• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit!

    Roxana Dobre -

    Lege nouă pentru vânzarea terenurilor agricole, publicată în Monitorul Oficial. Tranzacțiile cu terenuri devin nule dacă nu este achitat un impozit obligatoriu pentru vânzarea terenurile din extravilan.

    În Monitorul Oficial nr. 406, de marți, 30 aprilie a fost publicată o lege care schimbă regulile privind vânzarea terenurilor agricole din extravilan. Este vorba despre Legea nr. 116/2024 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 104/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăților ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului, precum și de completare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil.

    Citiți și: Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători

    Reguli noi pentru vânzarea terenurilor agricole (foto: agrofakt.pl)

    Prin legea publicată în Monitorul Oficial, și care a fost promulgată anterior și de președintele Klaus Iohannis, se introduce un nou articol care pevede că vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan implică  obligația de plată a unui impozit important, astfel:

    –  La articolul 16, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins: «(2) Înstrăinarea prin vânzare a terenurilor agricole situate
    în extravilan fără respectarea prevederilor art. 4(2) referitoare la obligația de plată a impozitului este interzisă și se sancționează cu nulitatea relativă.

    Articolul la care face referire noua lege prevede că terenurile agricole situate în extravilan se pot înstrăina, prin vânzare, înainte de împlinirea a 8 ani de la cumpărare, cu obligaţia plăţii de către vânzători a unui impozit în cotă de 80% aplicată asupra diferenţei pozitive dintre valoarea terenurilor agricole de la data vânzării şi cea de la data cumpărării, determinată potrivit valorii orientative stabilită prin expertiza întocmită de camera notarilor publici sau a valorii minime stabilită prin studiul de piaţă realizat de către camerele notarilor publici, după caz, din respectiva perioadă.

    Citiți și: Vânzarea unui teren agricol. Procedura ANAF pentru plata impozitului

    Alte reguli noi pentru vânzarea terenurilor 

    Alte modificări ale regulilor privind vânzarea de terenuri agricole vizează următoarele articole:

    – La articolul 2, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins: «Art. 2. — (1) Terenurile agricole situate în intravilan și terenurile care formează un singur imobil, identificat printr-un singur număr cadastral, compuse parțial dintr-o suprafață majoritară aflată în intravilan, cu categoria de folosință curți/construcții, și parțial în extravilan, cu destinație agricolă, nu intră sub incidența prezentei reglementări.»”
    – La articolul 1.952 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 505 din 15 iulie 2011, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins: „(5) În cazul contractelor de asociere în participație încheiate între o instituție publică și un operator economic privat, în care aportul instituției publice este terenul domeniu public al statului, nu se aplică prevederile alin. (2) și (3).”


    Te-ar mai putea interesa

    Mușuroirea tomatelor. Când și cum se face Alertă meteo în 18 județe unde sunt anunțate ploi torențiale, căderi de grindină și vijelii Zece recomandări pentru o producție bună de ardei

    Ultimele știri

    Când vine vara – anunțul șefei ANM, Elena Mateescu: Cresc temperaturile! Rezultate studiu: ”Înlocuitorii de carne” pe bază de plante – produse ultraprocesate, adică alimente nesănătoase Un oier explică de ce este justificat prețul de 40 lei pentru un kilogram de telemea de oaie