Germanii au descoperit antibiotice în curcanul românesc
agrointeligenta.ro -Autorităţile de la Bucureşti au fost informate de cele germane prin intermediul sistemului rapid de alertă pentru alimente şi furaje (Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF) că într-un lot de carne de curcan exportat din România a fost descoperit un nivel peste normele admise de reziduuri antibiotice.
Este notificată prezenţa unui nivel de enrofloxacină (2771; 1832 µg/kg – ppb) în pieptul de curcan originar din România.
Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au confirmat sesizarea şi au dispus deja primele măsuri.
Potrivit procedurilor, în urma unei notificări primite prin sistemul de alertă rapidă, întreaga cantitate suspectă este retrasă de la vânzare.
Vicepreşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a precizat, potrivit Mediafax, că inspectorii sanitari-veterinari vor preleva probe pentru efectuarea analizelor de laborator privind aspectele sesizate în notificare, rezultatele acestora fiind disponibile în 4-7 zile.
Enrofloxacina este un antibiotic găsit pe piaţa europeană sub numele Baytril. Substanţa a fost interzisă în alimentaţia păsărilor în urma descoperirilor privind capacitatea sa de a stimula rezistenţa bacteriilor Campylobacter, un patogen uman.
Austria, Germania şi Marea Britanie apar pe lista de distribuţie a alertei.
Potrivit bazei de date RASFF, România este singura ţară căreia i-a fost sesizată prezenţa unui nivel de enrofloxacină peste limitele admise în ultimele 15 luni.