• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cod portocaliu de vijelii puternice, grindină și ploi torențiale în jumătate de ţară. Județe sub alertă!

  Roxana Dobre -

  Meteorologii au anunțat un nou val de ploi, vijelii și grindină dar și caniculă și disconfort termic ridicat până miercuri. Izolat prin acumulare cantitățile de apă vor fi de peste 50 l/mp.

  Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis astăzi, luni – 10 iunie, mai multe avertizări meteorologice de Cod Galben și Cod Portocaliu de ploi, vijelii puternice și grindină dar și temperaturi deosebit de ridicate, caniculă şi disconfort termic accentuat.

  Citiți și: Țara, împărțită între caniculă și furtuni. 12 județe sub alertă de vijelii și grindină

  Grindina a afectat în ultimele săptămâni culturile din mai multe județe (foto: Camelia Capitanu/Severe Weather Alert – România)

  Mesaj 1 – Avertizare meteorologică de Cod Galben și Cod Portocaliu 

  Cod Galben de ploi puternice, vijelii și căderi de grindină până la sfârșitul zilei

  Interval de valabilitate: 10 iunie, ora 10.00 – 10 iunie, ora 23.00;
  Fenomene vizate: instabilitate atmosferică

  În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55…65 km/h), vijelii, căderi de grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

  Astfel de fenomene vor fi spre seară și în prima parte a nopții, local, în sudul Olteniei, în sudul și estul Munteniei, precum și în sudul Moldovei.

  Cod Portocaliu de vijelii puternice, cu viteze la rafală de 70…90 km/h, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, averse torențiale

  Interval de valabilitate: 10 iunie, ora 15.00 – 10 iunie, ora 23.00
  Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată

  În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și jumătatea de nord a Moldovei, precum și în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali vor fi perioade cu vijelii puternice, cu viteze la rafală de 70…90 km/h, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și izolat peste 50 l/mp.

  Harta județelor unde vor avea loc ploi puternice, vijelii și grindină

  Citiți și: Grindina a făcut prăpăd! Culturi puse la pământ și case distruse. ”Era cât oul de găină”

  Mesaj 2  – Avertizare Meteorologică de Cod Galben și Cod Portocaliu 

  Cod Galben de caniculă până mâine dimineață

  Interval de valabilitate: 10 iunie, ora 10.00 – 11 iunie, ora 10.00
  Fenomene vizate: temperaturi ridicate, caniculă, disconfort termic ridicat

  În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Moldovei, nordul Olteniei și al Munteniei, sud-vestul Transilvaniei, sudul Banatului și pe litoral se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități. Totodată, pe alocuri nopțile vor fi tropicale, temperaturile minime atingând și depășind ușor 20 de grade.

  Cod Portocaliu de disconfort termic accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în mai multe zone

  Interval de valabilitate: 10 iunie, ora 10.00 – 11 iunie, ora 10.00
  Fenomene vizate: temperaturi deosebit de ridicate, caniculă, disconfort termic accentuat

  În intervalul menționat, în sud-estul Olteniei, sudul și estul Munteniei și în partea continentală a Dobrogei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, maximele se vor situa, în general, între 35 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

  Județele unde meteorologii anunță caniculă

  Mesaj 3 – Avertizare Meteorologică de Cod Galben și Cod Portocaliu 

  Cod Galben de caniculă până miercuri dimineață

  Interval de valabilitate: 11 iunie, ora 10.00 – 12 iunie, ora 10.00
  Fenomene vizate: temperaturi ridicate, caniculă, disconfort termic ridicat

  În intervalul menționat în centrul Moldovei și nordul Olteniei și pe litoral se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități. Totodată, pe alocuri nopțile vor fi tropicale, temperaturile minime atingând și depășind ușor 20 de grade.

  Potrivit unei note a meteorologilor, temperaturile se vor menține ridicate și pe parcursul zilei de miercuri în regiunile sudice și sud-estice.

  Cod Portocaliu de disconfort termic accentuat

  Interval de valabilitate: 11 iunie, ora 10.00 – 12 iunie, ora 10.00
  Fenomene vizate: temperaturi deosebit de ridicate, caniculă, disconfort termic accentuat

  În intervalul menționat în cea mai mare parte a Munteniei, sud-estul Olteniei, partea continentală a Dobrogei și în sudul Moldovei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, maximele se vor situa, în general, între 35 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

  Caniculă în mai multe județe


  Te-ar mai putea interesa

  Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți. Ministrul Barbu: Cuantum între 200 și 250 euro/ha Fungicidul Cuproxat Flowable învinge mana din culturile roșii, castraveți, ardei și vinete Tomata care nu se descompune: ”Este cumpărată de o lună, nu știu ce bagă în ele”

  Ultimele știri

  Sprijin pentru micii producători! DAJ Giurgiu redeschide piața volantă! Terenuri agricole vândute cu 10.000 euro/ha pentru construirea unui parc fotovoltaic Egiptul și Algeria – achiziții masive de grâu din Rusia, Ucraina și Bulgaria