• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii, îndemnați să încheie înțelegeri scrise cu angajații în ce privește programul de lucru

    Angelica Lefter -

    Inspectorii ITM vor controla din acest an fermele pentru a verifica respectarea normelor muncii, respectiv condiționalitatea socială obligatorie pentru accesarea subvențiilor agricole. În acest context, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, i-a îndemnat pe producătorii agricoli să încheie înțelegeri scrise cu angajații, având în vedere munca sezonieră din agricultură.

    Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, le-a transmis, vineri – 7 martie, fermierilor să încheie înțelegeri scrise cu angajații în privința programului de lucru deoarece vor urma controale ale Inspectoratelor Teritoriale de Muncă (ITM) în domeniul agricol pentru verificarea normelor de respectare a muncii, potrivit Agerpres.ro.

    Citiți și: Disponibilizări în ferme. Județul unde fermierii au început concedierile

    Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, la întâlnirea cu fermierii din județul Satu Mare

    Un nou regulament european privind munca în ferme, cu aplicabilitate de la începutul anului

    Adrian Pintea a fost întrebat de un fermier, în cadrul unei întâlniri cu aceștia, în județul Satu Mare, cum să procedeze în acest an având în vedere că intră un nou regulament, din moment ce angajații societăților sunt plătiți și în lunile de iarnă când nu au activitate iar în plin sezon lucrează și câte 12 ore sau și în weekend iar peste săptămână când sunt ploi sunt liberi.

    ”Este un regulament european aprobat încă în 2024 cu aplicabilitate începând cu ianuarie 2025 pentru toate statele membre, nu doar pentru România. Da, într-adevăr vor fi pe bază de eșantion controale efectuate de către instituțiile specializate, respectiv ITM-ul. Fiind primul an de aplicabilitate, este și recomandarea Comisiei Europene, a ministerului și a ministrului, în care se merge pe prevenție, nu în sensul să îi tai capul fermierului. Acum, aceste controale care se vor face, dacă apar neconformități, nu se respectă programul de lucru, echipamentele de protecție nu se respectă, sancțiuni exact ca la orice penalitate pe care o mai aveți în legătură cu APIA, de la 5%, la 10%, 20% până la excluderea de la plată sau dacă este repetitivă și încalci de mai multe ori poți pierde subvenția pe trei ani. Aceasta este excepțional”, a declarat secretarul de stat.

    Citiți și: Tinerii refuză să lucreze în ferme ca îngrijitori la animale, chiar dacă internetul este plin de anunțuri de angajare

    Adrian Pintea îndeamnă fermierii să încheie înțelegeri scrise cu lucrătorii

    Oficialul a mai spus că fermierii trebuie să încheie înțelegeri scrise cu angajații, având în vedere că activitatea în agricultură este sezonieră. Potrivit acestuia, primul an va fi unul de prevenție și îmbunătățire a regulamentului dacă va fi cazul.

    ”Cel puțin în primul an va fi mai mult de prevenție nu de sancționare a fermierului. După primul an vom vedea cum decurge, ce poate apărea de aici și în consiliul de miniștri se pot aduce modificări. Ca orice lucru, se poate îmbunătăți, dar este un lucru european, nu l-a stabilit Ciolacu sau Guvernul, este un regulament pe care o să trebuiască să îl punem în aplicare”, a mai spus Adrian Pintea.


    Te-ar mai putea interesa

    Soiul de cireșe care a trecut cu bine de îngheț și va avea producție normală în livada lui Gelu Bogdan Județul cu cea mai valoroasă suprafață de pajiști din țară Ce pomi fructiferi se taie în luna aprilie

    Ultimele știri

    Arătură, minim-till sau no-till? Rezultate obținute după 5 ani în ferma sa de sătmăreanul Bekes Arnold Agro Kar, un distribuitor de utilaje agricole din Ucraina, își va lansa propria linie de tractoare Comisia Europeană promite sprijin financiar pentru fermierii afectați de febra aftoasă