• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Producătorii de conserve iau roşii de la bulgari şi vinete de la macedoneni

    agrointeligenta.ro -

    Producţia redusă de legume din acest an afectează serios producătorii de conserve. Aceştia sunt nevoiţi să lucreze la o treime din capacitate, deoarece nu au materie primă.

    Unii mai descurcăreţii au găsit şi soluţia: aduc roşii şi castraveţi din Bulgaria sau vinete din Macedonia.

    „Este nenorocire ce se întâmplă în piaţă, în primul rând la materiile prime pentru industrie. Dacă ceapa este asigurată aproape în totalitate din ţară, la roşii suntem descoperiţi, mai ales că o mare parte din producţie este destinată consumului în stare proaspătă”, a declarat Aurel Tănase, preşedintele patronatului Romconserv. El adaugă că şi la mazăre sau fasole păstăi producţia este mai mică în acest an.

    Procesatorii locali se aprovizionează de la producători individuali, dar şi de la ferme specializate. Există şi cazuri în care fabricile aduc marfă de peste graniţă, deoarece nu găsesc materie primă în ţară. ContecTecuci, un producător important pe piaţă, şi-a făcut chiar un centru de achiziţie peste Dunăre, la Silistra, de unde aduce roşii, castraveţi şi ardei, după cum spune Tănase.

    Au mai existat însă şi alte cazuri de companii care au fost nevoite să-şi asigure materia primă din import. Aşa de exemplu au fost aduse fructe din Serbia sau vinete şi ardei din Macedonia.

    Producţia din acest an de conserve din legume este estimată la circa 160.000 de tone, cu mult mai mică decât cea din 2011, afirmă preşedintele Romconserv. Doar un singur argument: vânzările Stirom, principalul furnizor de ambalaje pentru industria de conserve, s-au redus la jumătate faţă de anul trecut, mai spune Tănase.


    Te-ar mai putea interesa

    Ruperea florilor la căpșuni pentru o producție mai mare. Metoda pas cu pas Oierul Ioan Suciu anunță că vinde 200 de litri de lapte de oaie pe zi: ”Prețul de criză, ca peste tot! 10 lei litrul!” O țară UE avertizează populația să nu consume ouă de țară, din cauza substanțelor chimice periculoase

    Ultimele știri

    Arătură, minim-till sau no-till? Rezultate obținute după 5 ani în ferma sa de sătmăreanul Bekes Arnold Agro Kar, un distribuitor de utilaje agricole din Ucraina, își va lansa propria linie de tractoare Comisia Europeană promite sprijin financiar pentru fermierii afectați de febra aftoasă