• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Amenzi de 2.000 de lei pentru crescătorii care nu declară porcii la Registrul Agricol

    Roxana Dobre -

    Amenzi prevăzute pentru crescătorii de animale care sunt verificați de medicii veterinari. Contravențiile care ajung și la 6.000 de lei sunt aplicate atât pentru persoanele fizice cât și cele juridice în urma controalelor care se fac în sectorul de creștere a porcilor.

    Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Hotărâre (ANSVSA) a publicat ieri, miercuri – 5 martie, în dezbatere publică un proiect de hotărâre  privind metodologia pentru stabilirea și plata despăgubirilor și a compensațiilor financiare ce se cuvin proprietarilor exploatațiilor de animale sau unităților afectate de măsurile dispuse pentru controlul pestei porcine africane. În document sunt precizate și amenzile pe care le riscă fermierii care dețin porci neînregistrați în registrul agricol  sau nu respecte regulile privind mișcarea animalelor.

    Citiți și: Focar de pestă porcină africană la o fermă cu 9.000 de scroafe și 20.000 de purcei

    Amenzi pentru fermele de porci

    Amenzi pentru crescătorii care nu declară porcii la Registrul Agricol

    Conform documentului aflat în dezbatere publică, care nu este încă în vigoare și trebuie publicat în Monitorul Oficial pentru a-și produce efectele, fermierii persoane fizice sau persoane juridice riscă următoarele sancțiuni:

    Art. 8. – Constituie contravenție și se sancționează cu amendă în cuantum de la 1.000 – 2.000 lei, următoarele fapte săvârșite de persoana fizică sau juridică proprietară de porcine:

    a) deținerea de porcine fără respectarea normelor sanitar-veterinare în vigoare, cu referire la declararea și înregistrarea obligatorie în registrul agricol și, după caz, în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor;
    b) nerespectarea prevederilor legale referitoare la mișcarea porcinelor efectuate în interiorul termenului de monitorizare prevazut pentru pesta porcină africană în Anexa II a Regulamentului delegat (UE) 2020/687 al Comisiei din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele de prevenire și control al anumitor boli listate;
    c) nerespectarea măsurilor impuse în exploatație de medicul veterinar oficial din cadrul direcției sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București /medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în cazul suspicionării/confirmării pestei porcine africane.

    Citiți și: Decizie privind focarele de pestă: Nu se vor mai ucide toți porcii din fermă!

    În documentul citat sunt prevăzute amenzi de până la 6.000 de lei pentru o serie de obligații încălcate de crescători, astfel:

    Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă în cuantum de la 3.000 – 6.000 lei, următoarele fapte săvârșite de persoana fizică sau juridică proprietară de porcine:

    a) importarea/achiziționarea fără respectarea legislației în vigoare, prin comerț intracomunitar, de porcine la care a fost confirmată pesta porcină africană anterior intrării pe teritoriul României și a fost constatată prin teste de laborator;
    b) introducerea/scoaterea de porcine provenite dintr-o exploatație care este supusă unor restricții sanitar-veterinare ca urmare a evoluției pestei porcine africane, fără aprobarea medicului veterinar oficial sau a direcției sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București;
    c) nepunerea la dispoziție de către proprietarii de porcine, în a căror exploatație este confirmat un focar de pestă porcină africană în termen de maxim 3 zile a documentelor/informațiilor specifice exploatației, solicitate de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor/direcția sanitar – veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București/medicul veterinar oficial, inclusiv posibilitatea realizării de fotografii, necesare în sprijinirea efectuării anchetei epidemiologice la focarul de boală, componentă esențială în dosarul de despăgubire.
    d) neimplementarea regulilor de biosecuritate pentru neconformități care, în prealabil, au fost aduse la cunoștința deținătorului cu privire la filtrul sanitar – veterinar, împrejmuirea, depozitarea și manipularea subproduselor de origine animală ce nu sunt destinate consumului uman, rampa de încărcare/descărcare, dezinfectorul rutier, dezinfecția mijlocului de transport și nu au fost remediate in termenul stabilit.
    e) nedepunerea și/sau neaprobarea planului de biosecuritate al unității de către direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București.

    Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se face de către persoane împuternicite, potrivit atribuțiilor de serviciu, din cadrul direcției sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București.

    Despăgubirile prevăzute pentru pesta porcină nu sunt acordate persoanelor fizice sau juridice, proprietari de porcine sancționate contravențional în temeiul art. 8, la data suspicionării pestei porcine africane.


    Te-ar mai putea interesa

    Oierul Ioan Suciu anunță că vinde 200 de litri de lapte de oaie pe zi: ”Prețul de criză, ca peste tot! 10 lei litrul!” Cel mai mare producător de carne de porc din România și-a deschis primul magazin propriu Suprafața de teren agricol deținut de străini în fiecare județ

    Ultimele știri

    Arătură, minim-till sau no-till? Rezultate obținute după 5 ani în ferma sa de sătmăreanul Bekes Arnold Agro Kar, un distribuitor de utilaje agricole din Ucraina, își va lansa propria linie de tractoare Comisia Europeană promite sprijin financiar pentru fermierii afectați de febra aftoasă