• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Marinel Horablaga, SCDA Lovrin: Cercetătorii care crează soi soiuri și hibrizi nu sunt recompensați. Primesc doar salariul, nimic mai mult!

    Angelica Lefter -

    Cercetarea românească în agricultură reușește încă să ”țină steagul sus” deși are concurență pe măsură în mediul privat, care are parte de o mai bună finanțare și atrage din ce în ce mai mulți experți în domeniu. Pe de altă parte, având în vedere că cercetarea în alte domenii deja nu mai există, am putea spune că în agricultură încă mai sunt aduse inovații grație cercetării.

    Oamenii de știință din România nu doar că nu sunt promovați la nivelul la care ar merita, dar nu sunt stimulați nici atunci când rezultatele lor deosebite au ecou chiar peste hotare. Cu aceste lacune, cercetarea românească face față din ce în ce mai greu într-un mediu concurențial.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de miercuri, 28 iunie, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, Marinel Horablaga, directorul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă (SCDA) Lovrin, din județul Timiș, a vorbit despre acest sector atât de important pentru agricultura românească. Horablaga a menționat că nu oricine poate ieși cercetător de pe băncile facultății, chiar dacă a fost un elev bun, iar pentru aceasta trebuie să ai vocație în adevăratul sens al cuvântului.

    ”Aici, în zona agricolă, cercetarea românească ține steagul sus, față de alte domenii unde putem spune că a dispărut cu desăvârșire. Ca să fii cercetător, trebuie să ai ceva aparte, nu oricine poate fi cercetător, și studenți foarte buni, nu înseamnă că pot să fie cercetători. Am avut absolvenți, copii buni, care au zis, domnule, nu e ceea ce îmi place, mă duc în vânzări, mă duc în producție, mă duc altundeva. Eu de felul meu nu sunt un tip pesimist și sunt un tip optimist și merg pe principiul bulgărelui de zăpadă rostogolit care se transformă în avalanșă, dar trebuie să fie cineva care să dea drumul la acel bulgăre de zăpadă și când va fi, în timp, se vor aduna,doi, trei, cinci. Probabil că, la un moment dat, va exista posibilitatea ca și în cercetare finanțarea să se facă în funcție de performanță și salariile să le putem plăti în funcție de performanță”, a spus Marinel Horablaga.

    Cercetătorii români care obțin noi soiuri nu sunt deloc stimulați

    Munca de cercetare încheiată cu succes, cu rezultate preluate de străini chiar, nu este remunerată la adevărata sa valoare, mai mult nici nu există căi legale de a o face din bugetul statului, a spus directorul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă (SCDA) Lovrin.

    ”Avem cercetători care creează soiuri sau hibrizi care se cultivă pe mii și mii de hectare, inclusiv în străinătate. Eu nu pot să-l recompensez cu nimic pe acel cercetător, în afară de acel salariu și nimic mai mult (…) Din păcate noi inventăm roțile care sunt perfect rotunde și funcționează cum trebuie, da, sper că va veni odată vremea în care se va pune accent pe ceea ce faci mai mult decât pe…știți, am participat odată la o conferință a cercetătorilor, la Ministerul Cercetării și un domn, care era fizician a zis: domnule, noi asistăm astăzi la o dosariadă, noi facem dosare pentru a promova, nu avem rezultate științifice palpabile. Pentru că cercetarea nu înseamnă doar a aduna un dosar și a pune hârtii acolo, din punctul meu de vedere, cercetarea trebuie să-ți aducă progres, să fie dezvoltată imediat, să ducă la inovare și să ducă la progres financiar și economic în toată zona, nu numai ție, efectiv, ca și om”, a explicat Conf. Dr. Marinel Horablaga, la Agrostrategia, de la  TVR1.

    Tinerii, încurajați să devină cercetători, dar posturile sunt blocate de stat

    Tinerii români sunt încurajați de cadrele didactice să devină cercetători, însă când vor să intre în câmpul muncii, se lovesc de tot felul de opreliști. Una, și printre cele mai grave, este că posturile în cadrul stațiunilor de cercetare românești sunt blocate de stat, iar salariile sunt mici față de ce se oferă în mediul privat.

    ”Eu am încercat cu studenții mei să-i duc de fiecare dată când am putut la SCDA Lovrin. De exemplu, la disciplina de ameliorare am făcut lucrările practice, i-am dus în câmp să vadă ce înseamnă ameliorare. Au fost vreo 3, 4 studenți care mi-au spus că vor să vină să se angajeze. Acum eu ce să zic, eu îi aștept să vină să se angajeze, dar așteptăm să-i lase și Guvernul, să deblocheze posturile în cercetare”, a spus Marinel Horablaga.

    Marinel Horablaga: ”Încerc să întineresc echipa stațiunii, dar tinerii sunt tentați de salariile de la privat”

    Directorul Marinel Horablaga a spus că încearcă din răsputeri să aducă forțe proaspete în cercetarea de la Stațiunea Lovrin, după ce cercetătorii experimentați au ieșit rând pe rând la pensie.

    ”Eu zic că mai facem, cu puținii bani pe care-i avem și pe care-i primi de la bugetul de stat încercăm să ținem steagul sus. Nu știu cât reușim, e greu să reușești în ziua de astăzi atunci când nu ai experți care să poată să facă cercetare, când nu ai cercetători experimentați. În primul rând era vorba de bani. Când am ajuns acolo nu mai aveam decât foarte puțini cercetători care aveau experiență și care o parte dintre ei s-au pensionat. Acum am încercat să aduc să întineresc echipa, e greu să-i menții și pe cei tineri pentru că sunt tentații financiare de la alte firme. Stațiunea Lovrin administrează 2.242 de hectare astăzi, cu tot ce înseamnă construcții, cu perdele de protecție, cu drumuri și așa mai departe. Își desfășoară activitatea cu aproximativ 125 de angajați, din care în jur de 40 de cercetători care sunt activi și care-și desfășoară activitatea la noi”, a spus directorul SCDA Lovrin, Marinel Horablaga, în cadrul emisiunii Agrostrategia, care poate fi urmărită în fiecare zi, de luni până joi, de la ora 10:00, la TVR1.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Marinel Hotablaga, SCDA Lovrin (28.06.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till