• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul roșiilor românești s-a prăbușit după sărbători. Cât costă acum un kilogram de tomate la fermieri

    Angelica Lefter -

    Prețul tomatelor românești s-a prăbușit după sărbătorile pascale. Legumicultorii din Matca, unul dintre cele mai importante bazine legumicole, spun că de la 20 de lei cât era un kilogram acum două săptămâni, roșiile se vând în prezent cu 5-7 lei pe kilogram.

    În piaţa din localitatea Matca preţul roșiilor a scăzut foarte mult în ultimele zile. Scăderea este de circa 70-80% în numai 14 zile. Deja sunt foarte mulți cei care au scos marfa la vânzare, iar cererea nu este încă destul de mare. Potrivit prognozelor, prețurile vor scădea și mai mult, pe măsură ce vor apărea tot mai mulți producători cu roșii în piață, au menționat legumicultorii.

    ”Prima recoltă de roșii s-a vândut cu 20 de lei kilogramul. În doar câteva zile, prețul a luat-o la vale. De la 20 de lei la 10 lei, iar acum a ajuns la la 5-7 lei kilogramul. Așa se întâmplă în fiecare an, pe măsură ce apar mai multe roșii în piață, prețul scade foarte mult. Doar câțiva producători din Matca au reușit să iasă pe piață mai devreme cu roșii”, a spus legumicultorul Sorin Dragomir, citat de Adevărul.

    Citiți și: Gheorghe Vlad, OIPA Legume-Fructe: Prețul roșiilor se stabilizează la 25-30 lei/kg la poarta fermei

    Tomate produse la Matca, județul Galați (foto: adevarul.ro)

    Intermediarii fac prețul roșiilor în piețe

    Cumpărătorii, însă, nu vor resimți atât de tare ieftinirea. Deși de la producător roșiile pleacă cu 5-7 lei, în piețe prețul este dublu, fiind crescut de intermediar. Legumicultorii spun că fără intermediari ar risca să rămână cu marfa în piață.

    ”Nu am putea supraviețui fără acești intermediari, care vin și cumpără marfa noastră”, au mai declarat legumicultorii.

    În București, la Târgul Pucheni, prețul este un pic mai ridicat, de 8 lei pe kilogram, însă pentru a-și valorifica aici producție, fermierii sunt nevoiți să bată zeci, chiar sute de kilometri, fără a avea garanția că marfa lor își va găsi cumpărător.


    Te-ar mai putea interesa

    Vijelii puternice, grindină și ploi de peste 40 l/mp. Județe sub alertă până joi Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h! Roșii mari de grădină – cinci secrete ale cultivatorilor cu experiență

    Ultimele știri

    Adrian Pintea, MADR: Subvenția care ajunge în conturi în maxim o săptămână! Lupu, Holstein RO: Ar trebui să se oprească modul în care sume importante ajung la ferme fără un minim de performanţă Valentin Jecu, cultivator de usturoi: Nu știu dacă vom recolta cele 3 tone la hectar pentru ajutorul de minimis