• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Arabia Saudită, interesată să investească bani grei în terenurile agricole din România

    Violina Gorcinschi -

    Investitorii din Arabia Saudită bagă bani grei în terenurile agricole din România. Într-un interviu acordat recent, unul dintre reprezentanții ARASCO (Arabian Agricultural Services Company), o entitate cheie în piața agro-alimentară din Arabia Saudită și una dintre cele mai importante companii alimentare din regiunea CCG, a declarat că România este o destinație importantă pentru investițiile țării din Orientul Mijlociu.

    Din cauza climatului nefavorabil și a lipsei de apă, multe țări din Orientul Mijlociu, printre care și Arabia Saudită, își investesc resursele în producțiile de cereale terenurile agricole fertile din Europa. România este una dintre locațiile cheie pentru banii investitorilor. Cu cererea de alimente în creștere, anul trecut Arabia Saudită a fost cel mai mare cumpărător de cereale, cu 852.000 de tone importate din UE.

    Arabia Saudită, importator important de cereale (foto: capital.ro)

    Arabia Saudită, interesată de terenurile agricole din România

    Arabia Saudită are achiziții majore de terenuri în multe țări ale Europei, dar și în Australia și Asia.

    „Am făcut (ARASCO n.red.) investiții substanțiale în țări precum Sudan. În plus, investitorii saudiți au achiziționat terenuri agricole în Ucraina, Kazahstan, Rusia, Australia și diverse părți ale Europei, inclusiv România și Italia. De asemenea, există participații semnificative în Argentina. Această diversificare asigură răspândirea investițiilor în diferite regiuni și condiții meteorologice”, a declarat Anis Alam, șeful departamentului de achiziții de cereale la ARASCO, după ce a fost întrebat către ce țări se orientează Arabia Saudită pentru producția de cereale în afara granițelor.

    Citește și: Arabia Saudită a cumpărat 920.000 de tone de grâu, inclusiv de la Cerealcom. Preț per tonă

    Arabia Saudită este un jucător important pe piețele de cereale din Orientul Mijlociu, ca importator și distribuitor, datorită poziției strategice. Având în vedere populația în creștere și resursele limitate de teren arabil și de apă, statul se bazează, în mare parte, pe importurile de cereale pentru furaje și alimente. De aceea, securitatea alimentară a țării se concentrează pe comerțul cu cereale.

    În 2024, potrivit datelor Comisiei Europene, România a exportat, în anul comercial 2023-2024, peste 10,9 milioane de tone de cereale, din care 14,4%, respectiv 1,5 milioane de tone, au ajuns în Arabia Saudită, piața unde a ajuns cea mai mare cantitate de cereale românești. În top urmează Algeria, cu 1,2 milioane de tone și Egipt, cu 1,1 milioane de tone, raportează Economica.

    Citește și: UPDATE. Este oficial! ANSVSA: A fost redeschis exportul cu Regatul Arabiei Saudite

    În acest an comercial, din cele 4,4 milioane de tone cât s-a exportat până acum peste granițele UE, în Arabia Saudită a ajuns tot cea mai mare cantitate (19,2%, adică 852.000 de tone).

    În România, terenurile agricole sunt mai ieftine decât media UE. Potrivit Eurostat, în 2023, prețul mediu al unui hectar de teren arabil în țara noastră era de 8.414 euro, în comparație cu 11.791 de euro în UE.


    Te-ar mai putea interesa

    Soiul de cireșe care a trecut cu bine de îngheț și va avea producție normală în livada lui Gelu Bogdan Fermierii trebuie să anunțe primăria cu 48 de ore înainte de a stropi. Stuparii, obligați să ia acordul fermierilor pentru a amplasa stupii Samsarii au dat lovitura înainte de sărbători – au cumpărat ceapă verde de la producători și au vândut-o la prețuri mari în piețe

    Ultimele știri

    Arătură, minim-till sau no-till? Rezultate obținute după 5 ani în ferma sa de sătmăreanul Bekes Arnold Agro Kar, un distribuitor de utilaje agricole din Ucraina, își va lansa propria linie de tractoare Comisia Europeană promite sprijin financiar pentru fermierii afectați de febra aftoasă