• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cât costă laptele: harta desenată de românii din Europa

    Lucian Davidescu -

    Chiar dacă producătorii români primesc cel mai mic preţ din Europa, preţul la raft este în prima jumătate a clasamentului european.

    Aşa reiese dintr-un chestionar ad-hoc la care au răspuns chiar cititorii agrointel.ro stabiliţi în afara ţării.

    Care sunt motivele acestei situaţii?

    Producătorii acuză că nimeni nu negociază cu ei. “Eu nici nu ştiu dacă voi mai fi aici peste şase ani. Nu mai văd viitorul. Accept să pierd bani, dar nici aşa. Stau cu acoperişul spart, nu mai investesc nimic în România”, declara recent un văcar francez din România supărat de preţul prea mic pe care îl obţine de la un lăptar francez din România.

    Procesatorii răspund spun că oferă preţul pieţei şi că nu-şi permit „să facă pe Crucea Roşie”. Dacă e vreo problemă, alţii ar trebui s-o rezolve: “Ori procesatorii români au o productivitate scăzută, ori nivelul de susţinere a fermierilor din partea Ministerului Agriculturii este foarte scăzut”, spune un fost director de achiziţii.

    Care sunt soluţiile?

    Deocamdată, România produce abia jumătate din cota de lapte alocată de UE, aşa că oferta are loc să crească. Pe de altă parte, unul dintre motivele pentru care investiţiile sunt încă mici este şi preţul modest oferit.

    Ce şanse au producătorii? Una ar fi asocierea şi negocierea colectivă a preţurilor de vânzare, inclusiv cu condiţiile ultimative care se manifestă uneori în Vest: „Sub preţul X, mai bine vărsăm laptele pe câmp”. Strategia presupune costuri pe termen scurt, dar care pot fi recuperate în timp. Dar mai presupune şi ca producătorii să aibă un oarecare tampon financiar şi ca nici unul dintre ei să nu „trădeze”.

    Îşi permit procesatorii să absoarbă îngustarea de marjă? Probabil că nu toţi şi sigur nu oricum! Tnuva a demonstrat deja că până şi pe piaţa asta se poate da faliment.

    Iată cât costă laptele în Europa (euro):

    Grecia 1,4
    Cipru 1
    Suedia 1
    Luxemburg 1
    Olanda 0,85
    Franţa 0,81
    Malta 0,76
    Irlanda 0,75
    Finlanda 0,69
    Danemarca 0,65
    Italia 0,55
    M. Britanie 0,55
    Ungaria 0,55
    Cehia 0,5
    Germania 0,45
    Belgia 0,45
    Spania 0,45
    Portugalia 0,43
    Polonia 0,4

    (sursa: oli, mihai, Marius, catalin, x, un dolar, dbz, gaby, alpha, acamante, california, gigi, Mr. realism, Ioana, gigel, Costco, Florian Tudor, alex, Valentin Coveanu, Dorin Cojocaru, Konrad, Sebi, Food News Romania), Ariel, Adela, Sorin Olariu, Dany, gigz, sase sase, D, CCC, Sonia Ramona Manta, Dutchy, Cristian Bălănescu, ca, mimi, Franklin Benjamin, Dorin, Florin Badea, Calin Cosma, Mircea Dumitru, Ion Ion, kijiji, cosmin, Cintia Negreanu, Relu Hertegovici, Karhu, Remus Cristian, Usurel, razvan, Cornel, Katya Marian, gogo, Madalina Adriana, marian, Cristina Simona Druta)


    Te-ar mai putea interesa

    Suprafața de teren agricol deținut de străini în fiecare județ Arătură, minim-till sau no-till? Rezultate obținute după 5 ani în ferma sa de sătmăreanul Bekes Arnold Fermier german: ”Fără muncitorii din România, nu am avea ce mânca”. Oferta sa: 3.000 de euro brut, pe lună

    Ultimele știri

    Fermierii dintr-o comună – lăsați fără subvenția APIA din cauză că nu l-au votat pe actualul primar Aproape 10.000 de porci au fost uciși din cauza unui focar de febră aftoasă Fermier bistrițean ucis de propria vacă gestantă