• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Guvernul a majorat bugetul APIA. Când ar intra în conturi subvenția de 100 euro

  Roxana Dobre -

  Guvernul a majorat bugetul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Printr-un memorandum aprobat de Executiv, a fost făcută suplimentarea limitelor de credite de angajament şi credite bugetare aprobate pe luna mai pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Sumele vor fi direcționate în plata subvențiilor APIA.

  Guvernul a aprobat în ședința de ieri, marți – 14 mai, un memorandum privind suplimentarea sumelor alocate Ministerului Agriculturii. Prin documentul aprobat s-a dispus ”suplimentarea limitelor de credite de angajament și a creditelor bugetare în sumă de 365 milioane lei fiecare”.

  Citiți și: MADR: Plata subvenției de 100 euro – din 15 mai. Ministrul Barbu: Fermierii vor primi suma promisă!

  Memorandum pentru bugetul subvențiilor, aprobat de Guvern

  Pe agenda Guvernului de ieri s-a aflat un memorandum privind suplimentarea limitelor de credite de angajament şi credite bugetare aprobate pe luna mai 2024 pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

  ”Guvernul a aprobat suplimentarea limitelor de credite de angajament și a creditelor bugetare în sumă de 365 milioane lei fiecare, pe luna mai 2024, pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Măsura este necesară în vederea asigurării condițiilor necesare efectuării plăților pentru toate formele de sprijin pentru un număr de 250.000 de beneficiari, pentru care au fost finalizate procedurile administrative de verificare a eligibilității și de determinare a sumelor cuvenite”, se arată în comunicarea oficială de la Guvern.

  Sumele care vor fi virate prin MADR în conturile APIA urmează să fie folosite pentru plăți către fermieri. O prioritate este reprezentată de Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT), iar fermierii așteaptă de săptămâna aceasta și plata ajutorului de criză pentur Ucraina în cuantum de 100 de euro la hectar pentru culturile înființate în toamna anului 2022 și de 100 euro/UVM pentru fermele de porci și de păsări. Vă reamintim că ministrul Agriculturii, Florin Barbu a anunțat săptămâna trecută că ținta pentru ajutorul Ucraina este data de 15 mai. ”Așa cum am promis, fermierii vor primi 100 euro/hectar, respectiv 100 euro pentru UVM la porc si pasăre. Fermierii vor primi acești bani chiar dacă plafonul estimat inițial pentru plata despăgubirilor va fi depășit. În acest sens avem în vedere o suplimentare a bugetului, pentru a asigura cuantumul de 100 de euro tuturor beneficiarilor eligibili”, a declarat Florin Barbu.

  Cum aprobarea memorandumului s-a fpcut abia săptămâna aceasta, este posibil ca fermierii să vadă banii în conturi abia la finalul săptămânii. ”Din informațiile pe care le am începând cu vineri (17.05.2024) vor începe plățile APIA de 100 de euro pe hectar, sprijin pentru campania 2022-2023. Se pare că Guvernul României se ține de promisiune, termenul de plată pentru ajutorul de 100 de euro la hectar este 30 iunie 2024, fiind vorba de un sprijin acordat pe cadrul de criză Ucraina, cu un plafon de 280.000 de euro pe fermă. Plata se face în baza OG nr. 5/2024 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 67/2023”, este un mesaj care circulă pe Whatsapp, cu mențiunea că informația privind plățile din 17 mai nu ne-a fost, până la acest moment, confirmată oficial. 


  Te-ar mai putea interesa

  Județul unde se câștigă la cules de cireșe mai bine ca în Spania. Zilierii primesc 100 euro/zi Cod portocaliu de vijelii puternice, grindină și ploi torențiale în jumătate de ţară. Județe sub alertă! Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h!

  Ultimele știri

  Adrian Pintea, MADR: Subvenția care ajunge în conturi în maxim o săptămână! Lupu, Holstein RO: Ar trebui să se oprească modul în care sume importante ajung la ferme fără un minim de performanţă Valentin Jecu, cultivator de usturoi: Nu știu dacă vom recolta cele 3 tone la hectar pentru ajutorul de minimis