• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mușuroirea tomatelor. Când și cum se face

    Violina Gorcinschi -

    Mușuroirea tomatelor – cum se efectuează una dintre cele mai importante lucrări la roșiile cultivate în grădină, câmp sau solar. Aflați din acest articol cu ce ajută, când și cum se efectuează mușuroirea la cultura de tomate.

    Mușuroirea roșiilor este o lucrare importantă la cultura de tomate care necesită îngrijire și condiții optime de creștere. În timpul sezonului de vegetație, există mai multe proceduri necesare care asigură o creștere armonioasă și o recoltă bogată, fie că vorbim de fertilizare,defoliere, copilire, protecție a plantelor, ciupire, irigare etc. Una mai puțin cunoscută este mușuroirea tomatelor, o operațiune ce stimulează creșterea optimă a plantelor prin creșterea unui sistem radicular adițional, prezent la baza tulpinilor.

    Citiți și: 10 sfaturi pentru o recoltă bogată de roșii

    Mușuroirea tomatelor – beneficii pentru cultura de roșii

    Mușuroirea tomatelor prezintă o serie de beneficii ce țin de sănătatea și de dezvoltarea culturii, de producția obținută. Multe plante din familia Solanaceae, inclusiv tomatele, iubesc să aibă în jurul lor, la bază, un mușuroi de pământ. În acest loc, își cresc rădăcinile adventive numeroase, de pe tulpină, care fac plantele să se dezvolte bine. Roșiile fac parte din categoria plantelor care sunt capabile să dezvolte rădăcini la baza tulpinii, acolo unde are contact cu solul.

    În cultura de tomate, mușuroirea are o importanță deosebită, fie că este vorba de roșii plantate în grădină, câmp sau solarii. În acest fel, roșiile se bucură de condiții optime de creștere, cultura este mai puternică în fața bolilor și va avea o producție mai ridicată, reușind să absorbă mai mulți nutrienți din sol.

    Citește și: De ce se usucă răsadurile de roșii: cauze, remedii

    Cum se face mușuroirea la roșii (foto: greenhornwisdom.wordpress.com)

    Mușuroirea roșiilor – perioade. Cum se face

    Perioada în care se face mușuroirea roșiilor este foarte importantă. Este estențial ca mușuroirea tomatelor trebuie să se facă exact la momentul potrivit – dacă se face prea devreme, tomatele vor crește într-un ritm mai lent.

    Astfel, se recomandă ca mușuroirea să aibă loc atunci când se observă excrescențe la baza tulpinilor de roșii, acolo unde se face contactul cu solul.

    Mușuroirea plantelor de roșii se realizează prin adunarea, la baza plantelor, a unui mușuroi care să aibă aproximativ 10 cm înălțime.

    Citește și: Alegerea răsadurilor de roșii pentru plantare

    În acest fel, plantele vor dezvolta rădăcini noi, bine dezvoltate, care vor stimula creșterea bună a plantelor și le va face mai rezistente la secetă, dar și la boli și dăunători.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuni puternice anunțate în aproape toate județele. Alertă de vreme severă de la ANM Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân Cod portocaliu de vijelii puternice, grindină și ploi torențiale în jumătate de ţară. Județe sub alertă!

    Ultimele știri

    Adrian Pintea, MADR: Subvenția care ajunge în conturi în maxim o săptămână! Lupu, Holstein RO: Ar trebui să se oprească modul în care sume importante ajung la ferme fără un minim de performanţă Valentin Jecu, cultivator de usturoi: Nu știu dacă vom recolta cele 3 tone la hectar pentru ajutorul de minimis