• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultura care a salvat în acest an ferma lui Gavrilă Tuchiluș: ”La porumb și floare a fost dezastru!”

    Roxana Dobre -

    Fermierul gălățean Gavrilă Tuchiluș și-a făcut o strategie bine pusă la punct pentru a supraviețui anului agricol 2024. Zona Moldovei a fost extrem de lovită de secetă iar singura cultură care a reușit măcar să ”sară” de o tonă pe hectar a fost grâul.

    În ferma sa din localitatea Matca, județul Galați unde lucrează 5.000 de hectare și crește circa 1.400 de vaci de lapte, cunoscutul fermier, Gavrilă Tuchiluș, care este și Vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor (AFF) încearcă să depășească greutățile anului 2024. Grâul este cultura care a reușit să depășească o tonă pe hectar, iar Gavrilă Tuchiluș nu vrea să vândă la prețul din prezent nicio boabă și spune că nu scoate recolta din hambar până când grâul nu va fi măcar 1,10 – 1,20 de lei pe kilogram. Despre culturile de primăvară fermierul spune că degeaba au preț dacă majoritatea producătorilor români nu au ce vinde.

    Citiți și: Producții dezastruoase la floarea-soarelui. Se estimează o creștere a prețurilor

    Anul acesta, doar grâul mai ține ferma Agrimat Matca pe linia de plutire

    Fermierul gălățean trebuie să drămuiască foarte bine puținul de recoltă pe care l-a obținut în 2024. Singura cultură pe care poate miza și așteaptă un preț bun, este grâul din care are stocate 1.300 de tone.

    ”Producțiile la noi pe zone Moldovei au fost infime adică în ferma Agrimat Matca am obținut 850 de kilograme la orz, 900 de kilograme la rapiță, 1.100 de kilograme la grâu și la culturile de primăvară spre zero. Prețul la grâu acum dus în port este de 95 de bani s-ar părea că sunt tendințe de creștere ca urmare a calității grâului din vestul Europei și deficitul din vestul Europei, adică Ucraina și Rusia. Dar eu cred că prețurile vor fi mai mari după luna ianuarie, acum sunt cumva stabile măcar. Noi din puținul pe care l-am făcut la grâu am oprit pentru sămânță și pentru vânzare undeva la 1.300 de tone. Și așteptăm ca după Sărbătorile de iarnă prețul grâului să fie 1,10 – 1,20 lei pe kilogram dacă nu mai mare. Până atunci nu scoatem grâul din hambar pentru că prețul este nesemnificativ”, a spus astăzi, luni – 20 septembrie Gavrilă Tuchiluș pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Fermierul Gavrilă Tuchiluș se chinuie de peste 34 de ani să aducă apa în fermă: ”Ne paște falimentul”

    Prețul pentru floarea-soarelui este în creștere (foto: masseeds.com)

    Gavrilă Tuchiluș: Degeaba este preț la floarea-soarelui dacă nu avem ce vinde

    De creșterea prețului la floarea-soarelui, Gavrilă Tuchiluș spune că nu poate beneficia din moment ce producțiile în ferma sa au fost infime culturile fiind puternic afectate de secetă.

    ”Nu am floarea-soarelui de vânzare. Nici nu pot să vă spun câtă producție am făcut, 150 de kilograme la hectar. Pe zona aceasta este exclus să aibă cineva de vânzare pentru că cine a avut a vândut la recoltare, datoriile sunt mari.  Acum degeaba s-au mai ridicat prețurile că nu avem ce vinde. În jur de 2 lei este kilogramul, plus minus. La porumb la fel, nu am făcut un știulete anul acesta, nimic. Producțiile la noi au fost infime adică 850 de kilograme la orz, 900 de kilograme la rapiță, 1.100 de kilograme la grâu și la culturile de primăvară exact cum am spus spre zero”, a punctat fermierul gălățean.


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”