• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • AAC a înmânat prioritățile sectorului agroalimentar candidaților la prezidențiale prezenți la dezbaterea organizată de SRTV

    agrointeligenta.ro -

    Societatea Română de Televiziune a organizat dezbaterea electorală ”Un Președinte pentru România”, în Sala Unirii la Palatul Cotroceni, marți  – 29 Aprilie, în direct, de la 19.30-23.00, unde Alianța pentru Agricultură și Cooperare a fost prezentă prin Vlad Macovei, Președinteke Asociației Forța Fermierilor, și Florentin BERCU, Director Executiv UNCSV și Vicepreședinte COGECA, potrivit unui comunicat de presă al AAC.

    Comunicarea Alianței pentru Agricultură și Cooperare arată că în cadrul evenimentului organizat de SRTV au fost purtate discuții cu cei 10 candidați prezenți și li s-au înmânat prioritățile sectorului agroalimentar pentru următoarele 18 luni, care cuprind urgențe privind cele mai importante dosare ce vizează sectorul și care sunt prezentate sintetic mai jos:

    ”1. Aprobarea Cadrului Financiar Multianual 2027-2034 și Bugetul Politicii Agricole Comune(PAC)

    Principala provocare pentru agricultori, cooperative, autorități și politicieni în următoarele 18 luni este de a obține o modificare a cadrului financiar multianual pentru menținerea Politicii Agricole Comune (PAC), separată, distinctă, NU în cadrul unui fond unic la nivelul țării și creșterea bugetului PAC(cu minimum 30%) în conformitate cu actualizarea inflației și nevoilor crescute. În cazul în care este nevoie de asigurarea sprijinului pentru sectorul agricol din Ucraina, să se creeze un fond separat, complementar bugetului UE pentru agricultură.

    2. Finalizarea Convergenței externe/ egalizarea subvenției pentru fermierii din UE

    Finalizarea convergenței externe 100% pentru fermierii români, respectiv fermierii români să încaseze echivalentul mediei subvenției UE așa cum s-a promis la momentul aderării în UE. Fermierii autohtoni și țara noastră și-au respectat toate obligațiile asumate prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, în urma cărora trebuia să ajungem la convergentă externă 100% în 2014. Pentru a avea predictibilitate și sustenabilitate trebuie corectată această nedreptate și actualizat datele cele mai recente pe suprafață ca dată de referință suprafața APIA actuală, pentru a obține subvenție și pe cele cca 500.000 ha care nu sunt acoperite în prezent și finalizarea convergenței externe începând cu anul 2028.

    3. Modificarea Regulamentelor Europene 783, 784, 785/2015

    Modificarea Regulamentelor europene 783, 784 și 785/ 2018, completate cu excepția de utilizare a neonicotinoidelor la tratamentul sămânță pentru sămânța folosită la înființarea culturilor în regiunile în care de la natură înregistrăm depășiri ale Pragului Economic de Dăunare (PED) ale dăunătorilor de sol. Excepția poate fi limitată la o perioadă de 10 ani, după modelul glifosat, timp în care industria poate găsi un înlocuitor. Este important pentru fermierii din România să poată folosi în continuare cele 3 substanțe neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin și tiametoxam) care nu au încă înlocuitori cu aceeași eficacitate și eficiență economică. Studiile și cercetările realizate în ultimii ani în România de către instituțiile de cercetare abilitate demonstrează că România se află într-o situație unică din cauza nivelului extrem de ridicat de proliferare a dăunătorilor din anumite regiuni ale țării, peste Pragul Economic de Dăunare (PED), care necesită aplicarea substanțelor de tip neonicotinoid, care reprezintă singura metodă eficientă de prevenire și tratament împotriva acestor dăunători. Utilizate responsabil, conform recomandărilor producătorilor, nu există un impact negativ asupra sănătății oamenilor, animalelor sau biodiversității din sol având în vedere că neonicotinoidele se aplică semințelor și nu plantelor în creștere, sunt absorbite și metabolizate / consumate de plante până la momentul recoltării.

    4. ARENDA

    Aprobarea unui proiect de lege echilibrat pentru o Lege speciala a Arendei care sa aibe anexat un contract cadru la nivel național și modificarea Codului Civil referitor la Arendă, care să țină cont atât de situația din mediul rural autohton și de observațiile CCR. Din punct de vedere tehnic stabilitatea terenului ne permite să optimizam tehnologiile agricole folosind rotația culturilor, cu durată medie (3-4 ani) și lungă (7 ani – conform recomandărilor Academiei de Științe Agricole și Silvice – ASAS) ceea ce permite aplicarea unui management integrat al combaterii buruienilor, bolilor și dăunătorilor. Optimizarea tehnologiilor înseamnă producții bune, cu conservarea nivelului de fertilitate al solului, la costuri mai mici. În lipsa unor contracte de arendă cu durata minimă, nicio bancă nu va finanța dezvoltarea fermei pentru că nu poți demonstra, ca fermier, stabilitatea veniturilor pe durata rambursării creditului. Minimum 80% din suprafețele utilizate în fermele din România sunt arendate/închiriate. Creditele în agricultură au durată de rambursare de 2, 5, 7 sau 15 ani, în funcție de tipul creditului. Agricultura este un domeniu care necesită investiții foarte mari în utilaje, echipamente, clădiri (magazii de depozitare, grajduri etc.) dar și pentru procesul de producție (valoarea inputurilor/ha).

    5. MERCOSUR

    România va fi impactată negativ, din punct de vedere economic, social și de mediu într-o mai mare măsură decât alte state membre UE pentru că nu are o industrie agroalimentară atât de bine ancorată, dezvoltată, consolidată, astfel încât să facă față concurenței produselor și materiei prime ieftine importate din țările Mercosur – importuri care vor fi obligatorii conform cotei de import care va reveni țării noastre.

    Vă solicităm să vă alăturați poziției exprimate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și de a vă opune semnării acestui tratat care creeză multe prejudicii țării noastre.

    6. ADERAREA UCRAINEI

    Acceptarea și susținerea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană doar după ce își va îndeplini obligațiile pe toate capitolele, sectoarele și va respecta condițiile impuse pentru statele membre UE, la nivelul producției agricole și condițiile de reciprocitate pentru produsele importate; Realitatea este că piețele agricole ale UE sunt puternic afectate de liberalizarea comerțului cu Ucraina. Efortul este în prezent distribuit inechitabil printre cetățenii UE, cu sectorul agricol suportând o povară disproporționată și nesustenabilă. Susținem în continuare să existe sprijin pentru Ucraina doar dacă se iau toate măsurile care se impun pentru a proteja și nu distruge fermele românești, europene și pentru a respecta condițiile de reciprocitate existente în piața unică. Asigurarea unui comerț echitabil care garantează un anumit grad de reciprocitate în ceea ce privește standardele de producție este esențială pentru a preveni relocările de durabilitate, fără a submina producția europeană în domenii strategice și asigurând transparența pentru consumatori. Dacă ne confruntăm cu mai multe restricții pentru cultivare și standarde mai mari de producție din cauza cadrului UE, ne așteptăm să fim tratați corect pe scena internațională. În caz contrar efectele financiare vor fi mai grave și va necesita intervenția și susținerea de către statul român cu risc de creștere și mai mult a datoriei externe a țării noastre.

    7. NECESITATEA DE A AVEA UN CONSILIER PREZIDENȚIAL SPECIALIZAT PE SECTORUL AGROALIMENTAR

    Sunt peste 20 de dosare aflate în lucru doar pentru sectorul agroalimentar, au un grad mare de specificitate, necesită urmărire permanentă și consultări constante cu organizațiile profesionale din sectorul agroalimentar, iar pentru asta este important să fie o persoană specializată, cu expertiză, disponibilă și deschisă să construiască împreună cu toți factorii publici și privați pentru ca împreună să reducem deficitul pe produsele agroalimentare și asigurăm populației hrană de calitate la prețuri accesibile”.


    Te-ar mai putea interesa

    Soiul de cireșe care a trecut cu bine de îngheț și va avea producție normală în livada lui Gelu Bogdan Suprafața de teren agricol deținut de străini în fiecare județ Ruperea florilor la căpșuni pentru o producție mai mare. Metoda pas cu pas

    Ultimele știri

    Fermierii dintr-o comună – lăsați fără subvenția APIA din cauză că nu l-au votat pe actualul primar Aproape 10.000 de porci au fost uciși din cauza unui focar de febră aftoasă Fermier bistrițean ucis de propria vacă gestantă