• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Recoltarea merelor. De ce culesul fructelor este cea mai importantă verigă a producției pomicole

    agrointeligenta.ro -

    Recoltarea merelor la momentul potrivit contribuie nu doar la obținereaunei recolte de calitate, dar reușește și să maximizeze durata de viaţă în timpul păstrării/depozitării.

    Merele mature sunt ferme, crocante şi suculente, cu o culoare intensă şi o aromă caracteristică soiului. La soiurile roşii însă, culoarea nu este un bun indicator al maturităţii. Astfel, soiul Red Delicious se va transforma bine în roşu înainte ca fructul să fie copt. Culoarea seminţelor de asemenea, nu este un indicator sigur. Marea majoritate a soiurilor de mere au seminţe maro la maturitate, însă la unele soiuri seminţele pot de asemenea să se brunifice cu 7-10 zile înainte de maturare.

    Unul din cel mai sigur indicator pentru stabilirea momentului optim de recoltare al fructelor este conţinutul de amidon. Odată cu maturarea mărului, amidonul acumulat natural se transformă în glucoză. Aşadar, testul de amidon se bazează pe gradul de hidroliză a amidonului în glucoză, ceea ce este corelat cu evoluţia etilenei.

    Reguli generale la recoltarea merelor

    Echipamente pentru recoltare

    Pentru a facilita recoltarea merelor şi a mări productivitatea muncii se recomandă utilizarea sacilor cu fundul mobil şi a platformelor de recoltare.

    Sacii de recoltare sunt dotaţi cu o carcasă din metal sau plastic, protejaţi de un înveliş moale, astfel încât să asigure protecţia fructelor culese. În partea inferioară are un sac fără fund, care cu ajutorul clamelor se prinde pe carcasă înainte de cules şi se desprinde înainte de golirea sacului. Astfel de saci pot fi transportaţi către muncitori (carcasa dispune de doua centuri late pentru umeri), sau pot fi fixaţi direct pe container.

    Platforma de recoltare are un mare avantaj prin poziţionarea muncitorilor la înălţime, prin aceasta se economiseşte timp, deoarece nu trebuie de instalat scări, sau să se urce şi să se coboare de fiecare dată pentru a poziţiona scara la fiecare pom în parte. În rezultat efortul fizic depus de muncitori se reduce semnificativ şi sporeşte productivitatea.


    Te-ar mai putea interesa

    Samsarii au dat lovitura înainte de sărbători – au cumpărat ceapă verde de la producători și au vândut-o la prețuri mari în piețe Cel mai mare producător de carne de porc din România și-a deschis primul magazin propriu Oierul Ioan Suciu anunță că vinde 200 de litri de lapte de oaie pe zi: ”Prețul de criză, ca peste tot! 10 lei litrul!”

    Ultimele știri

    Un vestit târg de animale se ține anul acesta pe 1 mai Firma de asigurări nu despăgubește un fermier care a reușit să stingă singur incendiul la combină Fermierii mai au fix o lună pentru a cere subvențiile APIA. Probleme cu aplicația AGI?