• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Surse: Comisarul UE vrea să relaxeze standardele obligatorii pentru subvenții

    Violina Gorcinschi -

    La Comisia pentru Agricultură a UE a fost scurs neoficial un document care arată planul lui Christophe Hansen, Comisarul UE pentru Agricultură, de a ajuta fermierii. Printre măsuri s-ar număra și relaxarea standardelor GAEC. Fermierii ce produc ecologic s-ar putea chiar aștepta la scutiri. Pachetul de măsuri va fi prezentat de Hansen luna viitoare, pe 14 mai.

    Standardele pentru Codul pentru bune condiții agricole și de mediu (GAEC) ar putea fi relaxate în viitor. Fermierii ecologici ar putea fi chiar scutiți de unele dintre aceste standarde. Acest lucru reiese dintr-un anexă încă nepublicată a proiectului de regulament, aflat în posesia agenției de știri Agra Europe, citată de Agrarheute. Totuși, există și opoziție la Bruxelles.

    Cum vrea Hansen să schimbe GAEC în UE (foto: agriland.ie)

    UE vrea să relaxeze standardele GAEC. Vești bune pentru fermieri

    Pentru pășunile permanente (GAEC 1), statele membre ar trebui, potrivit propunerilor din documentul scurs, să poată ridica limita maximă acceptată pentru reducerea suprafeței de la 5% la 7%. Astfel, în anumite cazuri, s-ar putea permite o conversie mai mare a pășunilor decât până acum. Ca an de referință, Bruxelles-ul dorește aparent să mențină proporția pășunilor din 2018.

    Pentru GAEC 2, protecția zonelor umede și a turbăriilor, statele membre ale UE ar trebui să poată oferi fermierilor care respectă reglementările naționale în vigoare o compensație financiară suplimentară.

    Citește și: Miniștrii Agriculturii din UE susțin viziunea comisarului Christophe Hansen pentru noua PAC

    Dacă propunerile vor fi într-adevăr prezentate în această formă la mijlocul lunii mai, și fermierii ecologici ar avea motive de bucurie datorită reducerii sarcinilor birocratice. Aceștia respectă deja multe dintre cerințele de condiționalitate prin legislația ecologică a UE și ar fi considerați „verzi prin definiție” și, prin urmare, scutiți de prezentarea unor dovezi suplimentare.

    Concret, conform informațiilor scurse, este vorba în special despre GAEC 1 – menținerea pășunilor permanente, precum și GAEC 3 – interzicerea arderii miriștilor. De asemenea, ar fi incluse și GAEC 4 (benzi de protecție), GAEC 5 (reducerea eroziunii solului) și GAEC 6 (acoperirea minimă a solului).

    Asociația de stat bavareză pentru agricultură ecologică (LVÖ) a cerut deja derogări de la standardele GAEC, în special de la GAEC 5 și 6, în primăvara trecută, când Comisia UE a implementat pachetul său de ajutor. Fermierii ecologici erau deja scutiți de cerințele anterioare de ecologizare.

    În plus, documentul încă nepublicat propune limitarea numărului de inspecții la fața locului la maximum una pe an.

    Administrația agricolă a UE își avertizează propriul comisar cu privire standardele prea scăzute

    Cu toate acestea, din comunicarea dintre cabinetul Comisarului pentru Agricultură, Christophe Hansen, și Direcția Generală pentru Agricultură (DG AGRI) responsabilă a Comisiei UE, există voci din partea DG AGRI care avertizează împotriva unei reduceri excesive a cerințelor și standardelor. Principala teamă este că fermele mari sunt relativ mai puțin inspectate decât fermele mai mici.

    Citește și: APIA avertizează fermierii! Nerespectarea GAEC 3 și GAEC 10 vă poate lăsa fără subvenții!

    DG AGRI se teme, de asemenea, că „eliminarea reglementărilor climatice și de mediu” va înrăutăți și mai mult imaginea deja negativă a sectorului. Aici se recomandă prudență, spun oficialii.

    Comisarul UE pentru agricultură, Hansen, a anunţat noi scutiri birocratice pentru sfârşitul anului. Inițiativa urmărește să implice mai puține obligații de raportare și mai puține penalități. Coordonarea cu sectoarele de mediu și sănătate este în prezent în desfășurare.


    Te-ar mai putea interesa

    Soiul de cireșe care a trecut cu bine de îngheț și va avea producție normală în livada lui Gelu Bogdan Fermierii trebuie să anunțe primăria cu 48 de ore înainte de a stropi. Stuparii, obligați să ia acordul fermierilor pentru a amplasa stupii Ruperea florilor la căpșuni pentru o producție mai mare. Metoda pas cu pas

    Ultimele știri

    Arătură, minim-till sau no-till? Rezultate obținute după 5 ani în ferma sa de sătmăreanul Bekes Arnold Agro Kar, un distribuitor de utilaje agricole din Ucraina, își va lansa propria linie de tractoare Comisia Europeană promite sprijin financiar pentru fermierii afectați de febra aftoasă