• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un tânăr fermier din Gorj cultivă roșii-gigant care ajung să depășească 1,5 kg

    Angelica Lefter -

    Roșii uriașe, cultivate de un tânăr fermier din Gorj. Cultivarea tomatelor care ajung să depășească un kilogram a devenit o pasiune pentru legumicultorul Laurențiu Mălăescu, fondatorul afacerii Solariile Bălești.

    Laurențiu Mălăescu din Bălești, județul Gorj, cultivă în special legume în solar, iar roșiile sunt de câțiva ani ”specialitatea casei”. A mizat întotdeauna pentru varietăți inedite și chiar a făcut un clasament personal al celor mai apreciate soiuri de roșii de pe piață.

    Legumicultorul Laurențiu Mălăescu, din județul Gorj, comuna Bălești

    Anul acesta, Laurențiu Mălăescu a mizat pe un hibrid nou, o roșie care crește gigant, ajungând să depășească 1,5 kilograme. Mai mult, varietatea este și foarte delicioasă, fiind o roșie care își păstrează aroma și parfumul în ciuda dimensiunii foarte mari.

    Roșiile din hibridul Rosamunda, cultivate de legumicultorul gorjean Laurențiu Mălăescu

    Cea mai mare roșie culeasă din solarul fermierului are peste 1,5 kilograme

    Roșiile uriașe sunt obținute Rosamunda, un hibrid italienesc, cu tomate incredibil de mari, dar și cele mai căutate la piață. Ieri, miercuri – 28 iunie, a reușit să culeagă din solar o tomată de 1,526 kg, un nou record al fermei, o roșie care va îndestula o familie întreagă la o masă copioasă.

    ”În principal, am ales soiul Rosamunda pentru gust. Înainte aveam roșii rotunde, cum punea toată lumea, cele ciorchine, iar clienții îmi cerau roșii cu gust. Eu am căutat să aduc pe piață roși aceea ca la bunici și am găsit acest hibrid, Rosamunda. Este și productiv, este și rezistent la multe boli și are și gust. Bine, nu este la fel de productiv ca roșia rotundă, adică nu face multe tomate, dar le face mari. Dacă le-ar face multe, s-ar rupe planta, cele mai mari sunt cele de jos, sus media este cam la 400 de grame. Cu Rosamunda am cultivat 240 de metri pătrați. Le valorific în piața centrală din Târgu Jiu și la alte două aprozare. Ieri a venit o televiziune și am prezentat roșia cea mai mare din solar, de 1,400 kg, astăzi am căutat și am găsit o alta coaptă de 1,526 kg, deci practic mi-am bătut propriul record. Acum, cea mai mare roșie din fermă are peste un kilogram și jumătate”, a mărturisit tânărul fermier care cultivă 1.100 de metri pătrați de spații protejate, în mare parte cu tomate, castraveți și mai puțin alte legume și în câmp deține 600 de metri pătrați destinați tot legumelor.

    Tomata de 1,526 de kg, din solariile legumicultorului gorjean, Laurențiu Mălăescu

    O singură sămânță de roșii gigant a costat 4 lei

    Investiția cea mai importantă este în semințele din hibridul Rosamunda. Acestea vin tocmai din Italia, iar costul unei singure semințe este de 4 lei. Răsadurile, însă, le produce fermierul Laurențiu Mălăescu, iar îngrășămintele folosite sunt naturale.

    ”Este foarte scumpă sămânța, 4 lei o sămânță. Pentru 1.000 de semințe am dat 4.000 de lei. Eu mi-am făcut răsadurile. Sămânța ajunge la noi din Italia, le facem comandă de pe sun site. După plantare, se copilește săptămânal, trebuie intrat în ele și copilit fiecare lăstar care nu produce, care dă sub frunză, asta le ajută să crească. Tratamente le dau preventiv, ceea ce ține de prevenția la boli și dăunători, dar în ceea ce privește îngrășămintele, folosesc numai îngrășământ natural de oaie și de vacă. Am colaborare cu două ferme de la noi din Bălești, îl luăm primăvara, îl ținem să se macereze și toamna îl băgăm în solar, în fiecare an băgăm câte 4-5 remorci de gunoi, altfel nu se fac. Roșiile la maturitate sunt mari, au culoarea puțin spre roz, pulpa destul de multă și sunt foarte gustoase ”, a remarcat legumicultorul, care a completat că oamenii din zonele urbane se miră de roșiile sale și întreabă dacă a folosit substanțe interzise, însă de fiecare dată le explică faptul că așa este soiul și tomatele sunt cât se poate de naturale.

    Roșiile din soiul Rosamunda, puse la vânzare de Laurențiu Mălăescu

    Fermierul recomandă consumarea tomatelor de mărimi mari cu brânză de oaie veche sau în salată. El a mai punctat că sunt unele dintre cele mai aromate și sănătoase roșii, având în vedere că este înscris în programul Tomata, iar de curând roșiile din ferma sau au fost controlate.

    ”Sunt persoane care mă întreabă dacă le-am forțat, dar eu sunt înscris în programul ”Tomata”, acum o săptămână a venit DSVSA mi-a luat mostre, le-a dus la analize. Direcția Fitosanitară, la fel, a dus mostre la analize, iar noi nu ne permitem să băgăm chimicale în ele. Eu am clienții mei de ani de zile, eu nu merg să vând la angros, eu sunt la 5 km de Târgu-Jiu și vin clienții de la oraș și iau din poarta fermei”, a conchis fermierul Laurențiu Mălăescu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români