• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dovleacul de ceară Record – primul soi românesc. Caracteristici, producție la hectar

    Violina Gorcinschi -

    Dovleac de ceară Record – soi românesc de dovleac, omologat recent de Banca de Gene de la Buzău: caracteristici, tehnologie, producție la hectar. În premieră pentru România, s-a aclimatizat un soi de pepene de iarnă sau soi de ceară care se poate cultiva atât în câmp, cât și în sere și solarii, în sistem palisat.

    Specialiștii BRGV Buzău au aclimatizat și ameliorat primul soi de pepene de iarnă sau dovleac de ceară, fiind o premieră pentru România. Soiul de dovleac de ceară sau pepene de iarnă este o plantă unisexuată monoică, cu aspect de liană, ce poate fi cultivată atât în câmp, cât și în spații protejate, în sistem palisat.

    Caracteristicile plantei la dovleacul de ceară Record

    Dovleacul de ceară Record – caracteristici

    Dovleacul de ceară Record, primul de acest fel autohton, prezintă o serie de caracteristici ce îl fac ușor de cultivat.

    Soiul de dovleac de ceară Record prezintă o serie de particularități, precum:

    • La bază, tulpina este glabră, dar pe măsură ce planta se dezvoltă, aceasta devine pubescentă și se acoperă cu perișori aspri;
    • Foliajul este de culoare verde mediu, cu frunze palmat-pentalobate ce ating în medie lungimea de 37,2 cm și lățimea de 26,4 cm. Lungimea pețiolului variază între 16-18,4 cm, cu un diametru de 9,8 mm;
    • Florile sunt unisexuate, solitare, de culoare galben strălucitor, de tip 5. Florile mascule apar înaintea celor femele, care poartă fructul miniatural la bază. Diametrul florii mascule este de 10,5 cm în medie, pe când floarea femelă are dimensiuni mai mici, înregistrând 8,7 cm în medie. Pedunculul florilor mascule variază între 22,9 și 25,7 cm, iar cel al florilor femele între 9,7 și 11,5 cm.

    Dovleac de ceară Record

    Cum arată dovleacul de ceară Record

    Dovleacul de ceară din soiul Record poate atinge o greutate de peste 20 kg, impunându-se susținerea acestuia cu plase de tip raschel. Este ovoid, cu baza concavă, și înregistrează greutăți între 16,8 și 20,2 kg. Lungimea fructului poate ajunge la aproximativ 50 cm, iar diametrul median este de aproximativ 16 cm. Grosimea pulpei este de 3,5 cm, de culoare alb-verzuie, iar grosimea epicarpului este de 2-3 mm și este de culoare verde.

    Fructul de dovleac Record ajunge la maturitatea tehnologică în a treia decadă a lunii iunie și la maturitatea fiziologică în ultima decadă a lunii septembrie.

    Citește și: Danubius – soi românesc de usturoi: caracteristici, tehnologie, producție la hectar

    Numărul de semințe/fruct este de 1470, iar greutatea semințelor pe fruct este de 54 g.

    O plantă poate susține până la 10-15 fructe dacă acestea sunt recoltate eșalonat. În cazul în care fructele sunt lăsate să atingă maturitatea fiziologică pe plantă, numărul lor scade la 6-8 fructe/planta.

    Semințele de dovleac de ceară sunt asemănătoare cu cele de dovleac clasic, variind în lungime între 10,2-13,3 mm, cu o grosime medie de 8,4 mm. Masa a o mie de boabe cântărește 33,04 g, iar semințele unui singur fruct cântăresc în medie 126,26 g.

    Dovleacul de ceară Record – tehnologia de cultură

    Tehnologia de cultură potrivită pentru soiul de dovleac de ceară Record este cea clasică, specifică cucurbitaceelor, cu distanțe între plante pe rând de 35-40 cm și între rânduri de 70-120 cm.

    Soiul Record poate fi cultivat cu succes în sistem ecologic, nefiind înregistrate pagube semnificative cauzate de boli sau dăunători până în prezent.

    Citește și: Zece noi soiuri românești omologate de cercetătorii Băncii de Gene de la Buzău

    Cum se consumă și se utilizează dovleacul de ceară Record

    Dovleacul de ceară se consumă asemănător pepenelui. Fructul imatur este dulce și, pe măsură ce se maturează, se acoperă cu pruină, un strat protector de ceară care îi asigură o capacitate mare de păstrare după recoltare.

    Frunzele tinere și primordiile florale pot fi preparate și consumate în diverse rețete.

    Totodată, planta poate fi utilizată ca portaltoi pentru cucurbitacee.


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!